Zorg

Terug in de zorg? Dít zijn de mogelijkheden met Derec

Wil je weer herintreden in de zorg nadat je al een tijdje je vak als verpleegkundige niet meer hebt uitgeoefend? Wij bij Derec kijken graag naar de mogelijkheden om jou weer bekwaam te maken om zo weer aan de slag te gaan bij verschillende zorginstellingen. Welke weg je gaat bewandelen ligt aan je ervaring en opleiding(en).

Wat houdt herintreden in de zorg in?

Ooit heb je met veel plezier in de zorg gewerkt. Nadat je toch een andere weg hebt bewandeld, wil je weer herintreden in de zorg, omdat je de variatie in werkzaamheden mist en de flexibiliteit. Want jij weet: werken in de zorg doet ertoe! Het is afwisselend én belangrijk werk waar het gaat om verzorgen, verplegen, ondersteunen en het begeleiden van verschillende mensen en doelgroepen. Ben je de laatste jaren niet meer werkzaam geweest in de zorg en wil je weer herintreden in de zorg? Lees hier welke stappen je dan kunt ondernemen.

Wat mag ik als ik wil herintreden in de zorg?

Wanneer je verzorgende IG of verpleegkundige bent maar je geen BIG-registratie meer hebt, ben je niet meer bekwaam voor risicovolle- en voorbehouden handelingen. Deze handelingen kun je pas weer uitvoeren wanneer je door een recente bekwaamheidsverklaring kunt aantonen dat je bekwaam bent. Daarnaast heb je een opdracht van een arts of verpleegkundige specialist nodig voordat je een voorbehouden handeling mag uitvoeren. Ben je BIG-geregistreerd wanneer je wil herintreden in de zorg? Een geregistreerde verpleegkundige mag dan na opdracht van een arts of specialist zelfstandig injecteren, puncteren of katheteriseren. Heb je geen BIG-registratie verpleegkunde maar wil je wel meteen aan de slag? Dan kun je als EVV’er of verzorgende IG aan de slag. Ben je niet meer bekwaam als verzorgende IG? Dan kun je ook ingezet worden als helpende (plus)/verzorgende C.

Let wel op: wanneer je BIG-registratie na 1 januari 2018 is verlopen, mag je tijdelijk en onder voorwaarden weer als verpleegkundige aan de slag. Als verzorgende IG met nog recente werkervaring mag je injecteren, puncteren of katheteriseren nadat de arts of specialist die de opdracht geeft, heeft vastgesteld dat je bekwaam bent.

Gratis je bekwaamheid behalen

Wil je herintreden in de zorg en (opnieuw) bekwaam worden? Ga via Derec aan de slag, dan betalen we graag de kosten die hierbij komen kijken. Neem voor meer informatie contact met ons op of schrijf je direct in.

Welke certificaten moet je halen om te kunnen herintreden in de zorg?

Wanneer je wil herintreden in de zorg moet je ervoor zorgen dat je de vaardigheden, kennis en bekwaamheid hebt om handelingen uit te voeren. Je kunt je bekwaamheid ophalen door het volgen van scholing en een vaardigheidstraining. Wanneer je hebt aangetoond dat je bekwaam bent, krijg je een bekwaamheidsverklaring. Een recente bekwaamheidsverklaring laat zien dat je een scholing of vaardigheidstraining succesvol hebt afgerond.

Wanneer je wil herintreden in de zorg kun je je BIG-registratie weer behalen door een theoretisch examen af te leggen. Hierdoor ben je weer bevoegd om als verpleegkundige voorbehouden behandelingen als injecteren, puncteren en katheteriseren zelfstandig uit te voeren. Maar, een BIG-registratie maakt je nog niet bekwaam: de juiste kennis en vaardigheden wél. Hierom moet je gerichte scholing volgen om volledig bekwaam te worden.

Herintreden in de zorg als verzorgende IG

Wanneer je als verzorgende IG weer aan de slag wil, is het afhankelijk van je achtergrond en werkervaring(en) wat je wel en niet mag. Zo kun je verschillende e-learning modules volgen om te herintreden in de zorg en/of mee te lopen met een collega verzorgende IG. Als helpende (plus)/verzorgende IG heb je geen BIG-registratie nodig. Deze is pas verplicht vanaf mbo-4 verpleegkunde.

Herintreden in de zorg als verpleegkundige

Als je weer wilt gaan werken als verpleegkundige ben je verplicht om BIG geregistreerd te zijn. In de afgelopen vijf jaar moet je aantoonbaar 2080 uur gewerkt hebben als verpleegkundige en voor minimaal acht uur per weer. Om te kunnen herintreden in de zorg is een herregistratie van belang. Als herintredende verpleegkundige kun je wel gelijk worden ingezet als verzorgende IG of EVV’er (eerst verantwoordelijke verzorgende). Hierdoor kun je direct aan de slag en ervaring opdoen.

Ik kan weer herintreden in de zorg: wat nu?

Wanneer je weer gaat werken in de zorg is het goed om duidelijke afspraken met de zorginstelling te maken over wat je gaat doen, het inwerken en de begeleiding. Zorg dat er een begeleider is waar je op terug kunt vallen en met wie je mee kunt lopen. Op deze manier kun je op een fijne manier weer herintreden in de zorg!

Wat kan Derec voor jou betekenen?

Wij bij Derec weten hoe het is om in de zorg te werken en doen er daarom alles aan om ervoor te zorgen dat jij de zorg kan bieden die de mensen verdienen. Ben je op zoek naar een flexibele baan in de zorg of wil je herintreden in de zorg? Wij bieden allerlei vacatures en opleidingen zodat je weer aan de slag kunt! Wij blijven betrokken bij de ontwikkeling en weten als geen ander wat er speelt binnen de branche. Zo hebben onze recruiters ook goede contacten in de zorg.

Wij investeren graag in je! Dus wil je herintreden in de zorg? Dan zullen we investeren in je ontwikkeling door bij te dragen (aan een deel van) je omscholing of studiekosten. Samen kijken we hoe jij weer kunt herintreden in de zorg. Benieuwd geworden?

Of neem contact op met één van onze zorgspecialisten.

Koen Touber

Zorg Noord-Holland

Mijn passie is een belangrijke bijdrage te mogen leveren in de sector waar grote tekorten zijn!

Dagmar van Wilgenburg

Zorg Utrecht

Met mijn kennis over zorg help ik je graag aan een fijne werkplek.

Kevin Glorie

Zorg Noord-Holland

Door het werken met mensen in de zorg kan ik iets terug doen voor de maatschappij.

Deel deze blog