Docent wiskunde worden: wat komt erbij kijken?

Altijd al docent wiskunde willen worden? Als wiskundedocent heb je een mooie en belangrijke taak binnen het onderwijs. Het is immers een belangrijk vak dat veel leerlingen in hun verdere studie nodig zullen hebben. En jij kunt daaraan bijdragen! Het mooie is nog dat er door heel Nederland veel vacatures voor docent wiskunde openstaan. Via ons kun je aan de slag gaan als docent wiskunde. Maar wat kom er bij dit beroep kijken en hoe word je docent wiskunde? We leggen het hieronder aan je uit.

Waarom docent wiskunde worden?

Wiskundedocent zijn is niet zomaar iets. Je moet blij worden van getallen, symbolen, formules en vergelijkingen. Een goede wiskundedocent is gepassioneerd over wiskundige formules en wil zijn of haar kennis graag overdragen aan anderen. Een docent maakt zijn leerlingen enthousiast over wiskunde en biedt hulp als leerlingen stoeien met de cijfers. Als je docent wiskunde wil worden, is het belangrijk dat je goed kunt omgaan met jongeren. Vind je het leuk om leerlingen belangrijke kennis over wiskunde te leren? Dan is de kans groot dat jij een goede wiskundedocent zult zijn! Op dit moment staan er diverse vacatures docent wiskunde open in het voortgezet onderwijs.

Hoe word ik een wiskundedocent?

Als je docent wiskunde wil worden, zijn er verschillende landelijke opleidingsmogelijkheden. Er is wel een verschil tussen een eerstegraads en tweedegraads docent. Met een eerstegraadsopleiding mag je lesgeven aan alle klassen op diverse niveaus, zoals havo en vwo, maar ook het vmbo, mbo en het praktijkonderwijs. Een tweedegraads docent wiskunde mag lesgeven aan alle onderbouwklassen van de havo en het vwo en aan alle klassen van het vmbo of mbo. Daarnaast mag je lesgeven aan cursisten in het beroepsonderwijs en de volwasseneneducatie (ROC).

Middels de hbo-lerarenopleiding Wiskunde kun je wiskundedocent worden of door Wiskunde aan de universiteit te studeren. Een opleiding aan de Pabo duurt over het algemeen vier jaar. Daarnaast bestaat de mogelijkheid om met een hbo-opleiding als zij-instromer les te geven. Het is dan wel belangrijk dat je alsnog je bevoegdheid als leraar haalt. Ben je tweedegraads docent wiskunde? Dan kun je automatisch doorstromen naar de eerstegraadsopleiding.

Wat doet een docent wiskunde precies?

Als je je oriënteert om wiskundedocent te worden, is het handig om te weten wat een docent wiskunde precies doet. Voor docenten wiskunde geldt dat ze de leerlingen rekenvaardigheden bijbrengen samen met praktische, abstracte en toegepaste wiskunde. Van algebra en kansberekeningen tot meetkunde en statistiek. Bij wiskunde ligt de nadruk vooral op het toepassen van bepaalde vaardigheden en theorieën.

Als je docent wiskunde wil worden, is het belangrijk dat je de tijd neemt om de stof aan de leerlingen uit te leggen. Met een heldere uitleg en talloze oefeningen, leren de leerlingen het vak te beheersen. Toetsen en oefeningen moeten daarom uitgebreid besproken worden. Maar de taak van een wiskundedocent beperkt zich niet alleen tot het lesgeven en het voorbereiden van lessen. Een docent wiskunde moet ook de vaardigheid en voortgang van zijn of haar leerlingen beoordelen en in de gaten houden. Als een leerling achterloopt in wiskunde, is het de taak van de docent om op tijd in te grijpen. Allemaal zaken om rekening mee te houden als je docent wiskunde wil worden!

Verschillende soorten wiskunde

Docent wiskunde worden? In het voortgezet onderwijs worden vier soorten wiskunde onderscheiden:

  • Wiskunde A: dit vak is bedoeld als ondersteuning van vakken, zoals economie, natuurkunde, scheikunde en biologie. Bij dit vak gaat het voornamelijk om onderzoekvaardigheden, zoals statistiek, kansberekening en grafieken.
  • Wiskunde B: dit vak draait meer op ‘de zuivere wiskunde’ en houdt zich vooral bezig met abstracte vragen en antwoorden. Onderdelen zijn bijvoorbeeld algebra, meetkunde en het leren differentiëren in wiskunde.
  • Wiskunde C: dé wiskundesoort die aansluit bij het profiel Cultuur en Maatschappij. Wiskunde C draait om het rekenen met letters en formules in concrete contexten en voorstelbare situaties. Leerlingen doen met dit vak de nodige wiskundige kennis op, zonder zich onnodig diep in het vak te storten.
  • Wiskunde D: dit is een aanvulling en verrijking op wiskunde B. Bij dit vak komt veel kansberekening en statistiek voor.

Wiskundedocent salaris

Als je de keuze hebt gemaakt om docent wiskunde te worden, kun je in verschillende loonschalen worden ingedeeld. In welke schaal je ingedeeld wordt en wat je salaris als wiskundedocent wordt, is afhankelijk van je werkervaring in het onderwijs en welke onderwijsbevoegdheid je hebt. De schalen in het voortgezet onderwijs bestaan uit LB, LC en LD.

Ben je een startend tweedegraads wiskundedocent, dan begin je meestal met een maandsalaris van € 2.747 bruto per maand. Bij goed functioneren stijg je ieder jaar een trede in de loonschaal. Na 10 jaar zit een docent wiskunde gemiddeld op € 3.773. Een tweedegraads docent wiskunde met extra taken zit na 10 jaar op € 4.353 per maand. Een eerstegraads leraar begint vaak met een startsalaris van € 2.460 en een eindsalaris van € 4.361.

Zij-instromen via Derec

Wil je docent wiskunde worden? Dan helpen we je graag verder! Als je kiest om via Derec het onderwijs in te gaan, dan krijg je uitstekende persoonlijke begeleiding middels ons zij-instroomtraject! Voordat we aan de slag gaan, ontvangen we eerst een ingevulde vragenlijst van je. Hierna nodigen we je uit voor een gesprek om je beter te leren kennen en je verwachtingen en eisen in kaart te brengen. Dit doen we om te weten te komen waarom jij docent wiskunde wil worden. Samen stippelen we jouw weg uit naar het docentschap. Kies je ervoor om via ons aan de slag te gaan, dan nemen wij de kosten van de opleiding voor onze rekening. Op ons kun je bouwen als je docent wiskunde wil worden!

Vacatures docent wiskunde via Derec

Ben je afgestudeerd als wiskundedocent en wil je nu echt docent wiskunde worden? Dan kan Derec een helpende hand bieden. Wij hebben diverse vacatures als docent wiskunde openstaan. Bij Derec nemen we graag kostbare tijd uit handen door met jou in gesprek te gaan, te luisteren naar wat je wil en erachter te komen wie je bent. Als we een goed beeld van jou en je wensen hebben voor een vacature docent wiskunde, kunnen we gericht voor je aan de slag! Dagelijks spreken wij met veel verschillende scholen. De kans is dan ook groot dat we van een vacature docent wiskunde weten voordat deze online is verschenen. Schrijf je daarom bij ons in. We nemen contact met je op zodra we weten dat er een passende vacature aankomt.

Ook wanneer je een bevoegdheid hebt voor een ander vak, maar graag docent wiskunde wil worden, kun je je bij ons inschrijven. We zoeken samen naar een geschikte werkplek en helpen je graag je bevoegdheid voor wiskunde te halen.

Deel deze blog