De overstap maken naar het onderwijs als docent? Tamar deed het!

Veel mensen hebben altijd al de droom gehad om voor de klas te staan. Zeker met het tekort aan bevoegde docenten in Nederland zijn er volop kansen om deze ambitie waar te maken. Zij-instromen is een uitstekende manier om aan de slag te gaan als docent. Een zij-instromer is iemand die vanuit een ander beroep de overstap maakt naar het onderwijs om leerkracht of docent te worden. Ben je benieuwd hoe het zij-instroomtraject van Derec in zijn werk gaat? De 29-jarige Tamar vertelt je alles over haar ervaringen met Derecs het ‘Docent van Morgen’.

Hoe ben jij bij het ‘Docent van Morgen’ zij-instroomtraject gekomen?

Ik volgde de opleiding tot docent Nederlandse gebarentaal. Helaas is er niet veel werk te vinden in Nederlandse gebarentaal en het lesgeven hierin was achteraf toch niet mijn ding. Uiteindelijk wilde ik wel weer voor de klas staan en zocht naar manieren om mijn bevoegdheid als docent Nederlands versneld te halen. Het heeft best wel even geduurd voordat ik bij Derec uitkwam. Ik wilde meteen voor de klas staan en met Derec kon dit. Ook kan ik met Derec werken en leren combineren, dat trok mij aan. Daarnaast wordt de opleiding betaald en is er goede begeleiding.

Hoe is jouw ervaring tot nu toe met het zij-instroomtraject?

Ik ben heel positief. Er werken leuke mensen bij Derec, iedereen is heel toegankelijk. Joyce is bij Derec mijn begeleider. Ik kan haar op elk moment bellen, of het nu heel goed is gegaan of iets minder goed: In elk moment biedt ze een luisterend oor. Er wordt met je meegejuicht als het goed gaat en er worden tips gegeven over dingen die beter kunnen. Zeker in het eerste jaar was dit prettig, toen was de werkhoeveelheid best pittig. Dan is de combinatie tussen studeren en voor de klas staan, alles is nog nieuw. Mede dankzij de sterke begeleiding, gaat dit nu gelukkig beter en is alles een stuk beter behapbaar.

Wat heeft jou doen besluiten de overstap te maken naar het onderwijs en docent te worden?

Taal vond ik op de middelbare school altijd al erg leuk, ik houd ontzettend van lezen. Ik kreeg vaak van klasgenoten te horen dat ik goed was in uitleggen, wat mij dan weer veel voldoening gaf. Ik wist toen nog helemaal niet hoe het was om voor de klas te staan, maar ik merk nu dat ik het ontzettend leuk vind wanneer leerlingen aangeven dat ze het begrijpen en interesse tonen in lezen. Uiteraard vind ik ook het persoonlijk contact met jongeren erg leuk.

Hoe ziet jouw week eruit?

Ik werk op dinsdag, donderdag en vrijdag. Maandag en woensdag zijn mijn studiedagen. Maandagochtend bereid ik mijn lessen voor en maandagmiddag ga ik studeren. Op dinsdag sta ik de hele dag voor de klas. Woensdagochtend bereid ik weer mijn lessen voor en in de middag focus ik me op studeren. Donderdag en vrijdag zijn ook weer werkdagen, en zaterdag is een volle studiedag. Dan is de week alweer voorbij, zondag is mijn vrije dag.

Hoe gaat de begeleiding tijdens het zij-instroomtraject voor jou?

In het eerste jaar was mijn begeleiding best intensief, ook omdat ik dat zelf nodig had. Mijn begeleider heeft mij in de eerste lesweek elke dag gebeld. We spraken over hoe het ging en waar ik tegenaan liep. Alles wordt in overleg gedaan en dat is heel prettig. Tijdens de gesprekken ligt de nadruk vooral op positiviteit en niet per se op wat er anders moet. Naast de gesprekken komt de begeleider ook een aantal keer op lesbezoek. Met name het persoonlijke contact is iets waar ik heel tevreden over ben. Het hoeft niet altijd alleen maar te gaan over school of over werk, er is ook ruimte om te praten over mijn persoonlijke situatie.

Hoe ervaar je de betrokkenheid van Derec tijdens jouw zij-instroomtraject?

Ik ervaar het als positief. Iedereen zit lekker in zijn vel en dat merk je meteen als je met ze in contact bent. Ik heb nog nooit meegemaakt dat iemand minder vrolijk of kortaf was aan de telefoon. Iedereen is altijd heel toegankelijk en makkelijk om mee te praten.

Wat kunnen anderen verwachten van het zij-instroomtraject?

Ten eerste, goede begeleiding. Er wordt gezocht naar een school die bij jou past. Daarbij wordt er goed geluisterd naar jouw wensen. Het is ook hard werken! Naast dat je volledig gefocust bent op je werk, ben je ook veel tijd kwijt aan de studie. Daar moet je echt tijd voor vrijmaken en discipline vooropstellen.

Wat wil je als tips meegeven aan iemand die hetzelfde zij-instroomtraject overweegt?

Doen! Derec neemt echt de tijd voor je. Ik kan Joyce altijd bellen. Zij werkt niet op de school waar ik werk dus dat is fijn, want een belangenverstrengeling is er niet. Doordat Derec een onafhankelijke partij is, wordt het makkelijker om je uit te spreken over je ervaring, zowel in positieve als negatieve zin. Wat ik ook prettig vind is dat er wordt meegekeken naar scholen die bij je passen. Je hebt zo de mogelijkheid om elk jaar op een andere school te werken. Daar leer je ontzettend veel van en je wordt ook flexibeler. Elke school is anders; de ene school heeft een bepaalde methode en de andere school een bepaalde manier van omgang met leerlingen. Dat stoomt je echt klaar om een goede docent te worden. Kortom, ik zou het ‘Docent van Morgen’ zij-instroomtraject zeker aanbevelen. Ga ervoor!

Deel deze blog

Lees meer blogs

Zij-instromen

Kom je niet uit het werkveld, maar wil je in het basisonderwijs aan de slag gaan? Dat is mogelijk me…

Onderwijs

Leraar worden in Amsterdam, wist je dat je dat versneld kunt worden én dat je dan niet eens je eigen…

Onderwijs

Dat de tekorten binnen het basisonderwijs enorm zijn is geen geheim. Het is daarom een goeie ontwikk…