Zij-instroom voortgezet onderwijs om les te kunnen geven? Aan deze eisen moet je voldoen

Wil je met de zij-instroom voor het voortgezet onderwijs voor de klas aan de slag gaan? In het voortgezet onderwijs speel je een belangrijke rol bij de ontwikkeling van de leerlingen. Je brengt ze kennis en vaardigheden, die ze helpt naar hen weg naar volwassenheid. Met een baan in het voortgezet onderwijs lever je een waardevolle bijdrage aan de maatschappij. Maar welke stappen moet je ondernemen om vanuit je huidige baan de overstap naar het voortgezet onderwijs te maken? Lees er hieronder meer over!

Leraar worden zij-instroom: wat houdt het in?

Je bent een ‘zij-instromer’ als je vanuit een ander beroep docent wil worden. Maar ook als je al bevoegd docent bent, maar les wil geven in een ander vak of in een andere onderwijssector. Bijvoorbeeld een overstap van het voortgezet onderwijs naar het basisonderwijs. Als zij-instromer kun je het zij-instroomtraject volgen bij een lerarenopleiding of via Derec. Daarnaast kun je tegelijkertijd in dienst van een schoolbestuur of mbo-instelling ervaring opdoen als betaalde docent. Via een zij-instroomtraject voortgezet onderwijs combineer je werk én scholing.

Eisen zij-instroom voortgezet onderwijs

Wil je een zij-instroomtraject via Derec volgen, dan is het wel belangrijk dat je aan wat eisen voldoet.

  • Minimaal een afgerond mbo-niveau 4 diploma
  • Beroeps- en maatschappelijke ervaring
  • Een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG)

Daarnaast is het belangrijk dat het werken met jongeren en kinderen écht in je bloed zit. Werk je bijvoorbeeld al samen met jongeren? Of ben je coach van de lokale voetbalclub? Weet je écht zeker dat voor de klas staan jouw passie is? Je moet het docentschap namelijk met volle overtuiging aan willen gaan, lesgeven is niet niks!

Geschiktheidsonderzoek zij-instroom voortgezet onderwijs

Als je de juiste ervaring én vooropleiding hebt, kun je als zij-instromer in het voortgezet onderwijs je bevoegdheid halen en voor de klas gaan staan. Hiervoor moet je wel een geschiktheidsonderzoek ondergaan. Dit houdt in dat de lerarenopleiding bekijkt of je voldoende bekwaam bent om direct voor de klas te staan en of je de bevoegdheid kunt halen. Je sluit met de school een begeleidingsovereenkomst af.

Tweedegraads bevoegdheid

Heb je een bacheloropleiding afgerond die aansluit op een schoolvak? Dan kun je ook een kopopleiding volgen en uiteindelijk lesgeven aan de onderbouw van het vmbo, havo of vwo. Zo’n éénjarige opleiding bereid je voor op het onderwijs en richt zich op didactische en onderwijskundige vaardigheden. Vakinhoudelijke kennis word je geacht in huis te hebben. Je kunt niet zomaar na elke opleiding een kopopleiding volgen. Met de hbo-bachelor Bedrijfseconomie kun je bijvoorbeeld de kopopleiding docent economie volgen. Met de wo-bachelor Geografie kun je de kopopleiding docent aardrijkskunde volgen.

Educatieve module

Wanneer je een universitaire bachelor of master in een schoolvak succesvol hebt afgerond, is er de mogelijkheid om een educatieve module te volgen. Een educatieve module is een traject van een halfjaar, waarbij je voltijd óf deeltijd studeert. Met de educatieve module ontvang je een (beperkte) tweedegraads lesbevoegdheid. Dit houdt in dat je kunt lesgeven aan de klassen van het vmbo-t en aan de onderbouw van de havo en het vwo.

Zij-instroomtraject

Met een zij-instroomtraject voor het voortgezet onderwijs kun je zowel je tweedegraads als eerstegraads lesbevoegdheid halen, zodat je aan elke klas in het voortgezet onderwijs les mag geven. Voor het zij-instroomtraject voortgezet onderwijs geldt een sollicitatiegesprek, geschiktheidsonderzoek, een begeleidingstraject van twee jaar en een bekwaamheidsonderzoek.

Zij-instromen via Derec: Docent van Morgen

Ooit ben je vol overgave begonnen aan een opleiding, maar vind je dat deze richting niet meer bij je past? Bij Derec snappen we dat niet iedereen van jongs af aan wist welke baan het beste zou passen. Heb je al wat werkjaren achter de rug en ambieer je een overstap naar het voortgezet onderwijs? Wij helpen je graag met ons traject op maat, zoals Docent van Morgen.

Traject op maat

Ben jij ervan overtuigd dat een toekomst in het voortgezet onderwijs wél voor jou is weggelegd, ben je in het bezit van een hbo-diploma en wil je de overstap maken? Wij bieden het traject aan om docent Nederlands te worden!

Overweeg je docent te worden in het voortgezet onderwijs middels zij-instroom? Word Docent van Morgen! We helpen je bij Derec graag op weg met dit unieke traject op maat. Samen bespreken we uitvoerig welke stap in het voortgezet onderwijs je wil zetten en wat het beste bij jou past. Bij ons krijg je persoonlijke begeleiding, een directe aanstelling, volledige vergoeding van de opleiding én je staat er nooit alleen voor!

Zij-instroom voortgezet onderwijs met Derec

Derec houdt het persoonlijk en maakt voor jou het verschil. Al jaren zijn we dé specialist in het onderwijs. Wanneer we met jou in zee gaan, kijken we altijd naar jouw persoonlijke wensen. Daarnaast vinden we het belangrijk dat je goede arbeidsvoorwaarden krijgt. Door onze jarenlange ervaring weten we wat wel en wat niet kan en kunnen we je hier goed over adviseren. Jij staat centraal, dat is het belangrijkste. We zorgen goed voor je en zijn er wanneer het nodig is. Ben jij een van onze Docenten van Morgen middels ons zij-instroomtraject voortgezet onderwijs? Neem dan contact met ons op!

Deel deze blog