Caroline (56) begon als kapster, runde jarenlang een schoenenwinkel en is nu kleuterjuf:

'Kinderen maken mij écht blij'

Caroline staat nog maar een jaar voor de kleuterklas. Ze begon haar loopbaan met een kleuterleidsteropleiding, maar koos uiteindelijk voor een carrière als kapster vanwege het (toen nog!) overschot aan leerkrachten. Later opende ze samen met haar schoonzus een succesvolle kinderschoenenwinkel. Na 28 jaar besloot ze daarmee te stoppen. Haar volgende stap? Invaller worden in het onderwijs. Uiteindelijk vond ze haar weg naar Derec.

Hoe ben je op het idee gekomen om als invaller aan de slag te gaan?

“Jarenlang runde ik een kinderschoenenwinkel. Toen ik daarmee stopte dacht ik: ‘ik vind kinderen nog steeds heel leuk’. Ik wilde zien wat mijn opties waren als invaller op een school. Een vriendin van mij werkte ook als invaller en zij gaf me een paar instanties door. Dus ik benaderde hen om te zien of ik daar aan de slag kon als invaller, of misschien zelfs vast voor drie dagen per week. Maar die instanties waren nogal stijf en het ging niet zo makkelijk. Dus besloot ik online te zoeken en zo kwam ik bij Derec uit. Ik schreef me meteen in.”

Caroline Ensing over haar ervaringen voor de klas met Derec.

Hoe verliep de kennismaking met Derec?

“Ik was net voor het eerst in jaren een langere tijd op vakantie, toen ik gebeld werd door iemand van Derec. Ze wilde graag met mij in gesprek en vroegen om mijn cv. Na mijn vakantie heb ik meteen een afspraak gemaakt. Dit was helemaal nieuw voor mij, ik had nog nooit een cv gemaakt. Gelukkig hebben mijn dochters me geholpen. Ze zeiden: ‘Mam, je kunt niet 28 jaar ervaring in één zin samenvatten’. Ze hebben mijn cv aangepast en opgeleukt. Toen heb ik het naar Derec gestuurd en ben ik op gesprek gegaan.”

Hoe was het om bij Derec op gesprek te gaan?

“Het gesprek verliep heel prettig. Ik vertelde wat ik graag zou willen en vroeg naar de mogelijkheden. Ik had zelfs geen idee of ze iemand zoals ik zonder ervaring zouden aannemen. Maar het bleek een heel positief gesprek te zijn.”

Fijn om te horen, vonden ze snel een geschikte school voor je?

“Ja, ik kreeg al snel een telefoontje dat ik kennis kon maken op basisschool De Dijk, in Zaandam. Ze zochten een kleuterjuf. Het klikte meteen, maar ik wilde niet gelijk in september beginnen na 28 jaar non-stop werken. Ik wilde eerst de Camino lopen in Spanje. Bij Derec zeiden ze meteen: ‘Dat moet je doen! Laat het weten als je zover bent’. Op 5 december heb ik toen de kleuterklas overgenomen.”

Dit was op invalbasis, werk je daar nog steeds of val je inmiddels in op een andere school?

“Eerst had ik een contract tot half april, dit werd uiteindelijk juni omdat de vrouw die met zwangerschapsverlof was nog niet terugkwam. Toen ik in juni op vakantie ging heb ik contact opgenomen met Ingrid van Derec, voor een nieuwe baan, inmiddels had ik namelijk een detacheringscontract via Derec gekregen. Ik had snel succes en kreeg zelfs tijdens mijn vakantie in Italië een sollicitatiegesprek, waar ik werd aangenomen. Uiteindelijk belde ook basisschool De Dijk weer op met de vraag of ik daar wilde blijven. Ik heb toen voor de nieuwe school gekozen, omdat ik meer wilde leren. Zo kwam ik bij basisschool ‘t Veld terecht in Zaandam, waar ik nu 5 dagen per week voor de kleuterklas sta.”

Wat betekent werken in het onderwijs voor jou?

“Een hoop plezier. Ik geniet enorm van het werken met kinderen, vooral met kleuters. Ze zijn nog zo puur op die leeftijd. Laatst was ik ziek en had ik mijn stem verloren. De kinderen begrepen niet waar mijn stem was gebleven. Ze zeiden: “Juf waar is je stem?”, “Als je hoest, komt je stem wel terug”. Het was hartverwarmend. Toen ik na een paar dagen ziek thuis zijn weer terugkwam, waren ze zo blij om me weer te zien. Ze hadden me echt gemist. Dat soort momenten zijn echt speciaal voor mij.”

Dat zijn mooie momenten, hoe draagt Derec bij aan jouw werkplezier?

“Ik heb voor Derec gekozen omdat het me flexibiliteit biedt. Ik kan bijvoorbeeld een maand vakantie opnemen, en ben niet gebonden aan de reguliere schoolvakanties. Dat is voor mij belangrijk, omdat mijn kinderen niet meer gebonden zijn aan die vakantieperiodes. Via Derec kan ik precies aangeven wanneer ik wil werken. Dat geeft me een gevoel van vrijheid.”

Hoe zie je de toekomst voor je in het onderwijs?

“Ik denk dat ik nog wel een aantal jaren in het onderwijs blijf werken. Niet per se vijf dagen in de week, misschien vier of zelfs drie dagen. Ik zie mezelf nog wel vijf jaar werken, ik zie wel hoe lang ik het leuk blijf vinden. Het werk wat ik doe, moet wel leuk blijven. In het verleden ben ik te lang doorgegaan met werk wat ik niet meer leuk vond, dat wil ik niet meer.”

Ben je geïnspireerd door Carolines verhaal en wil je ook een nieuwe weg inslaan? Bij Derec zijn er tal van mogelijkheden. Laat je omscholen tot leerkracht- of docent met onze zij-instroomtrajecten. Of ontdek een baan die écht bij je past en bekijk onze vacatures.

Caroline Ensing over haar ervaringen voor de klas met Derec.

Deel deze blog

Lees meer blogs

Onderwijs

Rondom het roosteren staan schooldirecteuren voor een flinke uitdaging: er is een duidelijk tekort a…

Onderwijs

Basisscholen zoeken het hele jaar door invallers, voor korte en langere periodes. Als invaller zorg…

Onderwijs

Ouderschapsverlof is een belangrijk onderwerp voor iedereen die werk en gezin probeert te combineren…