De voordelen van reistijd (ja, die zijn er echt!)

Iedereen die werkt, heeft te maken met reistijd. Een gelukje wanneer dit slechts een paar minuten lopen is, toch? Dat is inderdaad de algemene tendens. Toch kan een wat langere reistijd voordelen hebben. In dit blog vertellen we alles over de voordelen van reistijd en hoe je je reistijd het beste kunt benutten.

Je kunt je dag rustig opstarten

Opstaan, douchen, aankleden, een kam door je haar, kind (of twee, drie) uit bed halen, ontbijten, tandenpoetsen, schoenstrikken, snoeten poetsen, de kat eten geven, een ommetje met de hond en dit alles het liefst in een uurtje als het kan. Nog voor je werkdag officieel begint heb je er voor je gevoel al een halve dag opzitten. Ouders met jonge kinderen weten waar we over praten! Je reistijd is dan een mooi moment om even diep adem te halen en de rust in jezelf te hervinden. Doe wat ademhalingsoefeningen in de auto en bereid je voor op de dag die komen gaat. Reis je met het OV? Dan kan het in een drukke spits wellicht wat hectischer zijn, maar mocht je een zitplaatsje vinden – ook dan kun je je ogen sluiten en jezelf wat rust gunnen. Stilte voor de storm!

Je hebt tijd voor jezelf

Heb je (fulltime) baan in het onderwijs of de zorg, dan kan tijd voor jezelf er weleens bij inschieten. Gebruik jouw reistijd om deze me-time terug te claimen! Belangrijk is dat je niet gehaast bent: vertrek op tijd en rijd rustig. Pas dan kun je echt genieten van de extra tijd die je voor jezelf hebt. Of je nu 80 of 100 rijdt, dat maakt uiteindelijk niet zoveel uit. Maar je rijdt op de rechterbaan wel een stuk relaxter dan wanneer je over de linker scheurt. Ga je met het OV, lopend of met de fiets? Ook dan geldt: vertrek op tijd zodat je niet hoeft te haasten. Luister naar je favoriete podcast of muziek en zorg dat je relaxed en vrolijk aankomt op je werk.

Je kunt je voorbereiden op belangrijke momenten

Heb je een belangrijk gesprek op je werk, dan is je reistijd een goed moment om dit (nogmaals) goed voor te bereiden. Hoe beter voorbereid je bent, hoe zelfverzekerder je een gesprek in gaat. Denk bijvoorbeeld aan functioneringsgesprekken, presentaties die je moet geven of aan moeizame oudergesprekken.

Je kunt bewegen!

Schiet het sporten er regelmatig bij in? Maak van je reistijd sporttijd! Pak eens de fiets of ga lopend als dit mogelijk is. Reis je met het OV, dan kun je ervoor kiezen een halte of station later in te stappen of eerder uit te stappen. Je stappenteller op je telefoon zal trots op je zijn! Beweging is belangrijk voor een gezonde lichaam én geest, en je zult zien dat je energieker zult zijn tijdens de rest van je werkdag.

Je benut je tijd zo optimaal mogelijk

Moet je een belafspraak maken met iemand? Stel eens voor om die call te houden tijdens je reistijd. Je benut je tijd hiermee zo optimaal mogelijk en bespaart jezelf tijd die je thuis of op het werk ergens anders voor kan gebruiken. Uiteraard doe je dit natuurlijk wel op een veilige manier, bedien je je telefoon alleen wanneer deze in een houder zit en bel je handsfree. Ook je sociale contacten kun je op deze manier gemakkelijk onderhouden.

Je kunt een cursus doen of een boek ‘lezen’

Tijdens je reistijd kun je natuurlijk je favoriete artiest opzetten, óf je luistert naar iets waar je iets van opsteekt. Wat dacht je van een werk gerelateerd luisterboek of podcast? In de trein kun je zelfs een boek lezen of relevante video’s bekijken. Even geen zin in iets werk relevants? Netflix of Videoland is natuurlijk ook gewoon een optie.

Je blijft op de hoogte van al het wereldnieuws

Wanneer je een hele dag voor de klas staat of in de zorg werkt, kan je nieuwsconsumptie flink inkrimpen. Tijdens je reis naar werk is dit een perfect moment om op de hoogte te blijven van al het wereldnieuws. Je kunt het nieuws op de radio luisteren, maar er zijn ook speciale podcasts die het nieuws van de dag behandelen, zoals De Dag van NPO Radio 1 of NRC Vandaag.

Je tunet uit van je werkdag

Tenslotte kan reistijd ontzettend fijn zijn wanneer je een drukke en hectische dag hebt gehad. Op deze manier is er een ruime overgang tussen je werkdag en je privéleven, waardoor de kans groot is dat je je hoofd leeg hebt gemaakt voordat je aan de avond begint. Dag stress!

Geen fan van reistijd?

Bij Derec denken we graag in oplossingen. Zo kunnen we altijd kijken of er hotelovernachtingen mogelijk zijn wanneer je lang moet reizen. Daarnaast kunnen leerkrachten of docenten uit het noorden, oosten of zuiden gebruik maken van onze huurregeling. Ga je aan de slag in de randstad en wil je daar wonen? We helpen je graag door een deel van je huur te betalen! Wil je meer informatie hierover? Neem contact met ons op of klik op de link hieronder.

Deel deze blog

Lees meer blogs

Onderwijs

Heb je ooit nagedacht over hoe jij een verschil kunt maken in de wereld? Als leraar basisonderwijs h…

Onderwijs

Leraar worden in Amsterdam, wist je dat je dat versneld kunt worden én dat je dan niet eens je eigen…

Onderwijs

Dat de tekorten binnen het basisonderwijs enorm zijn is geen geheim. Het is daarom een goeie ontwikk…