Zoek jij de ideale baan als docent Engels? Lees hier alles wat je moet weten!

Het vak Engels behelst veel meer dan slechts grammatica, woordjes stampen en boeken lezen. Het draait om communicatie, het verkennen van culturen en het begrijpen van de wereld via een andere taal. Ben je verliefd op de Engelse taal en wil je deze liefde delen met jongeren? Dan is een baan als docent Engels je op het lijf geschreven! In deze blog belichten we het beroep, de opleidingen en de kansen op de arbeidsmarkt.

Wat doet een docent Engels eigenlijk?

Als docent Engels ben je veel meer dan een taalexpert; je bent tevens een motivator, coach en inspirator. Je ondersteunt leerlingen in hun ontwikkeling om de Engelse taal te beheersen: zowel in spreken en schrijven als in lezen en luisteren. Je brengt hen ook in contact met de rijke Engelse cultuur, literatuur en historie. Heb je er al aan gedacht studenten te introduceren in de literaire werelden van Shakespeare en Rowling?

De veelzijdige taken van een docent Engels

Het beeld dat velen hebben van een docent Engels is iemand die voor de klas staat en lesgeeft over grammatica en literatuur. Maar het takenpakket van een docent Engels is veelzijdig en divers. Hier is een inkijkje in het dagelijks leven van deze professional:

 • Taal overdragen is de absolute kerntaak. Het draait om het enthousiast maken van leerlingen voor alles van grammatica tot aan de leukste Engelse uitdrukkingen en gezegden. A piece of cake. Isn’t it
 • Duiken in de literatuur. Of het nu gaat om klassieke meesterwerken of de meest recente bestsellers; samen met de leerlingen verken je alle hoeken van de Engelse literatuur.
 • Interactie en discussie. Je bent actief betrokken bij de leerlingen, begeleidt levendige discussies en stimuleert het zelfvertrouwen van elke leerling.
 • Voorbereiding en feedback. Naast het voorbereiden van interessante lessen, kijk je ook toetsen na en zorg je voor opbouwende feedback.
 • Positieve relaties opbouwen. Tussen alle bedrijven door zorg je voor een goede sfeer, leer je elke leerling kennen en werk je harmonieus samen met je collega’s.

Cruciale vaardigheden voor een docent Engels

Elke docent heeft zijn unieke kwaliteiten, maar sommige vaardigheden zijn essentieel wanneer je Engels doceert:

 • Cultuurbewust: Engels is momenteel dé wereldtaal. Hierbij hoort ook een verdieping in diverse culturen. Een deskundige docent Engels waardeert deze culturele rijkdom en brengt dit over naar de leerlingen.
 • Aanpassingsvermogen: In het onderwijs is verandering de enige constante. Een nieuwe lesmethode, geavanceerde technologie in de klas of wisselende groepen leerlingen – flexibiliteit is onmisbaar.
 • Geduldig: Leerlingen hebben verschillende leertempo’s en behoeften. Geduld is essentieel bij het onderwijzen van een taal.
 • Levenslang leren: De Engelse taal evolueert voortdurend. Dit vraagt van een docent Engels een blijvende nieuwsgierigheid en leergierigheid.

Meer weten over de essentiële vaardigheden van een docent? In dit artikel lichten we uitgebreid toe wat elke docent moet weten én kunnen.

De uitdagingen van het vak

Lesgeven in Engels kent zijn eigen uitdagingen. De invloed van het Engels is overal: op YouTube, in games en zelfs op TikTok. Hierdoor hebben sommige leerlingen, mede dankzij tweetalig onderwijs, al een voorsprong. Hoe zorg je ervoor dat je al je leerlingen blijft boeien en uitdagen?

Hoeveel verdient een Engels docent?

Een veelgestelde vraag is: ‘Hoeveel verdient een Engels docent?’ Het salaris kan variëren afhankelijk van ervaring, opleidingsniveau en de onderwijsinstelling waar je werkt. Over het algemeen liggen de salarissen voor startende docenten rond de €3.000 bruto per maand. Met ervaring en aanvullende kwalificaties kan dit bedrag oplopen tot boven de €5.000 bruto per maand in het voortgezet onderwijs. Daarnaast zijn er vaak goede secundaire arbeidsvoorwaarden zoals vakantiegeld, een eindejaarsuitkering en mogelijkheden voor bijscholing.

Hoe word je een docent Engels? Met een opleiding!

Om docent Engels te worden heb je een geschikte opleiding nodig. Er zijn verschillende routes mogelijk:

 1. De bacheloropleiding ‘Leraar Engels’ aan een hogeschool.
 2. Met een bachelor of master in Engelse Taal en Cultuur kun je een educatieve master volgen om bevoegd te worden.
 3. Via zij-instroomtrajecten, voor diegenen die al een andere achtergrond hebben, maar hun passie voor Engels willen combineren met het onderwijs. Word jij ook een Docent van Morgen?

Na het afronden van je opleiding ben je klaar om je kennis en passie voor de Engelse taal en literatuur te delen met je studenten. Welk pad je ook kiest, bij Derec staan we klaar om je te begeleiden in jouw carrière als docent Engels.

Carrière ontwikkeling voor Engels docenten

Een carrière als docent Engels is rijkelijk voorzien van kansen om te groeien. Hieronder vind je een overzicht van mogelijke kansen:

 1. Beginfase: Je start meestal als een tweedegraads bevoegde docent Engels, waar je de basis en middenbouw kunt lesgeven. Op deze pagina vertellen we je graag meer over de 2e graads docent. 
 2. Eerstegraads docent: Met aanvullende studie kun je je opwerken tot eerstegraads docent, waardoor je ook les mag geven aan de bovenbouw van havo en vwo. Ontdek hier meer over het worden van een 1e graads docent.
 3. Lesgeven op het hbo: Voor lesgeven op dit niveau is geen specifieke onderwijsbevoegdheid vereist, maar een Basiskwalificatie Didactische Bekwaamheid (BDB) is noodzakelijk.
 4. Universitair niveau: Ambities in de academische wereld vereisen een universitair diploma en een doctoraat.

Vacatures voor docent Engels

Engelse docenten zijn altijd in trek. Er is vaak een tekort, wat betekent dat er volop kansen zijn om een leuke baan te vinden. Derec is gespecialiseerd in het onderwijs en helpt je niet alleen bij het vinden van de juiste baan, maar zorgt ook dat alles vlekkeloos verloopt.

Ben je enthousiast en klaar om te starten? Er zijn volop vacatures voor docenten Engels beschikbaar. Of je nu net je diploma op zak hebt of een doorgewinterde leraar bent, bij Derec helpen we je verder.

Jouw carrière als docent Engels start bij Derec

Het vak Engels is dynamisch, uitdagend en ontzettend belangrijk in onze geglobaliseerde wereld. Als docent Engels help je de volgende generatie vorm te geven. Ben je geïnspireerd geraakt door deze blog en overweeg je een carrièreswitch naar het onderwijs? Of zoek je een nieuwe uitdaging binnen je huidige vakgebied? Bekijk onze vacatures of neem contact met ons op voor persoonlijk advies.

Deel deze blog

Lees meer blogs

Onderwijs

Heb je ooit nagedacht over hoe jij een verschil kunt maken in de wereld? Als leraar basisonderwijs h…

Onderwijs

Leraar worden in Amsterdam, wist je dat je dat versneld kunt worden én dat je dan niet eens je eigen…

Onderwijs

Dat de tekorten binnen het basisonderwijs enorm zijn is geen geheim. Het is daarom een goeie ontwikk…