1e graads docent worden? Ontdek alles over het salaris, opleiding en meer!
Zie jij het wel zitten om voor de klas te staan in de bovenbouw van havo/ vwo op een middelbare school? Dan heb je een eerstegraads lesbevoegdheid nodig. Deze kun je op verschillende manieren halen: via een zij-instroomtraject of via een masteropleiding aan een hogeschool of universiteit. De masteropleiding om bevoegd docent te worden heb je in drie varianten: een hbo-master en twee universitaire masters (1-jarig en 2-jarig). Elke opleiding heeft een unieke opzet, duur en toelatingseisen. Benieuwd? Lees dan snel verder!
Wat is een 1e graads docent?
Met een 1e graads bevoegdheid op zak, ben je in staat om les te geven in een bepaald vakgebied. Bijvoorbeeld Nederlands, wiskunde, scheikunde of een ander vak. Als 1e graads docent kun je lesgeven aan:
- alle klassen van de havo en het vwo;
- het vmbo;
- het mbo, hbo en volwasseneneducatie;
- het praktijkonderwijs.
Een lesbevoegdheid voor een 1e graads docent is de hoogst haalbare graad. 1e graads docenten vallen op door hun diepgaande kennis van het vakgebied en hun vaardigheden om moeilijke lesstof duidelijk en begrijpelijk te maken.
Als 1e graads docent is het jouw verantwoordelijkheid om studenten niet alleen te motiveren om te leren, maar ook hun groei te stimuleren, kritisch denken te bevorderen en hen te begeleiden in hun academische ontwikkeling.
Lees ook: de overstap maken naar het onderwijs als docent? Tamar deed het!
Wat is het verschil tussen een 1e en 2e graads docent?
Als 1e graads docent beschik je dus over de kwalificaties om les te geven in alle klassen in het voortgezet onderwijs.
Aan de andere kant zijn er ook 2e graads docenten. Bij deze lesbevoegdheid ligt de focus op het lesgeven in de onderbouw van het voortgezet onderwijs en op het mbo. Hoewel de passie voor lesgeven wordt gedeeld, ligt de focus bij een 2e graads docent meer op basisconcepten en vaardigheden.
Kort samengevat, het verschil tussen een 1e graads en 2e graads docent zit in de diepgang en het niveau van lesgeven. Beiden zijn van onschatbare waarde voor het onderwijs, maar een 1e graads docent heeft het vermogen om een bijdrage te leveren op een meer gevorderd niveau binnen het onderwijslandschap.
Lees ook: essentiële competenties van een docent: wat je moet weten én kunnen!
Hoe word je een 1e graads docent?
Er zijn verschillende wegen die je kunt bewandelen om een eerstegraads lesbevoegdheid te behalen. Enkele opties zijn:
- Master of Education (MEd): deze opleiding richt zich vooral op het versterken van je manier van lesgeven en hoe je dingen uitlegt. Het bereidt je voor op een meer gevorderde rol in het onderwijs en laat je beter begrijpen hoe het onderwijs werkt.
- Vakgerichte Master: dit type masteropleiding is bedoeld om je kennis in een bepaald vakgebied uit te breiden, zodat je gekwalificeerd wordt als 1e graads docent voor dat vak.
- Master of Arts (MA) of Master of Science (MSc): afhankelijk van waar je je in specialiseert, kun je een academische masteropleiding kiezen die zowel je onderwijsvaardigheden als je kennis van het vak verder ontwikkelt.
Wat verdient een 1e graads docent?
Het salaris van een 1e graads docent varieert afhankelijk van verschillende factoren, zoals de onderwijsinstelling, ervaring, de regio en eventuele aanvullende verantwoordelijkheden. Over het algemeen ligt het salaris van een 1e graads docent hoger dan dat van een 2e graads docent, vanwege de diepere expertise en hogere bevoegdheid.
Gemiddeld verdient een 1e graads docent in het voortgezet- of beroepsonderwijs tussen de €2.840,- en €6.202,- bruto per maand.
Waarom kiezen voor een eerstegraads bevoegdheid?
Het behalen van een eerstegraads bevoegdheid biedt kansen voor hogere onderwijsbanen en geeft je de kans om diepere kennis door te geven aan jonge generaties. Dit vergroot niet alleen je waarde als professional, maar ook je impact op het onderwijsveld.
Ben jij klaar om je onderwijscarrière naar een hoger niveau te tillen door een eerstegraads bevoegdheid te behalen? Ontdek welke opleiding past bij jouw passie en ambities. En wanneer je daar eenmaal bent? Ontdek dan de leukste onderwijsvacatures bij Derec! Wij hebben talloze vacatures in het onderwijs openstaan, óók voor 1e graads docenten!
Deel deze blog
Lees meer blogs
Heb je ervaring in het onderwijs en ben je op zoek naar een flexibele manier om je passie in te zett…
Je hebt een belangrijke beslissing genomen: je wilt leraar worden in het basisonderwijs. Tegelijkert…
Je staat al een tijdje voor de klas en voelt dat je meer wilt. Misschien heb je al nagedacht over sc…