Werken in het onderwijs? Haal dan je lesbevoegdheid!
Er is een enorm tekort aan leraren in het basis-, voortgezet onderwijs en middelbaar beroepsonderwijs. Misschien denk jij eraan om in het onderwijs aan de slag te gaan en je lesbevoegdheid te halen. Waarom twijfelen, met een lerarenopleiding heb je goede vooruitzichten op een baan en ben je bovendien van onschatbare waarde voor toekomstige generaties. Ontdek dan ook hier welke onderwijsbevoegdheden er zijn en word leerkracht of docent!
Wat is een lesbevoegdheid?
Een lesbevoegdheid is een wettelijk vereiste om als leerkracht in het basisonderwijs, voortgezet onderwijs of middelbaar beroepsonderwijs te kunnen werken.
Welke lesbevoegdheden zijn er?
Om als leraar aan de slag te gaan heb je een bevoegdheid- of kwalificatie nodig. Er zijn 3 lesbevoegdheden: voor het basisonderwijs, een eerste- en tweedegraads bevoegdheid voor het voortgezet onderwijs en een bevoegdheid voor het mbo.
Lesbevoegdheid basisonderwijs
Met een lesbevoegdheid basisonderwijs kun je lesgeven in het primair onderwijs. Deze onderwijsbevoegdheid is ook geldig voor het speciaal basisonderwijs. In het basisonderwijs sta je aan het begin van de ontwikkeling en leer je kinderen basisvaardigheden zoals rekenen en schrijven. Daarnaast leer je kinderen ook sociale vaardigheden, problemen oplossen en samenwerken.
Om een lesbevoegdheid voor het basisonderwijs te halen kun je de 4-jarige hbo-opleiding leraar basisonderwijs (pabo) volgen. Heb je al een andere hbo- of wo-opleiding afgerond? Volg dan het ‘Leerkracht van Morgen’- traject van Derec. Hiermee haal je in 3 jaar je bachelor pabo-diploma!
Tweedegraads lesbevoegdheid
Wil jij leraar worden in het voortgezet onderwijs? Dan kun jij je met een tweedegraads lesbevoegdheid specialiseren in één schoolvak of beroepsprofiel. Deel bijvoorbeeld jouw liefde voor taal, schrijven en literatuur met leerlingen en ga aan de slag als docent Nederlands. Zijn getallen, formules en vergelijkingen meer jouw ding? Word dan docent wiskunde!
Met een tweedegraads lesbevoegdheid kun jij lesgeven aan:
- het vmbo;
- de onderbouw havo;
- de onderbouw vwo;
- het voortgezet speciaal onderwijs;
- het praktijkonderwijs.
Je kunt een tweedegraads lesbevoegdheid halen door een lerarenopleiding af te ronden aan een hogeschool.
Ben jij al in het bezit van een hbo-diploma en wil je de overstap maken? Wij bieden het zij-instroomtraject Docent van Morgen aan om docent Nederlands of wiskunde te worden!
Ongegradeerde lesbevoegdheid
Is kunst jouw passie of ben je graag fysiek bezig? Voor kunstvakken en lichamelijke opvoeding heb je een ongegradeerde lesbevoegdheid nodig. Met deze onderwijsbevoegdheid mag je lesgeven in alle onderwijssectoren: van het primair onderwijs tot aan de volwasseneneducatie.
Lesbevoegdheid mbo docent
Wil jij graag je vakkennis delen en studenten opleiden tot vakmensen? Dan is een baan als docent in het middelbaar beroepsonderwijs (mbo) wellicht iets voor jou. In het mbo worden studenten opgeleid voor een specifieke beroepsgroep.
Er zijn verschillende routes om docent in het mbo te worden. Zo kun je met een eerste- of tweedegraads onderwijsbevoegdheid lesgeven in het mbo. Gaat jouw passie uit naar een beroepsgericht vak? Dan kun je met een overstap uit de beroepspraktijk via het PDG-traject het onderwijs in.
De zeven competenties van een leerkracht
In het basis- en voortgezet onderwijs gelden sinds augustus 2017 een aantal bekwaamheidseisen. Je mag jezelf pas leerkracht noemen als je zowel vakinhoudelijk, vakdidactisch als pedagogisch bekwaam bent. Er zijn dan ook zeven competenties die je als leerkracht moet hebben. Bij Derec leggen we je graag uit welke competenties dit zijn en wat ze precies inhouden! Klik hier voor de zeven competenties van een leerkracht.
Je lesbevoegdheid halen via Derec
Met onze zij-instroomtrajecten stomen we jou klaar om aan de slag te gaan in het basis- of voortgezet onderwijs. Ons leertraject is flexibel, wat inhoudt dat je zelf bepaalt wanneer je studeert. Bovendien start je jouw traject wanneer jij er klaar voor bent. Wij zullen je intensief coachen en begeleiden tijdens dit traject. Ben jij er klaar voor? Dan heten we je graag welkom in een van onze zij-instroomtrajecten!
Lees meer over het Leerkracht van Morgen traject: https://www.derec.nl/onderwijs/leerkracht-van-morgen/
Ontdek het Docent van Morgen traject: https://www.derec.nl/onderwijs/docent-van-morgen/
Deel deze blog
Lees meer blogs
Merel Knukkel werkt al meer dan 25 jaar in het onderwijs. Na al die jaren besloot ze haar grote droo…
Denk je erover om je loopbaan een nieuwe wending te geven en te kiezen voor een carrière in het onde…
Een extra hulp in de klas die je helpt bij je lessen en administratie, zodat jij meer tijd hebt voor…