Docent natuurkunde worden: alles over de taken, opleiding, salaris en meer!

Vind je het leuk om anderen te motiveren over natuurkundige verschijnselen? Dan is docent natuurkunde worden waarschijnlijk iets voor jou! Maar wat doe je als docent natuurkunde, welke opleiding moet je volgen en wat voor salaris kun je verwachten? Hier vind je alle informatie over docent natuurkunde worden. Daarnaast helpen wij je graag aan de leukste vacature docent natuurkunde als je zover bent!

Wat doet een docent natuurkunde?

Natuurkunde is de tak van wetenschap die zich bezighoudt met algemene eigenschappen, zoals licht, straling en energie. Al deze zaken worden bij natuurkunde onderzocht en beschreven. Wil je docent natuurkunde worden? Dan is het belangrijk dat je de abstracte lesstof weet over te brengen naar je leerlingen. In jouw lessen wissel je theorie af met proeven, demonstraties en andere praktijkgerichte opdrachten. Je hebt niet alleen passie voor het vak, maar beschikt ook nog over didactischte vaardigheden! Docent natuurkunde worden? Dan is er in de meeste gevallen een opleidingsniveau van hbo of hoger vereist.

Taken van een docent natuurkunde

Een docent natuurkunde is verantwoordelijk voor de natuurkundelessen aan leerlingen of studenten, afhankelijk van het opleidingsinstituut. Natuurkunde heeft wat weg van andere vakken, zoals scheikunde en biologie, maar binnen natuurkunde wordt er gewerkt met stoffen waarvan de samenstelling niet kan veranderen, in tegenstelling tot scheikunde. Het vak heeft alles te maken met beweging, warmte, vloeistoffen, gassen, het licht en meer. Natuurkunde kan voor velen als pittig ervaren worden, daarom is het aan jou als docent om de lesstof behapbaar te maken en de leerlingen te enthousiasmeren over het vak. Het vakgebied is zeer actueel door de innovaties en nieuwe technieken. We zijn steeds meer bezig met zonne-energie, windmolens en het energieprobleem oplossen.

Natuurkunde is een breed vakgebied waar je veel mee kunt. We begrijpen dan ook heel goed dat je docent natuurkunde wil worden. Het vak is namelijk verbonden aan andere vakgebieden, zoals de biofysica, meteorologie en de akoestiek. Als je docent natuurkunde wil worden is het belangrijk dat je ook goed bent in het coachen van je leerlingen en je de voortgang in de klas goed in de gaten houdt.

Opleiding docent natuurkunde

Docent natuurkunde worden? Je kunt de hbo-opleiding leraar natuurkunde tweedegraads volgen als je een havo-, vwo- of mbo-diploma (niveau 4) hebt in natuurkunde. Deze opleiding duurt vier jaar en je gaat direct aan de slag in de praktijk. Als tweedegraads leraar natuurkunde kun je lesgeven in het vmbo, mbo of in de onderbouw van de havo of vwo. Ben je 21 jaar of ouder en heb je geen geschikt diploma? Dan moet je een toelatingsonderzoek doen om docent natuurkunde te worden.

Eerstegraads of tweedegraads onderwijsbevoegdheid

Om docent natuurkunde te worden op een middelbare school moet je bevoegd zijn. Er is een eerstegraads én een tweedegraads bevoegdheid. De opleiding die je volgt bepaalt welke bevoegdheid je hebt.

Met de tweedegraads onderwijsbevoegdheid mag je lesgeven aan:

  • Het vmbo
  • Onderbouw havo
  • Onderbouw vwo
  • Het praktijkonderwijs

Als je eerstegraads onderwijsbevoegd bent, mag je ook nog lesgeven aan:

  • Bovenbouw havo
  • Bovenbouw vwo

Docent natuurkunde tweedegraads bevoegdheid halen

Docent natuurkunde worden met de tweedegraads onderwijsbevoegdheid? Je hebt een tweedegraads onderwijsbevoegd na de opleiding hbo-lerarenopleiding natuurkunde.

Docent natuurkunde eerstegraads bevoegdheid halen

Je hebt een eerstegraads onderwijsbevoegdheid wanneer je de volgende opleiding afrondt: lerarenopleiding natuurkunde aan de universiteit. Deze opleiding is een voorbereiding op een loopbaan in het voortgezet onderwijs (onder- en bovenbouw) of het mbo. Na afronding van de opleiding krijg je en een eerstegraads lesbevoegdheid én een tweede mastergraad. Zó kun je docent natuurkunde worden!

Salaris docent natuurkunde

Als je aan de slag gaat als docent natuurkunde dan zijn de arbeidsvoorwaarden vastgelegd in de cao. Jouw (toekomstige) salaris wordt vastgesteld aan de hand van de vaste schalen die in het onderwijs gebruikt worden. In welke schaal je precies terechtkomt, ligt aan je ervaring, je opleiding(en) en of je een eerstegraads of tweedegraads bevoegdheid hebt. Ook spelen de dienstjaren een rol bij het vaststellen van het salaris. De salarissen van een docent natuurkunde vind je hier.

Nog geen (juiste) bevoegdheid?

Docent natuurkunde worden, maar de bevoegdheid voor een ander vak? We gaan graag met je in gesprek over de mogelijkheden. We zoeken samen naar een geschikte werkplek en helpen je jouw bevoegdheid voor natuurkunde te behalen. Schrijf je bij ons in! Heb je nog geen lesbevoegdheid, maar wil je wel aan de slag als docent natuurkunde? Misschien kunnen we je helpen! Afhankelijk van je vooropleiding en werkervaring kunnen we samen kijken naar de mogelijkheden. Neem daarom contact met ons op.

De ideale vacature docent natuurkunde

Docent natuurkunde worden, maar de bevoegdheid voor een ander vak? We gaan graag met je in gesprek over de mogelijkheden. We zoeken samen naar een geschikte werkplek en helpen je jouw bevoegdheid voor natuurkunde te behalen. Schrijf je bij ons in! Heb je nog geen lesbevoegdheid, maar wil je wel aan de slag als docent natuurkunde? Misschien kunnen we je helpen! Afhankelijk van je vooropleiding en werkervaring kunnen we samen kijken naar de mogelijkheden. Neem daarom contact met ons op.

De ideale vacature docent natuurkunde

Aan de slag gaan als docent natuurkunde? Wij gaan graag met je in gesprek om in kaart te brengen welke eisen je stelt aan de ideale vacature docent natuurkunde. Vwo, havo, vmbo, mbo of het voortgezet speciaal onderwijs: als docent natuurkunde kun je alle kanten op. Maar naast het lesniveau zijn andere factoren natuurlijk ook belangrijk, zoals de werkplek. Onze recruiters hebben jarenlange ervaring binnen het onderwijs en hebben al veel docenten natuurkunde aan een fijne baan geholpen. Wel zo’n fijn vooruitzicht als je docent natuurkunde wil worden!

Wil je starten in een vaste positie of zoek je tijdelijke opdrachten bij verschillende scholen? In beide gevallen kunnen we je helpen. We vinden het belangrijk dat je plezier hebt in je werk en dat je je verder kunt ontwikkelen. Als docent natuurkunde doe je natuurlijk meer dan alleen lesgeven. Je bent ook een coach voor de leerlingen en verdiept je in het lesmateriaal, zodat je de stof zo goed mogelijk kunt overbrengen. We betalen vaak (een deel van) je lesgeld en helpen je een passende plek te vinden als je docent natuurkunde wil worden.

Doordat we onder andere gespecialiseerd zijn in het onderwijs, kunnen we zeker de perfecte vacature docent natuurkunde voor je vinden! Schrijf je daarom bij ons in. We nemen contact met je op zodra we weten dat er een passende vacature docent natuurkunde aankomt.

Deel deze blog

Lees meer blogs

Onderwijs

Rondom het roosteren staan schooldirecteuren voor een flinke uitdaging: er is een duidelijk tekort a…

Onderwijs

Basisscholen zoeken het hele jaar door invallers, voor korte en langere periodes. Als invaller zorg…

Onderwijs

Ouderschapsverlof is een belangrijk onderwerp voor iedereen die werk en gezin probeert te combineren…