Benjamin, Docent van Morgen

'Derec is voor mij een warm bad van openheid en ondersteuning'

Maak kennis met Benjamin, een enthousiaste Docent van Morgen die sinds maart dit jaar voor de klas staat. Hij geeft Nederlands aan havo/vmbo en havo/vwo klassen en haalt enorm veel voldoening uit het geven van goede lessen die aanslaan bij zijn leerlingen. In dit interview vertelt Benjamin over zijn keuze om het onderwijs in te gaan, hoe hij bij Derec terecht is gekomen en wat hij graag zou willen verbeteren in het onderwijs. Hij deelt ook hoe hij zelf bijdraagt aan het verbeteren van het onderwijs en waarom hij zo blij wordt van het werken bij Derec.

Wat is je functie en hoe lang werk je al in het onderwijs?

“Ik werk nu als Docent van Morgen en geef drie dagen per week het vak Nederlands. Ik geef les aan drie tweedejaars havo/vmbo en een eerstejaars havo/vwo klas. Ik ben net begonnen in het onderwijs, sinds maart dit jaar sta ik voor de klas.”

Waar word je nu echt blij van in je werk als docent?

Als je een goede les hebt gegeven, en het ook echt aanslaat. Als de kinderen enthousiast zijn. De positieve feedback van de kinderen maar ook van collega’s, dat is nu voor mij ook erg belangrijk. Ik heb ook via via te horen gekregen dat de leerlingen positief zijn over mijn lessen, ondanks dat ik het zelf nog spannend vind.

Lees ook: Docent worden? Daarom doe je het! 

Hoe ben je bij Derec terechtgekomen?

Na mijn studie Social Work heb ik daar niet direct werk in kunnen vinden, daarom ben ik toen de finance wereld ingerold. Na ongeveer tweeënhalf jaar hadden we veel persoonlijke omstandigheden in korte tijd en dat zette ons aan het denken. Toen ik weer volledig aan de slag ging binnen de sales, merkte ik dat de commerciële targets mij niet zoveel meer deden. Ik zocht meer verdieping in mijn werk. Mijn vader is vroeger altijd docent geweest, ik heb zelf twee jaar de pabo gedaan en ook tijdens mijn opleiding Social Work was ik in Jong volwassenen en Jeugd gespecialiseerd.

Ik heb de doelgroep altijd interessant gevonden, dus na twee jaar heb ik besloten dat ik het onderwijs in wilde. Ik moest alleen een bevoegdheid hebben. Ik heb toen eerst zelf scholen benaderd en ik ben ook in contact geweest met een ander bureau. Echter daar was ik niet zo positief over. Toen kwam ik op de site van Derec terecht, heb ik Jasper gebeld en hem overvallen met al mijn vragen.

Waarom heb je voor Derec gekozen en hoe maakt het werken bij Derec je blij?

Er was volledige openheid bij Derec. Ik heb meerdere gesprekken gevoerd en had echt het gevoel dat ik in een warm bad terecht kwam. De coach, Jasper, die zelf een lange tijd voor de klas heeft gestaan, daar word ik echt blij van. To the point, goede feedback, daar heb ik wat aan. Ik ben erg positief over de organisatie en ik merk ook dat de mensen die er werken het echt leuk vinden.

Hoe maakt het werken bij Derec je blij?

Derec voelt echt als een warm bad. Alles wat ik aan geef, wordt gezien als belangrijk. Mijn mening doet er echt toe. Er wordt echt geluisterd naar jou als persoon en ik kan altijd even langskomen op het kantoor in Rotterdam om een theetje te drinken.

Wat kan er volgens jou beter in het onderwijs?

Ik werk er erg kort, maar als ik van kinderen hoor dat docenten op een minder fijne manier met hen communiceren, dan denk ik wel dat daar iets aan moet gebeuren. Het is en blijft een overspannen beroep en dat is iets dat op macroniveau zal moeten worden aangepakt. De werkdruk moet duidelijk worden verlicht.

Wat doe jij om het onderwijs iedere dag een beetje beter te maken?

Momenteel doe ik nog veel nieuwe ervaringen op en probeer ik zoveel mogelijk op te pikken. Ik probeer zoveel mogelijk open te staan voor input, dit ga ik tijdens de zomervakantie laten landen. Ik probeer ook goed naar de kinderen te luisteren.

Hoe vind je dat Derec hierin bijdraagt?

Door het heldere opleidings- en begeleidingstraject dat ze hebben en wanneer je dit ook volhoudt als organisatie, dan heb je een erg goede bijdrage. Helaas ontbreekt dat vaak bij andere organisaties, jullie zijn daar juist erg kritisch op!

Deel deze blog

Lees meer blogs

Onderwijs

Dana is juf van groep 5 op Het Anker, een gezellige school waar ze elke dag met plezier naartoe gaat…

Onderwijs

Sanne draait al eventjes mee in het onderwijs: om precies te zijn 26 jaar. Een aantal jaren geleden…

Onderwijs

Je hebt net de middelbare school achter je gelaten en je ingeschreven voor de pabo. Misschien heb je…