Docent zorg en welzijn worden? Opleiding, taken, salaris, vacatures en meer

Heb jij een passie voor alles wat te maken heeft met leefstijl, voeding, hygiëne en zorg en wil je jouw kennis graag overdragen aan een jongere generatie? Word dan docent zorg en welzijn! In Nederland hebben we een tekort aan vakdocenten. Dankzij jouw opleiding heb je straks goede baankansen en ben je van onschatbare waarde voor toekomstige generaties. We vertellen je graag meer over dit belangrijke vakgebied.

Opleiding tot docent zorg en welzijn

Lijkt het je leuk om kookles te geven aan vmbo’ers of gesprekken aan te gaan over leefstijl en voeding met mbo’ers? En lijkt het je een uitdaging om jongeren te begeleiden bij hun leerproces? Dan is de opleiding tot docent zorg en welzijn de juiste keuze voor jou.

Om docent zorg en welzijn te worden, volg je de tweedegraads opleiding Leraar Gezondheidszorg en Welzijn. Deze bachelorstudie duurt 4 jaar en stoomt je klaar voor een carrière als docent zorg en welzijn. Met deze opleiding wordt je voorbereid op het lesgeven in het beroepsonderwijs (vmbo en mbo).

Tijdens de opleiding komen vakken aan bod zoals ontwikkelingspsychologie, psychopathologie, onderwijskunde, kinder- en jeugdpsychiatrie en gezond gedrag. Hiermee doe je veel vakkennis op. Maar je ontwikkelt ook didactische vaardigheden, zodat je leert hoe je deze kennis goed kan overbrengen op jongeren.

Toelatingseisen voor de opleiding tot docent zorg en welzijn

Wil je de lerarenopleiding Gezondheidszorg en Welzijn volgen? Dan zijn er verschillende toelatingseisen. Zo moet je minimaal een mbo 4-opleiding hebben afgerond, of in het bezit zijn van een havo- of vwo-diploma. Het is ook mogelijk om met de opleiding te starten als je al een opleiding hebt gevolgd op bachelor- of wo-niveau (bij voorkeur met overeenkomsten van de vervolgopleiding) of met een diploma AD Onderwijsondersteuner Gezondheidszorg en Welzijn. Als je geen van deze diploma’s hebt kun je een toelatingstoets doen om te kijken of je geschikt bent voor de opleiding.

Word je toegelaten tot de opleiding? Dan is het belangrijk om een stage- of werkplek te vinden waar je praktijkkennis kunt opdoen om docent zorg en welzijn te worden.

De dagelijkse taken van een docent gezondheidszorg en welzijn

Ben je klaar met de opleiding tot docent zorg en welzijn? Dan is het tijd om je kennis in de praktijk te brengen. Als docent gezondheidszorg en welzijn heb je een veelzijdig takenpakket. Ga je aan de slag in de onderbouw van het voortgezet onderwijs, dan zal je vooral lesgeven over onderwerpen in het vak ‘verzorging’. In de bovenbouw van het vmbo of in het mbo zullen de lessen vooral gericht zijn op de voorbereiding van een beroep binnen het vak zorg en welzijn. Denk hierbij aan het beroep kapper, schoonheidsspecialist, verpleegkundige of doktersassistent.

docent zorg en welzijn met leerling aan het werk met aanbrengen gezichtsmasker bij andere leerling.

Sta je niet voor de klas? Dan ben je bezig met het voorbereiden van lesmateriaal, het ontwikkelen van eigen lesstof, het beoordelen van opdrachten, toetsen en examens of houd je toezicht tijdens praktijklessen.

Als docent zorg en welzijn heb je niet alleen interactie met je leerlingen, ook werk je samen met collega’s en voer je regelmatig gesprekken met ouders over de voortgang van hun kind. Kortom, je bent niet alleen docent, maar ook begeleider en motivator.

Het salaris en de doorgroeimogelijkheden

Het gemiddelde salaris van een docent zorg en welzijn ligt tussen de €3.141 en €4.249 bruto per maand, afhankelijk van je ervaring. Daarnaast heb je goede secundaire arbeidsvoorwaarden, zoals veel vakantiedagen, vakantiegeld en een pensioenregeling.

Als docent zorg en welzijn heb je volop doorgroeimogelijkheden. Je kunt bijvoorbeeld verantwoordelijk worden voor processen zoals examinering of gepersonaliseerd leren. Daarnaast kun je met je diploma ook andere kanten op, zoals coach- of praktijkopleider bij een zorginstelling, ziekenhuis of in de volwasseneneducatie.

De carrière van docent zorg en welzijn Ninusca

Ben je benieuwd hoe het er in de praktijk aan toe gaat? Laat je inspireren door het verhaal van Ninusca, die via Derec werkt als docent zorg en welzijn. Al vijftien jaar lang weet Ninusca jongeren te boeien met haar kennis over zorg en welzijn, van het mbo tot het speciaal onderwijs. Maar net zo graag brengt ze haar kennis over Engels en rekenen. Lesgeven doet zij met liefde, wat voor haar verder gaat dan enkel het overdragen van kennis. Echt het verschil maken is wat haar drijft. Het verhaal van Ninusca is een goed voorbeeld van hoe je als docent zorg en welzijn de kans krijgt om leerlingen te inspireren of te helpen groeien.

Lees het volledige interview van Ninusca.

docent zorg en welzijn Ninusca Lovera in klaslokaal

Docent zorg en welzijn worden iets voor jou?

Heb jij een passie voor zorg, leefstijl en welzijn, en wil je deze passie delen met jongeren? Dan is het beroep van docent zorg en welzijn misschien wel de perfecte keuze voor jou! Als docent in dit vakgebied heb je de unieke kans om jongeren te inspireren en voor te bereiden op een carrière in de zorg- en welzijnssector. Of je nu net begint met de opleiding tot docent zorg en welzijn of net als Ninusca al jaren voor de klas staat, Derec staat voor je klaar om je te helpen op jouw weg naar een succesvolle carrière. Bekijk onze vacatures of schrijf je vrijblijvend in.

 

Deel deze blog

Lees meer blogs

Derect

Heb je ervaring in het onderwijs en ben je op zoek naar een flexibele manier om je passie in te zett…

Onderwijs

Je hebt een belangrijke beslissing genomen: je wilt leraar worden in het basisonderwijs. Tegelijkert…

Onderwijs

Je staat al een tijdje voor de klas en voelt dat je meer wilt. Misschien heb je al nagedacht over sc…