Ninusca staat vrij én blij voor de klas:

'Met hart en ziel, op mijn eigen manier'

Ninusca Lovera is zo’n docent die je bijblijft. Het komt door haar enorme inzet door de jaren heen, maar nog meer door haar manier van lesgeven, recht vanuit haar hart. Al vijftien jaar lang weet ze jongeren te boeien met haar kennis over zorg en welzijn, van het mbo tot aan het speciaal onderwijs. Ninusca is er altijd voor haar leerlingen, zelfs buiten de lesuren om. Geen vraag is te veel voor haar. Toen ze twee jaar terug als zzp’er via Derec startte, vond ze de vrijheid om echt haar eigen draai aan het onderwijs te geven.

Ninusca, hoe ben je begonnen in het onderwijs?

“Het is alweer meer dan vijftien jaar geleden dat ik begon. Wat mij drijft, is het verschil kunnen maken. Ik geef les in zorg en welzijn, maar vind het net zo leuk om mijn kennis over Engels en rekenen te delen. Elke dag biedt een nieuwe kans om leerlingen te inspireren of te helpen groeien.”

Ninusca Lovera over haar ervaringen in de klas met Derec.

En lesgeven, wat betekent dat voor jou?

“Lesgeven doe je met liefde. Echt, het gaat zoveel verder dan alleen kennis overdragen. Het gaat om de glimlach, de ‘aha’-momenten, het echt aanwezig zijn voor je leerlingen. Soms maak je al een verschil door simpelweg te laten merken dat je hen ziet. Een ‘goed gedaan’ kan al wonderen doen. Ik ben er niet alleen voor de lesstof; ik ben er voor hen.”

Waarom koos je voor Derec en wat betekent hun aanpak voor jou als zzp'er?

“Derec voelde meteen goed. Ik heb veel ervaring met detacheringsbureaus, maar Derec onderscheidt zich met een persoonlijke benadering. Je bent hier geen nummer, maar een individu met eigen wensen en behoeften. Ze bieden niet alleen snelle antwoorden en persoonlijke begeleiding, maar ook zekerheid en variatie in werk. Wat ze beloven, maken ze waar. Bij Derec draait het om jou, wie je bent en wat je wilt. Het gesprek was echt, van mens tot mens, en dat gaf de doorslag. Bovendien snapt Derec precies wat zzp’ers nodig hebben: de vrijheid om les te geven op onze eigen manier, met de juiste ondersteuning op de achtergrond. En die vrijheid, dat vertrouwen, dat doet veel. Dit maakt het voor mij mogelijk om met hart en ziel les te geven, precies op de manier zoals ik dat wil.”

Is er een moment dat je altijd bij zal blijven?

“Lastig om één moment te kiezen, maar het afscheid van een klas was echt heel bijzonder. Ze organiseerden een show met muziek en dans – de hele mikmak. Dat verwacht je niet, en dan ineens is er zoveel liefde en waardering. Dat zijn de momenten waarop je beseft waarom je doet wat je doet.”

Hoe voelt het om je leerlingen te zien groeien?

“Het loont ontzettend om mijn leerlingen te zien ontwikkelen van jongeren naar jongvolwassenen. Dat ze mij, jaren later, niet alleen herinneren als hun docent, maar ook waarderen als persoon, raakt mij diep. Het herinnert mij eraan dat ons werk een blijvende impact heeft.”

Je ziet de toekomst van het onderwijs anders dan het traditionele klaslokaal. Kun je dat toelichten?

“Ik zie de toekomst van onderwijs als veel flexibeler. Weg van alleen maar wat tafels en stoelen in een gebouw. Het gaat erom dat we luisteren naar wat leerlingen willen. Ze zien tegenwoordig van alles op TikTok en komen dan met specifieke vragen naar de les. Wij als docenten moeten daar klaar voor zijn. Dat betekent dat we soms anders moeten lesgeven, met nieuwe technologieën. En ook dat we openstaan voor de dingen die leerlingen zelf interessant vinden. Onderwijs moet dus niet alleen flexibeler zijn in hoe we iets uitleggen, maar ook in wát we uitleggen, gebaseerd op wat leerlingen boeit.”

Wil jij net als Ninusca ook zo vrij en blij voor de klas staan? Met Derec vind je de weg naar een onderwijsbaan die echt bij jóu past. Vertel ons wat je kunt, dan kijken wij wat we voor je kunnen betekenen.

Ninusca Lovera over haar ervaringen voor de klas met Derec.

Deel deze blog

Lees meer blogs

Onderwijs

Rondom het roosteren staan schooldirecteuren voor een flinke uitdaging: er is een duidelijk tekort a…

Onderwijs

Basisscholen zoeken het hele jaar door invallers, voor korte en langere periodes. Als invaller zorg…

Onderwijs

Ouderschapsverlof is een belangrijk onderwerp voor iedereen die werk en gezin probeert te combineren…