'Invallen is voor mij de perfecte manier om ervaring op te doen’
Sanne wil tijdens haar pabo-studie zoveel mogelijk praktijkervaring opdoen en vond via Derect dé oplossing: flexibel invalwerk op basisscholen door heel het land. Van kleuters tot groep 8, van dorpsschool tot stadsschool – Sanne komt overal. Zo brengt ze direct in de praktijk wat ze tijdens haar studie leert en ontdekt ze wat écht bij haar past.
Waarom heb je ervoor gekozen om tijdens je pabo-opleiding invalwerk te doen?
“Vanaf het derde jaar van de pabo mag je officieel gaan invallen. Je hebt dan best wat dagen zonder colleges, maar je kunt tijdens je studie nog niet volledig als leerkracht aan de slag. Invalwerk is voor mij de ideale manier om toch al praktijkervaring op te doen én wat bij te verdienen. Ik wilde niet zomaar een bijbaan, maar iets dat echt aansluit bij mijn opleiding. Ik had op mijn LinkedIn-profiel aangegeven dat ik op zoek was naar een flexibele bijbaan, en al snel werd ik benaderd door Derect.”
Hoe werkt de invalpool van Derect?
“Heel makkelijk. Wat Derect zo fijn maakt, is hoe modern en toegankelijk het systeem is. Ik geef via de app aan wanneer ik beschikbaar ben en het systeem maakt op basis daarvan matches met scholen die een invalkracht zoeken. Is er een match? Dan krijg ik niet alleen een melding in de app, maar ontvang ik ook een mail en sms. Zo mis ik nooit een kans om in te vallen.”
En hoe ervaar je het contact met Derect?
“Wat ik fijn vind aan Derect, is hoe persoonlijk en laagdrempelig het contact is. Het zijn jonge mensen met wie je snel schakelt. Je hebt gewoon app contact of ze bellen je, dat maakt het super toegankelijk en flexibel. Ik heb meerdere invalpools geprobeerd, maar daar voelde het contact soms afstandelijk. Bij Derect is dat totaal anders. Hier had ik meteen het gevoel: dit zijn mijn mensen. Dat persoonlijke contact maakt echt het verschil.”
Leuk om te horen! Hoe ziet een typische werkdag als invalleerkracht eruit?
“Als invalleerkracht sta ik regelmatig voor een klas die ik nog niet ken. Gelukkig word ik altijd goed ontvangen. Bij aankomst krijg ik een korte rondleiding en stellen ze me voor aan degene bij wie ik terecht kan voor vragen. In de klas neem ik het rooster en de instructies door, bereid ik me voor op de lessen en neem ik de namen van de kinderen door. Zodra de kinderen binnenkomen, kan mijn werkdag echt beginnen.
”De tijd gaat snel, voor ik het weet is de dag alweer voorbij. Aan het einde zorg ik ervoor dat de klas netjes achterblijft en laat ik een korte notitie achter voor de vaste leerkracht. Daarin schrijf ik hoe de dag is verlopen en of er nog bijzonderheden waren.”
Wat vind je het leukste aan invallen?
“Geen dag is hetzelfde, dat maakt het invalwerk voor mij zo uitdagend én leuk. Je kent de kinderen niet, je kent de school niet, en dat vraagt echt iets van je leerkrachtvaardigheden.
Omdat ik geen voorkeur heb voor een groep, onderwijsconcept of reistijd, kom ik overal en nergens. De ene dag sta ik bij de kleuters op een dorpsschool in Made, en de andere dag voor een groep 8 in Rotterdam.”
Hoe helpt het invalwerk jou in je toekomstige carrière als leerkracht?
“Het invalwerk geeft mij enorm veel zelfvertrouwen. Als pabo-student sta je tijdens stages meestal naast een mentor, maar als invalleerkracht sta je er echt alleen voor. Dat vond ik in het begin spannend, maar ik merkte al snel: “Ik kan dit!”. Het is fijn om zelf de verantwoordelijkheid te hebben en te merken dat je een klas zelfstandig kunt draaien. Dat gevoel is ontzettend waardevol.”
Wat maakt invalwerk voor jou zo waardevol?
“Niets is leerzamer dan op verschillende scholen komen en andere onderwijsconcepten te zien. Elke school is anders en juist dat maakt invalwerk zo waardevol.
Als pabo-student is het makkelijk om in je comfortzone te blijven, maar juist door invalwerk te doen leer je zoveel meer. Je ziet hoe het er op verschillende plekken aan toe gaat en zo ontdek je direct wat wel én wat niet bij je past. Bovendien is het fijn dat je een bijbaan hebt die echt aansluit op je studie – je verdient wat bij terwijl je relevante werkervaring opdoet.
Naast dat het voor mezelf gewoon heel fijn is, help ik scholen die dringend iemand nodig hebben. Door het lerarentekort en bijvoorbeeld griepuitbraken zitten veel scholen te springen om een invalleerkracht. Het is fijn om die gaten op te vullen en ervoor te zorgen dat klassen niet naar huis hoeven.”
Wat zou je tegen andere studenten zeggen die twijfelen om via Derect invalwerk te doen?
“Gewoon doen. Ik raad het echt al mijn medestudenten aan!”
Wil jij, net als Sanne, tijdens je studie al voor de klas staan? Via Derect kun je flexibel invallen en ervaring opdoen in verschillende groepen en schooltypen. Jij bepaalt wanneer je werkt en je zit nergens aan vast. Ben je net afgestudeerd of heb je al jaren ervaring? Ook dan is Derect dé manier om te ontdekken wat echt bij je past of om flexibel op verschillende scholen aan de slag te gaan.
Deel deze blog
Lees meer interviews
Ton is zeventig jaar jong, maar denkt nog lang niet aan stoppen. Na ruim veertig jaar in het onderwi…
Na haar studie Human Resource Management én een master Communicatie wist June (28) één ding zeker: e…
Sanne wil tijdens haar pabo-studie zoveel mogelijk praktijkervaring opdoen en vond via Derect dé opl…