Willard, invalleerkracht

'Ik word blij van de flexibiliteit!'

Willard rondde de pabo af, maar vond zijn passie ook in de musical- en theaterindustrie. Om deze twee banen te combineren koos hij ervoor te gaan werken als invalleerkracht bij Derec. Door de flexibiliteit in zijn baan als invalleerkracht ontdekt hij welke scholen het beste bij hem passen, en heeft hij tijd om audities bij te wonen.

Wat is je functie?

“Ik ben invalleerkracht. Dat betekent dat ik voor één dag of een langere tijd op een school werk wanneer een leerkracht ziek is. Dit doe ik meestal drie dagen per week, en soms, als Derec nog een leuke vacature heeft, val ik vier dagen per week in.”

Hoe lang werk je al in het onderwijs?

“Tien jaar geleden ben ik afgestudeerd, sindsdien werk ik af en aan in het onderwijs. Inmiddels sta ik al vijf jaar voor de klas als invalkracht. Naast mijn werk als invalleerkracht, doe ik ook nog musical en theater. Op het moment dat ik een auditie heb, heb ik de flexibiliteit om ervoor te kiezen even niet voor de klas te staan.”

Waar word je nu echt blij van in je werk?

“De flexibiliteit, daar word ik blij van! Het invallen voor verschillende klassen vind ik ook leuk, omdat je dan verschillende scholen en groepen kunt ervaren. Soms kom je scholen tegen die goed bij je passen, en soms kom je er ook achter welke scholen niet bij je passen. Ik vind groep 3 erg leuk, deze kinderen moet je nog helemaal meenemen. Maar nu sta ik voor groep 8, wat ik ook een toffe uitdaging vind! Ik vind de reacties van de kinderen ook bijzonder. Gisteren bijvoorbeeld, toen zei ik aan het einde van de invaldag tegen de klas: ‘Het was heel gezellig vandaag, misschien dat ik jullie niet meer zie, maar misschien ook wel’, en toen riepen de kinderen ‘Meester, wanneer kom je weer terug?’, ze zijn zo dankbaar! Daarnaast vind ik de fantasie van de kinderen ook leuk.”

Lees ook: Invalleerkracht basisonderwijs worden? Daarom doe je het! 

Hoe ben je bij Derec terecht gekomen?

“Ik was op zoek naar invalwerk, dit wilde ik eigenlijk op zzp-basis gaan doen. Toen kwam ik terecht bij Derect, de invalpool van Derec. Ik heb gekeken wat het inhield en daar werd ik heel blij van!”

Waarom heb je voor Derec gekozen?

“Derec is heel laagdrempelig, ze zijn gemakkelijk te bereiken. Daarnaast staat er altijd iemand voor mij klaar en kan ik altijd een appje sturen. Ik heb ook wel andere organisaties gezien, maar daar kom je dan in vaste dienst bij een school terecht. Via Derect heb ik ook echt de vrijheid die ik zoek.”

Hoe maakt het werken bij Derec je blij?

“De flexibiliteit die wordt geboden en het persoonlijke contact maken mij blij. Wat ik ook goed vind, is dat er workshops worden aangeboden. Want je staat als invalleerkracht toch steeds voor een andere klas, dus het is fijn om daar support in te krijgen en over te leren.”

Wat kan er volgens jou beter in het basisonderwijs?

“Ik word kriebelig van het constant resultaatgericht zijn, alles moet vastgelegd worden. Kijk vooral naar het kind! Een kind kan goed zijn in knutselen maar voelt zich niet gezien omdat rekenen net even niet goed gaat. Ik vind dat er gekeken moet worden naar de kracht van het kind, ik denk dat je daar zoveel meer uit kan halen! Als er alleen al gekeken wordt naar wat voor kind je voor je hebt, dan maakt die Cito-uitslag eigenlijk niet eens zoveel uit. Het ene kind ontwikkelt zich totaal anders dan het andere kind.”

Wat doe jij om het onderwijs iedere dag een beetje beter te maken?

“Ik probeer het gesprek aan te gaan met de kinderen, zeker als ze al iets ouder zijn. Ik ben benieuwd naar hun verhalen. Je merkt ook, doordat ik open ben naar hen, dat je openheid terug krijgt. Ik vertel graag verhalen aan de kinderen en ik merk soms dat ze dat niet gewend meer zijn. Ze waarderen het! Ik vind het leuk om hiermee hun fantasie te prikkelen. Door de openheid stel je ze op hun gemak in de klas.”

Lees ook: Invallen in het basisonderwijs: alles wat je wilt weten. 

Hoe vind je dat Derec hierin bijdraagt?

“Wat ik fijn vind aan Derec is dat zij mij de mogelijkheid hebben geboden om onder andere op een vrije school te werken. Daar wordt veel meer gekeken naar het hoofd, hart, handen concept. Dat vond ik leuk om te ontdekken. Dankzij Derec!”

Lees ook: Bruikbare tips voor succesvol invallen van meester Jan. 

Ga aan de slag als invalleerkracht via Derect

Bij Derec geloven we in onze mensen. Zoals Willard, die gepassioneerd is over onderwijs en zijn talent wil inzetten om het onderwijs beter te maken. Met onze invalpool krijg je niet alleen de flexibiliteit om te kiezen waar en wanneer je werkt, maar ook de kans om jezelf te blijven ontwikkelen. We zijn er altijd voor je, met de juiste ondersteuning en begeleiding.

Ook invallen wanneer en waar dat jou uitkomt? Laten we samenwerken om te voorkomen dat klassen zonder leraar naar huis gestuurd worden bij onverwachte afwezigheid. Kies voor de invalpool van Derec en maak een impact in het basisonderwijs!

Deel deze blog

Lees meer blogs

Onderwijs

Een leuke baan willen we allemaal. Ben jij ook op zoek naar een vacature als leerkracht waar je écht…

Onderwijs

Als je net begint met lesgeven, komt er veel op je af. Je hebt je pabo-diploma op zak en nu sta je v…

Onderwijs

Kevin is docent geschiedenis op De Fontein in Bussum. Van kleins af aan deelt hij al graag historisc…