Willard, invalleerkracht

'Ik word blij van de flexibiliteit!'

Willard rondde de pabo-opleiding af, maar vond zijn passie ook in de musical-theater industrie. Om deze twee banen te combineren koos hij ervoor te gaan werken als invalleerkracht bij Derec. Door de flexibiliteit in zijn baan als invalleerkracht ontdekt hij welke scholen het beste bij hem passen, en heeft hij tijd om audities bij te wonen.

Wat is je functie?

Ik ben invalleerkracht. Dat betekent dat ik voor één dag of een langere tijd op een school werk wanneer een leerkracht ziek is. Dit doe ik meestal drie dagen per week, maar als ik bij Derec nog een leuke vacature tegenkom, dan doe ik het soms voor vier dagen per week.

Hoe lang werk je al in het onderwijs?

10 jaar geleden ben ik afgestudeerd, en ik werk af en aan in het onderwijs. Na mijn pabo-opleiding heb ik ook nog iets anders gedaan, maar ik sta nu al vijf jaar voor de klas als invalleerkracht. Naast mijn werk als invalleerkracht, doe ik ook nog musical-theater. Op het moment dat ik een auditie heb, heb ik de flexibiliteit om ervoor te kiezen even niet voor de klas te staan.

Waar word je nu echt blij van in je werk?

De flexibiliteit, daar word ik blij van! Het invallen voor verschillende klassen vind ik leuk, omdat je dan verschillende scholen en groepen kunt ervaren. Soms kom je scholen tegen die goed bij je passen, en daarentegen kom je er ook achter welke scholen niet bij je passen. Ik vind groep 3 erg leuk, deze kinderen moet je nog helemaal meenemen. Echter sta ik nu voor groep 8, wat ik ook een toffe uitdaging vind! Ik vind de reacties van de kinderen ook bijzonder. Gisteren bijvoorbeeld, zei ik aan het einde van de invaldag tegen de klas: ‘Het was heel gezellig vandaag, misschien dat ik jullie niet meer zie, maar misschien ook wel’, en toen riepen de kinderen ‘Meester, wanneer kom je weer terug?’, ze zijn zo dankbaar! Daarnaast vind ik de fantasie van de kinderen ook leuk.

Lees ook: Invalleerkracht basisonderwijs worden? Daarom doe je het! 

Hoe ben je bij Derec terecht gekomen?

Ik was op zoek naar invalwerk, dit wilde ik eigenlijk op zzp-basis gaan doen. Toen kwam ik terecht bij Derect, de invalpool van Derec. Ik heb gekeken wat het inhield en daar werd ik heel blij van!

Waarom heb je voor Derec gekozen?

Derec is heel laagdrempelig, ik heb gelijk persoonlijk contact met hen. Daarnaast zijn ze altijd bereikbaar en er staat iemand voor mij klaar, ik kan altijd een appje sturen. Ik heb ook wel andere organisaties gezien, maar daar kom je dan vast bij een school terecht, bij Derec heb ik via Derect ook echt de vrijheid die ik zoek.

Hoe maakt het werken bij Derec je blij?

De flexibiliteit die wordt geboden en het persoonlijke contact maken mij blij. Wat ik ook goed vind, is dat er workshops worden aangeboden. Want je staat als invalleerkracht toch steeds voor een andere klas, dus het is fijn om daar een soort support in te krijgen.

Wat kan er volgens jou beter in het basisonderwijs?

Ik word heel kriebelig van het constant resultaatgericht zijn, alles moet vastgelegd worden. Kijk vooral naar het kind! Een kind kan goed zijn in knutselen maar voelt zich niet gezien omdat rekenen net even niet goed gaat. Ik vind dat er gekeken moet worden naar de kracht van het kind, ik denk dat je daar zoveel meer uit kan halen! Als er alleen al gekeken wordt naar wat voor kind je voor je hebt, dan maakt die Cito uitslag eigenlijk niet eens zoveel uit. Het ene kind ontwikkelt zich totaal anders dan het andere kind.

Wat doe jij om het onderwijs iedere dag een beetje beter te maken?

Ik probeer echt het gesprek aan te gaan met de kinderen, zeker als ze al iets ouder zijn. Ik ben benieuwd naar hun verhalen. Je merkt ook, doordat ik open ben naar hen, dat je dan openheid terug krijgt. Ik vertel graag verhalen aan de kinderen en ik merk dat ze dat soms niet heel erg gewend meer zijn en het ontzettend leuk vinden. Ik vind het leuk om hiermee hun fantasie te prikkelen. Door de openheid stel je ze echt op hun gemak in de klas!

Lees ook: Invallen in het basisonderwijs: alles wat je wilt weten. 

Hoe vind je dat Derec hierin bijdraagt?

Wat ik heel fijn vind aan Derec is dat zij mij de mogelijkheid hebben geboden om onder andere op een vrije school te werken. Daar wordt veel meer gekeken naar het hoofd, hart, handen concept. Dat vond ik heel leuk om te ontdekken, en dat komt echt doordat zij dat aan mij hebben kunnen aanbieden!

Lees ook: Bruikbare tips voor succesvol invallen van meester Jan. 

Deel deze blog

Lees meer blogs

Onderwijs

Het onderwijs is continu in beweging. Terwijl de vraag naar gekwalificeerd onderwijspersoneel groeit…

Onderwijs

Het vak Engels behelst veel meer dan slechts grammatica, woordjes stampen en boeken lezen. Het draai…

Onderwijs

Montessori, jenaplan of dalton? Als je net begint als leerkracht, sta je voor de keuze: ga je aan de…