Invallen in het basisonderwijs: alles wat je wilt weten

Jij bent een paar dagen vrij en zou in je vrije dagen best bij willen verdienen met invallen in het basisonderwijs? Dat kan heel gemakkelijk! En dat is fijn, want nu er een steeds groter lerarentekort heerst in het land, wordt de vraag naar invalkrachten in het basisonderwijs steeds groter. Wat houdt invallen voor de klas precies in? Hoe word je het, kun je invalkracht worden als je geen diploma hebt en… wat schuift ‘t?!

Invallen in het basisonderwijs: wat houdt het in?

Invalkracht in het basisonderwijs ben je wanneer een vaste leerkracht door bijvoorbeeld ziekte of zwangerschapsverlof afwezig is. Dit kan voor een langere of een kortere periode zijn. In die tijd neem jij de taken van de leerkracht waar en zorg je ervoor dat de klas op schema blijft en de kinderen gewoon naar school kunnen blijven gaan.

Wat doet een invalkracht?

De invulling van je werk als invalkracht hangt heel erg af van de duur van de periode. Wanneer je een paar dagen invalkracht bent, zul je het wellicht anders aanpakken dan wanneer je een klas voor een paar maanden over moet nemen. Bij langdurig uitval van een leerkracht is het belangrijk dat de kinderen op niveau blijven en alles ‘zo normaal mogelijk’ doorgaat. Een goede overdracht is daarbij van groot belang. Wanneer je slechts een of twee dagen in moet vallen, kun je er iets meer je eigen draai aan geven. Onze eigen meester Jan gaf eerder tips voor invallen in het basisonderwijs bij kortdurend uitval.

Hoe word ik een invalkracht in het basisonderwijs?

Wanneer je als invalleerkracht aan de slag wilt, zijn er verschillende manieren om hieraan te beginnen. Belangrijk is om weer het onderscheid te maken tussen langdurige en kortdurende uitval. Heb je bijvoorbeeld de komende maand een aantal vrije dagen over die je graag in wilt vullen? Bij Derect kun je je eenvoudig inschrijven en je vrije dagen invullen. Wanneer er een school in jouw buurt in die periode iemand nodig heeft, is er een ‘match’ en kun je op die dagen invallen wanneer jij dat wilt. Zo kunnen scholen zelfs op zeer korte termijn een geschikte invalkracht vinden wanneer er een leerkracht plotseling uitvalt.

Wat verdient een invalkracht in het basisonderwijs?

De hoogte van het salaris voor invallen in het basisonderwijs verschilt per school. Vaak wordt er voor de invalklus onderling een salaris afgesproken. Dit ligt meestal in lijn met het gebruikelijke cao primair onderwijs.

Wie kunnen invallen in het basisonderwijs?

Iedereen met een lesbevoegdheid kan invallen in het basisonderwijs, maar ook als je in het laatste jaar van je pabo zit en je bijna afgestudeerd bent, kun je voor korte invalsklussen al voor de klas. Dit is een perfecte manier om ervaring op te doen in het onderwijs! Naast ervaren leerkrachten in het basisonderwijs kunnen ook docenten uit het voortgezet onderwijs zich inschrijven voor invalklussen.

Kun je invallen in het basisonderwijs zonder diploma?

Wanneer je geen pabo-diploma hebt, momenteel niet aan de pabo studeert of geen lesbevoegdheid hebt, kun je niet als invalkracht aan de slag.

Krijg je als invalkracht doorbetaald in vakanties?

Voor ieder uur dat je invalt, bouw je een percentage aan vakantiedagen op. Hoe langer je werkt, hoe meer recht je hebt op het doorbetalen van de schoolvakanties. Of je een vakantie krijgt doorbetaald hangt dus af van hoe lang je aan de slag bent als invaller en hoeveel tegoed je hebt opgebouwd voor het uitkeren van vakantiedagen. Dit tegoed zie je op je loonstrook!

Hoe kan ik mij inschrijven als invalleerkracht?

Om snel en gemakkelijk gevonden te worden, kun je je inschrijven als invalkracht bij Derect. Dit is onze web app waar vraag en aanbod in invalkrachten voor het basisonderwijs samenkomen. Een invalkracht vinden wordt voor scholen zo een stuk gemakkelijker. Daarbij is inschrijven geheel vrijblijvend en wordt de financiële afwikkeling door ons gedaan. Appeltje eitje dus!

Deel deze blog