Mohammed, docent Duits

'De taal echt laten begrijpen in plaats van alleen te leren, daar wordt het onderwijs beter van!'

Voor Mohammed is het pedagogische aspect van het onderwijs altijd al een passie geweest en hij geniet ervan om zijn leerlingen vooruit te helpen. Sinds maart is hij werkzaam als docent Duits op een kleinschalige middelbare school in Delft via Derec. Mohammed heeft na 25 jaar in de sales te hebben gewerkt, besloten om zijn passie te volgen en docent Duits te worden. In dit interview vertelt hij over zijn ervaringen in het onderwijs en hoe Derec hem heeft geholpen zijn droom te verwezenlijken.

Wat is je functie en hoe lang werk je al in het onderwijs?

”Via Derec ben ik werkzaam als docent Duits op een kleinschalige middelbare school in Delft. Ik werk zelf nog niet heel lang in het onderwijs, via Derec ben ik in maart begonnen op deze school. Daarvoor heb ik via een andere partij één maand in het onderwijs gewerkt. Momenteel volg ik nog een opleiding om mijn bevoegdheid te halen.”

Waar word je nu echt blij van in je werk als docent?

“Het onderwijs en het pedagogische heeft er bij mij ergens altijd al wel in gezeten. Naast mijn werk gaf ik mijn kinderen altijd voetbaltraining, zo stond ik dus al voor een groep. In mijn vrije tijd deed ik veel vrijwilligerswerk, daarin heb ik statushouders en asielzoekers geholpen met het leren van de Nederlandse taal. Voor een groep staan, iemand iets bijbrengen en praten in verschillende talen vind ik dus ontzettend leuk, daar word ik blij van. De leerlingen waaraan ik lesgeef zijn tieners, pubers. Het merendeel is nog ontzettend zoekende: wie ben ik, wat wil ik. Maar het gevoel dat je iemand echt vooruit kan helpen, dat vind ik het mooiste wat er is.

Ik ben altijd werkzaam geweest in het bedrijfsleven, met name in de sales. Dit deed ik om mijn gezin te onderhouden. Na 25 jaar was dit voor mij niet meer zaligmakend en ook voor mijn gezondheid was het niet goed. Ik heb toen met mijn oud werkgever afgesproken om uit elkaar te gaan en toen ben ik mij direct gaan inschrijven voor werk.”

Lees ook: Docent worden? Daarom doe je het! 

Hoe ben je bij Derec terechtgekomen?

“Derec is bij mij terechtgekomen! Ik had mijn cv ergens online geplaatst en toen werd ik gebeld. De manier waarop ik werd aangesproken beviel mij heel goed.”

Waarom heb je voor Derec gekozen?

“Voor de eerste afspraak was een uur uitgetrokken, maar ik heb er iets van 2,5 uur gezeten. De afspraak was ‘Derec zorgt voor de thee en ik neem de stroopwafels mee’ en dat heb ik toen gedaan. Er werd gelijk een vervolg aan gegeven, er was een school gevonden. Ze hadden een plek gevonden op een Christelijke school, er werd gevraagd of ik daar een probleem mee had. Dit had ik niet en zo is het balletje gaan rollen. De communicatie was heel duidelijk, alles klikte goed.”

Hoe maakt het werken bij Derec je blij?

“Derec voelt echt als een warm bad. Alles wat ik aangeef, wordt gezien als belangrijk. Mijn mening doet er echt toe. Er wordt geluisterd naar jou als persoon en ik kan altijd even langskomen op het kantoor in Rotterdam om een theetje te drinken.”

Wat kan er volgens jou beter in het onderwijs?

“Ik werk nog niet zo lang in het onderwijs, dus dat vind ik lastig om te benoemen. Als ik kijk naar de taal Duits en hoe deze wordt aangeleerd, zie ik dat het veel gaat om ‘rijtjes stampen’. Ik zou het goed vinden als er les wordt gegeven op een manier dat de leerlingen er zelf mee aan de slag kunnen gaan. Het is niet erg om fouten te maken. Als je vaak oefent, met de taal bezig bent en mensen begrijpen wat je bedoelt, dan heb je interactie. Dus geef leerlingen de ruimte om te ontwikkelen.”

Lees ook: Van kleuters tot Montessorischolen: dit zijn de verschillende soorten onderwijs!

Wat doe jij om het onderwijs iedere dag een beetje beter te maken en hoe draagt Derec hieraan bij?

“Ik streef ernaar om in mijn lessen de Duitse taal veel breder over te brengen dan alleen de lesstof. Ik zoek continu manieren om ervoor te zorgen dat de leerlingen het echt begrijpen in plaats van dat ze alleen maar rijtjes aan het stampen zijn. Momenteel ben ik nog bezig mijn lesbevoegdheid te halen. Bij Derec kreeg ik de kans om de overstap richting het onderwijs te maken. Zij faciliteren in ‘dromen’.”

Stap voor stap naar een carrière in het onderwijs met Derec

Zie jij een toekomst in het onderwijs ook zitten? Bij Derec denken we graag met je mee over jouw pad richting de klas!  We bieden niet alleen banen aan, maar ook kansen. Zo ondersteunen we door middel van onze leer- en werktrajecten nieuw onderwijstalent bij het behalen van hun lesbevoegdheid en streven we ernaar om het onderwijs te verbeteren door docenten te ondersteunen en intensief te begeleiden.

Heb jij net als Mohammed een passie voor het onderwijs? Droom je van een nieuwe baan voor de klas? Neem dan contact met ons op! Dan kijken we graag samen met jou wat voor jou de beste weg is naar het onderwijs.

Deel deze blog

Lees meer blogs

Onderwijs

Een leuke baan willen we allemaal. Ben jij ook op zoek naar een vacature als leerkracht waar je écht…

Onderwijs

Als je net begint met lesgeven, komt er veel op je af. Je hebt je pabo-diploma op zak en nu sta je v…

Onderwijs

Kevin is docent geschiedenis op De Fontein in Bussum. Van kleins af aan deelt hij al graag historisc…