Mohammed, docent Duits

'De taal echt laten begrijpen in plaats van alleen te leren, daar wordt het onderwijs beter van!'

Voor Mohammed is het pedagogische aspect van het onderwijs altijd al een passie geweest en hij geniet ervan om zijn leerlingen vooruit te helpen. Sinds maart is hij werkzaam als docent Duits op een kleinschalige middelbare school in Delft via Derec. Mohammed heeft na 25 jaar in de sales te hebben gewerkt, besloten om zijn passie te volgen en docent Duits te worden. In dit interview vertelt hij over zijn ervaringen in het onderwijs en hoe Derec hem heeft geholpen zijn droom te verwezenlijken.

Wat is je functie en hoe lang werk je al in het onderwijs?

Via Derec ben ik werkzaam als docent Duits op een kleinschalige middelbare school in Delft. Ik werk zelf nog niet heel lang in het onderwijs, via Derec ben ik in maart begonnen op deze school. Daarvoor heb ik via een andere partij één maand in het onderwijs gewerkt. Momenteel volg ik nog een opleiding om mijn bevoegdheid te halen.

Waar word je nu echt blij van in je werk als docent?

Het onderwijs en het pedagogische heeft er bij mij ergens altijd al wel in gezeten. Naast mijn werk heb ik mijn kinderen altijd voetbaltraining gegeven, zo stond ik dus altijd al voor een groep. In mijn vrije tijd heb ik veel vrijwilligerswerk gedaan, daarin heb ik statushouders en asielzoekers geholpen met het leren van de Nederlandse taal. Voor een groep staan, iemand iets bijbrengen en praten in verschillende talen vind ik dus ontzettend leuk, daar word ik blij van. De leerlingen waaraan ik lesgeef zijn tieners, pubers. Het merendeel heeft echt een masker op en is nog ontzettend zoekende. Laatst was er een meisje in de klas die het nogal lastig vond dat ik haar voor het blok zette. Echter na twee weken ging bij haar de knop om, en heeft ze voor het eerst een voldoende gehaald. Het gevoel dat je iemand echt kan helpen en vooruit kan helpen, dat vind ik het mooiste wat er is.

Alleen omdat ik een gezin te onderhouden heb, ben ik altijd werkzaam geweest in het bedrijfsleven, met name in de sales. Na 25 jaar was dit voor mij niet meer zaligmakend en ook voor mijn gezondheid was het niet goed. Ik heb toen met mijn oud werkgever afgesproken om uit elkaar te gaan en toen ben ik mij direct gaan inschrijven voor werk.

Lees ook: Docent worden? Daarom doe je het! 

Hoe ben je bij Derec terechtgekomen?

Derec is bij mij terecht gekomen! Ik had mijn cv ergens online geplaatst en toen werd ik gebeld. De manier waarop ik werd aangesproken beviel mij heel goed!

Waarom heb je voor Derec gekozen?

Voor de eerste afspraak was een uur uitgetrokken, maar ik heb er iets van 2,5 uur gezeten. De afspraak was ‘Derec zorgt voor de thee en ik neem de stroopwafels mee’ en dat heb ik toen gedaan. Er werd gelijk een vervolg aan gegeven, er was een school gevonden. Ze hadden een plek gevonden op een Christelijke school, er werd gevraagd of ik daar een probleem mee had. Dit had ik uiteraard niet en zo is het balletje gaan rollen. De communicatie was heel duidelijk, alles paste gewoon perfect.

Hoe maakt het werken bij Derec je blij?

Derec voelt echt als een warm bad. Alles wat ik aan geef, wordt gezien als belangrijk. Mijn mening doet er echt toe. Er wordt echt geluisterd naar jou als persoon en ik kan altijd even langskomen op het kantoor in Rotterdam om een theetje te drinken.

Wat kan er volgens jou beter in het onderwijs?

Ik werk nog niet heel lang in het onderwijs, dus dat vind ik wel lastig om te benoemen. Als ik echt kijk naar de taal Duits en hoe deze wordt aangeleerd, zie ik dat het wel veel gaat om ‘rijtjes stampen’. Ik zou het goed vinden als er les wordt gegeven op een manier dat de leerlingen er zelf mee aan de slag kunnen gaan. Het is niet erg om fouten te maken. Als je vaak oefent, echt met de taal bezig bent en mensen kunnen begrijpen wat je bedoelt, dan heb je interactie. Dus geef leerlingen de ruimte om te ontwikkelen.

Lees ook: Van kleuters tot Montessorischolen: dit zijn de verschillende soorten onderwijs!

Wat doe jij om het onderwijs iedere dag een beetje beter te maken? En hoe draagt Derec hieraan bij?

Ik streef ernaar om in mijn lessen de Duitse taal veel breder over te brengen dan alleen de lesstof. Ik zoek continu manieren om ervoor te zorgen dat de leerlingen het echt begrijpen in plaats van dat ze alleen maar rijtjes aan het stampen zijn.

Derec biedt mensen die een passie hebben de kans om de stap te maken. Ik ben zelf nog bezig om mijn lesbevoegdheid te behalen, maar bij Derec hebben ze mij de kans geboden om de stap te maken. Zij faciliteren in ‘dromen’. Derec heeft het geloof in kandidaten en durft het aan.

Deel deze blog

Lees meer blogs

Onderwijs

Het onderwijs is continu in beweging. Terwijl de vraag naar gekwalificeerd onderwijspersoneel groeit…

Onderwijs

Het vak Engels behelst veel meer dan slechts grammatica, woordjes stampen en boeken lezen. Het draai…

Onderwijs

Montessori, jenaplan of dalton? Als je net begint als leerkracht, sta je voor de keuze: ga je aan de…