Een goede sollicitatiebrief schrijven voor de zorg of het onderwijs? Zó doe je dat!

Een goede sollicitatiebrief schrijven kan best pittig zijn, zeker in zo’n grote branche zoals de zorg of het onderwijs. Geen wonder dat je je misschien afvraagt: hoe presenteer ik mezelf het best op papier? Een cv is enorm belangrijk, maar een goede sollicitatiebrief kan soms net het verschil maken of je uitgenodigd wordt voor een sollicitatiegesprek of niet. Voor degenen die zich afvragen: hoe schrijf je een goede sollicitatiebrief, hebben we hieronder een aantal tips op een rij gezet. Bij Derec zijn we gespecialiseerd in de zorg en het onderwijs. Daarom vertellen we je hieronder hoe je een goede sollicitatiebrief voor de zorg en/of het onderwijs schrijft. Met onze tips heb je alweer meer kans om uitgenodigd te worden!

Wat is een sollicitatiebrief?

Een sollicitatiebrief is eigenlijk een brief ter begeleiding van je CV. In de brief leg je als het ware een verbinding tussen jou en de functie. Je vertelt over je motivatie, eigenschappen, ervaringen en waarom jij bij het bedrijf past. Je probeert met een sollicitatiebrief de interesse van de lezer te wekken. Een goede sollicitatiebrief is niet langer dan één kantje.

Goede sollicitatiebrief

Verschil tussen een cv en een sollicitatiebrief

Jouw cv is een opsomming van jouw ervaringen, functies, opleidingen, vaardigheden etc. Een cv zegt wie je bent en wat je kunt. De lezer moet middels je cv een duidelijk beeld krijgen van je werkniveau, kennis, vaardigheden en werkervaring. Een cv is doorgaans niet langer dan twee pagina’s. Houd het dan ook kort en bondig, maar wel duidelijk. In een goede sollicitatiebrief ga je dieper in op je cv en kun je meer uitleggen wie je bent als persoon en collega.

Tips om een goede sollicitatiebrief te schrijven

1. Verdiep je in het bedrijf

Een goede sollicitatiebrief laat zien dat je je hebt ingelezen in het bedrijf of de organisatie. Probeer te achterhalen waar het bedrijf voor staat en hoe dit aansluit bij jouw vaardigheden, ideeën en ervaringen. Hierdoor zal het desbetreffende bedrijf zien dat je op de hoogte bent en je je hebt ingelezen.

2. Maak geen kopie van je cv

Zorg ervoor dat jouw sollicitatiebrief geen herhaling is van je cv. Je kunt uiteraard iets korts uit je cv benoemen wat belangrijk is voor je functie, maar zorg ervoor dat de brief geen opsomming wordt van je cv. Vertel waarom jij bij het bedrijf past en wat jou uniek maakt. Zo maak je pas echt indruk met een goede sollicitatiebrief!

3. Creëer een maatwerk sollicitatiebrief

Wanneer je op meerdere vacatures reageert, is het aan te raden om toch elke keer een op maat gemaakte sollicitatiebrief te schrijven. Elk bedrijf is namelijk anders en je wilt niet dat er per ongeluk ‘fouten’ in je brief zitten of je brief te veel op die van anderen lijkt. Een goede sollicitatiebrief die op maat geschreven is valt daarom juist meer op!

Tip voor een goede sollicitatiebrief: richt je op diegene naar wie je je brief schrijft. Probeer daarom (wanneer het mogelijk is) ‘geachte heer/mevrouw’ te vermijden.

4.. Verkoop jezelf op een leuke manier

Vertel waarom je op de functie solliciteert en wat jou aansprak in de vacature. Je kunt jezelf verkopen door successen uit je vorige banen en je studie te benoemen. Ook voor de tegenpartij is dit leuke informatie waarover ze je later nog vragen kunnen stellen. Uit jouw sollicitatiebrief moet blijken waarom jij dé persoon voor de functie bent. Toon aan waarom jij voldoet aan de eisen en laat weten dat je enthousiast bent over de baan. En natuurlijk kun je jouw goede eigenschappen benoemen, maar wees selectief en eerlijk.

Tip voor een goede sollicitatiebrief: vermijd clichés, zoals ‘teamplayer’, ‘geen 9 tot 5 mentaliteit’ of ‘duizendpoot’. Er zijn zoveel andere eigenschappen die je beter kunt benoemen, die minder uitgemolken zijn. Je wilt natuurlijk niet dat jouw brief te veel lijkt op die van de andere sollicitanten!

5. Benoem je relevante werkervaring

Als je solliciteert op een bepaalde functie, zoals docent Nederlands, dan is je ervaring als vakkenvuller niet relevant voor deze vacature. Benoem daarom alleen je relevante werkervaring.

Goede sollicitatiebrief zorg

Solliciteer je naar een baan in de zorg? De zorg is een diverse branche met uiteenlopende functies, taken en kenmerken. Een goede en opvallende sollicitatiebrief gericht op de gevraagde kwaliteiten is daarom noodzakelijk. Een baan in de zorg is een verantwoordelijke taak, waarbij de zorgbehoevenden in goede handen moeten verkeren. Het is daarom vooral in de zorg belangrijk dat je benadrukt dat jij bepaalde handelingen nauwkeurig en met zorg uitvoert en je met een hoge werkdruk om kunt gaan.

Heb je bijvoorbeeld jarenlang vrijwilligerswerk gedaan bij een zorginstelling? Benoem dit in je sollicitatiebrief om je te onderscheiden. Laat jouw enthousiasme voor het vak zien en probeer je te onderscheiden van de rest.

Goede sollicitatiebrief onderwijs

Wil je werken als docent in het basisonderwijs, voortgezet onderwijs of speciaal onderwijs? Samen met je cv is je sollicitatiebrief van belang! Laat je persoonlijkheid zien in je goede sollicitatiebrief, zodat de recruiter of de desbetreffende school jouw manier van lesgeven direct begrijpt. Hoe ben je als docent en hoe stimuleer en motiveer je jouw leerlingen of studenten? Laat aan de hand van specifieke voorbeelden zien hoe je kunt bijdragen aan een fijne sfeer op een school. Benoem je ervaringen en gebruik deze om je kwaliteiten te laten zien. Vertel hoe je omgaat met collega’s en hoe je je probeert in te leven in je leerlingen.

Aan de slag

Goed, nu weet je hoe je een goede sollicitatiebrief schrijft! Laat jouw brief altijd nog even checken door iemand anders voordat je de brief verstuurt. Denk daarnaast ook goed na over je begeleidende mail en de onderwerp regel van deze mail. In de onderwerp regel kun je een emoticon plaatsen, zodat jouw mail nét iets meer opvalt! Geef in de mail aan op welke functie je solliciteert en dat jouw sollicitatiebrief en cv in de bijlagen te vinden zijn. Succes met het opstellen van een goede sollicitatiebrief! Vragen of nog op zoek naar een mooie baan in het onderwijs of de zorg? Neem dan contact met ons op.

Lees meer blogs

Carrière

Heb jij een passie voor kinderen en droom je ervan om als leerkracht op een basisschool te werken? A…

Carrière

Ben jij je aan het oriënteren op een nieuwe baan? Een detacheringscontract heeft veel voordelen wann…

Carrière

In het basis- en voortgezet onderwijs gelden sinds augustus 2017 een aantal bekwaamheidseisen. Je ma…

Deel deze blog