Hoe word ik onderwijsassistent?

Als onderwijsassistent ben je van groot belang in het basis- of voortgezet onderwijs. Je neemt praktische onderwijstaken op je, zoals het motiveren en begeleiden van de leerlingen. Daarnaast ondersteun je de leerkracht van dienst bij zijn of haar dagelijkse werkzaamheden in de klas. Benieuwd hoe je onderwijsassistent wordt? Je leest het hieronder.

Opleiding onderwijsassistent

Wil je antwoord op de vraag: ‘hoe word ik een onderwijsassistent’, dan is het allereerst belangrijk om te weten welke opleiding je moet volgen om een baan als onderwijsassistent te kunnen uitoefenen. Om onderwijsassistent te worden heb je een mbo-diploma nodig van de opleiding tot onderwijsassistent. Er zijn twee mbo-opleidingen tot onderwijsassistent: een mbo-niveau 3 en een mbo-niveau 4 opleiding. Voor niveau 3 is de opleiding onderwijsassistent beschikbaar als onderdeel van de opleiding Sociaal Pedagogisch werk. Met een niveau hoger (niveau 4) kun je de opleiding tot onderwijsassistent volgen. Beiden studies kun je volgen bij een Regionaal Opleidingscentrum, oftewel het ROC. Tijdens de opleiding onderwijsassistent krijg je beroepsgerichte vakken zoals didactische ondersteuning, begeleiding van onderwijsprocessen en pedagogische begeleiding.

Toelatingseisen opleiding onderwijsassistent

Om de opleiding tot onderwijsassistent te kunnen volgen heb je een vmbo-diploma nodig. Heb je deze niet behaald, dan is een overgangsbewijs van klas 3 havo/vwo naar 4 havo/vwo ook voldoende.

Leren en werken als onderwijsassistent

Als jij iemand bent die meer is van het leren in de praktijk, dan is het ook mogelijk om de opleiding tot onderwijsassistent in de praktijk te volgen. Je gaat dan al aan de slag als onderwijsassistent op een school en volgt tegelijkertijd de duale opleiding tot leraar basisonderwijs. Met deze duale opleiding krijg je zowel theorieles als praktijktoetsen voor de opleiding tot onderwijsassistent. Met deze mogelijkheid kun je direct proeven of het vak van onderwijsassistent iets voor jou is.

Werkzaamheden van een onderwijsassistent

Een onderwijsassistent ondersteunt een leerkracht in het basis-of voortgezet onderwijs in zijn of haar dagelijkse werkzaamheden. Hierbij kun je denken aan zowel inhoudelijke taken, zoals het geven van extra uitleg aan leerlingen die dat nodig hebben, maar ook aan de ondersteunende taken van de docent, denk aan het verzorgen van de lesplanning.

Surveilleren tijdens pauzes of toetsen behoren ook tot de werkzaamheden van een onderwijsassistent. Tot slot zijn organisatorische taken vaak weggelegd voor de onderwijsassistent, zoals het organiseren van excursies.

Als onderwijsassistent kun je dus werken in het basisonderwijs en het voortgezet onderwijs maar het is ook mogelijk om in het beroepsonderwijs en volwasseneneducatie te gaan werken. Het verschilt per school welk takenpakket je als onderwijsassistent precies krijgt. Je stemt dit in de praktijk namelijk af met de leerkracht van de klas.

Wat verdient een onderwijsassistent?

Stel jij jezelf de vraag: ‘hoe word ik onderwijsassistent?’ dan is een logische vervolgvraag natuurlijk hoeveel je gaat verdienen als je besluit om als onderwijsassistent aan de slag te gaan. Het salaris van een onderwijsassistent ligt over het algemeen lager dan dat van een leerkracht. Dat komt omdat een baan als onderwijsassistent vaak parttime wordt vervuld. Meestal verdient een onderwijsassistent bij aanvang tussen de €1.490 en €2.506 bruto per maand. Na een dienstverband van ongeveer vijf jaar bedraagt het salaris tussen de €1.969 en €3.183 per maand. Hoeveel je als onderwijsassistent uiteindelijk gaat verdienen hangt af van hoeveel uur je per week werkt en de omvang van je takenpakket.

Boven dit salaris kun je wel nog wel een eindejaarsuitkering en 8 procent vakantietoeslag verwachten.

Vacatures onderwijsassistent bij Derec

Na het lezen van dit artikel heb je hopelijk het antwoord op de vraag: hoe word ik onderwijsassistent. Wellicht ben je ook al op zoek naar een passende vacature voor dit werk. Bij Derec hebben we een groot aanbod aan onderwijsassistent vacatures. We helpen je dan ook graag de baan vinden die bij jou past. Het maakt daarbij niet uit of je net van de opleiding tot onderwijsassistent komt of al ervaren bent: als echte specialist beschikken wij over de beste vacatures in het onderwijs. We kennen de scholen van binnen en buiten en kunnen dus een goede match voor je vinden!

Mocht je overigens de ambities hebben om door te groeien tot leerkracht, dan is dat bij ons ook mogelijk. Als je via ons aan de slag gaat, kun je namelijk ook je pabo-diploma halen! We betalen zelfs je lesgeld als je een fulltime-aanstelling hebt. Ga je liever toch parttime aan de slag, dan is het bedrag dat we financieren afhankelijk van het aantal uren dat je voor ons werkt. Terwijl je studeert zorgen we ervoor dat je regelmatig voor de klas staat. Uiteraard krijg je daarvoor een passend leerkrachtensalaris. Wil je meer informatie over deze mogelijkheid, neem dan contact met ons op.

Deel deze blog

Lees meer blogs

Onderwijs

Heb je ooit nagedacht over hoe jij een verschil kunt maken in de wereld? Als leraar basisonderwijs h…

Onderwijs

Leraar worden in Amsterdam, wist je dat je dat versneld kunt worden én dat je dan niet eens je eigen…

Onderwijs

Dat de tekorten binnen het basisonderwijs enorm zijn is geen geheim. Het is daarom een goeie ontwikk…