Jos vertelt over het werken als gedetacheerde:

'Blijven doen wat ik het liefste doe, zonder de druk van een voltijd baan'

Jos van Bellen heeft al een flinke rugtas aan ervaring in het onderwijs. Al bijna vier decennia geeft hij biologieles! Na al die jaren kiest Jos er bewust voor om parttime les te geven op middelbare school Vonk in Purmerend. Jos vertelt openhartig over zijn lange carrière, zijn liefde voor het lesgeven, en hoe het is om via Derec te werken.

Jos, hoe ben je eigenlijk in het onderwijs terecht gekomen?

“Daarvoor moeten we terug naar de jaren ‘80. Ik had net mijn studie biologie en gezondheidskunde afgerond aan de nieuwe lerarenopleiding in Amsterdam. Lesgeven bleek echt mijn ding. Het leuke is, ik heb voor allerlei klassen gestaan, van mavo tot vwo. Geen dag was hetzelfde, en dat maakte het zo leuk.”

Jos van Bellen over zijn ervaringen in de klas via Derec.

En wat vind je het mooiste aan lesgeven?

“Het is fantastisch! Ik werk nu parttime, wat perfect is nu ik richting mijn pensioen ga. Zo kan ik blijven doen wat ik het liefste doe, maar zonder de druk van een voltijdbaan. Via Derec hoef ik mij ook niet druk te maken om eindeloze vergaderingen. Die sla ik graag over. Ik richt mij liever op mijn lessen en het contact met de leerlingen. Daar haal ik de meeste voldoening uit.”

Je hebt veel ervaring. Hoe ga je om met de uitdagingen in het huidige onderwijs?

“In mijn carrière heb ik lesgegeven aan verschillende klassen. Elke klas, elk jaar is anders, met nieuwe thema’s en uitdagingen. Nu is genderidentiteit iets wat veel speelt bijvoorbeeld. Dit houdt mijn werk actueel en afwisselend. Lesgeven is voor mij zoveel meer dan alleen een baan. Het gaat over bijdragen aan de maatschappij, over jongeren slimmer maken.

En ja, natuurlijk zijn er altijd uitdagingen, zoals het motiveren van leerlingen en het werken met grote klassen. Soms stond ik wel voor 30 leerlingen. Maar met de steun van Derec en mijn eigen ervaring, lukt het mij om kwaliteitsonderwijs te blijven geven.”

Hoe kijk je aan tegen de toekomst van het onderwijs?

“De toekomst vraagt om flexibiliteit en openstaan voor verandering. Wij docenten kunnen soms best eigenwijs zijn, maar soms moeten we over onze eigen schaduw heen stappen. Zo zorgen we ervoor dat we goed onderwijs blijven geven aan de volgende generaties.”

En hoe helpt Derec jou in je rol als docent?

“Derec is geweldig in hun ondersteuning en begeleiding, iets wat ik enorm waardeer. Na bijna veertig jaar in het onderwijs, kom ik soms nog lastige situaties tegen, zoals moeilijke klassen en jongeren met gedragsproblemen. Derec staat dan altijd voor mij klaar met advies en praktische hulp.”

Hoe blijf je na al die jaren gemotiveerd? Heb je tips voor nieuwe docenten?

“Elk jaar brengt nieuwe thema’s en uitdagingen met zich mee. Interesse in actuele thema’s houdt mijn werk interessant. En studenten zien groeien, dat is onbetaalbaar. Soms ontmoet ik oud-studenten die nu zelf docent zijn. Dat herinnert mij eraan waarom ik dit werk doe. Lesgeven is mijn roeping, en als ik het over mocht doen, zou ik weer voor het onderwijs kiezen.

Ook op zoek naar zo’n fijne manier van werken in het onderwijs? Bij Derec hebben we mooie vacatures openstaan en gaan we graag op zoek naar de baan die echt bij jóu past. Meer weten hierover of ons aanbod aan vacatures bekijken? Ga naar onze onderwijsvacatures.

Jos van Bellen over zijn avontuur in de klas via Derec.

Deel deze blog

Lees meer blogs

Onderwijs

Ninusca Lovera is zo'n docent die je bijblijft. Het komt door haar enorme inzet door de jaren heen,…

Onderwijs

Dana is juf van groep 5 op Het Anker, een gezellige school waar ze elke dag met plezier naartoe gaat…

Onderwijs

Sanne draait al eventjes mee in het onderwijs: om precies te zijn 26 jaar. Een aantal jaren geleden…