'Ik heb met verschillende bureaus gesproken, maar Derec sprong eruit vanwege hun snelle aanpak'
Kevin is docent geschiedenis op De Fontein in Bussum. Van kleins af aan deelt hij al graag historische verhalen met iedereen die wil luisteren. Tijdens zijn bachelorstudie geschiedenis besloot hij een educatieve minor te volgen, om zo zijn angst om te spreken voor grote groepen te overwinnen én om zijn passie voor geschiedenis te delen. Al snel merkte hij dat lesgeven hem op het lijf geschreven is. Nu is hij gestart met zijn master om straks ook aan de bovenbouw les te kunnen geven.
Kevin, hoe lang ben je al werkzaam als docent geschiedenis?
“Sinds 2021. Tijdens mijn bachelorstudie geschiedenis koos ik voor een educatieve minor. Enerzijds had ik grote angst om voor publiek te spreken, en ik wilde deze uitdaging aangaan. Anderzijds heb ik al vanaf mijn zevende een diepe interesse in geschiedenis, die ik altijd graag deelde met vrienden en familie – eigenlijk met iedereen die maar luisteren wilde. De educatieve minor bood me de kans om mijn liefde voor geschiedenis te combineren met lesgeven.”
Die podiumvrees heb je inmiddels achter je gelaten, hoe bevalt het lesgeven?
“Lesgeven voelt als mijn roeping. Geschiedenis is zo’n belangrijk vak; het helpt ons het verleden te begrijpen. Dit geeft leerlingen ook inzicht in hun eigen verleden en identiteit. Net zoals aardrijkskunde draagt het vak geschiedenis bij aan de wereldkennis van leerlingen. In mijn lessen koppel ik daarom vaak actuele gebeurtenissen aan het verleden, zodat mijn leerlingen leren verbanden te zien. Met creatieve opdrachten probeer ik ze aan het historisch denken te krijgen.”
Merk je dat leerlingen vandaag de dag minder verbonden zijn met het verleden?
“Het baart me wel zorgen hoe het staat met de algemene kennis van leerlingen. Ik probeer ze dan ook mee te geven dat het essentieel is om het verleden te kennen. We leven in een multiculturele samenleving, waarbij het belangrijk is om verschillende geloven en culturen te begrijpen, respecteren en tolereren. Daarnaast wil ik mijn leerlingen meegeven dat het goed is om te weten wat er in de wereld speelt. Er is zoveel meer dan alleen YouTube en TikTok.”
Wat mooi dat je je hiervoor inzet. Waarom heb je ervoor gekozen om via Derec te werken?
“Toen ik tijdens mijn studie op zoek was naar een baan als geschiedenisdocent, kwam ik een vacature van Derec tegen op LinkedIn. Ik reageerde, en al snel ontstond het contact. Ik heb met verschillende bureaus gesproken, maar Derec sprong eruit vanwege hun snelle aanpak. Terwijl ik op zoek was naar een baan, kreeg ik regelmatig updates over de scholen waar ze me konden plaatsen. Ze zijn erg betrokken en behulpzaam. Zelfs nu ik al aan het werk ben, sturen ze me regelmatig een berichtje om te vragen hoe het met me gaat.”
Hoe draagt Derec bij aan jouw werkplezier?
“Het werken via Derec biedt mij tal van voordelen die bijdragen aan mijn plezier in het lesgeven. Omdat ik zzp’er ben, wist ik niet goed wat ik kon verwachten qua uurloon. Derec heeft me hierin goed geholpen door samen te kijken welk loon passend was bij mijn kennis en ervaring. Ook nemen zij de facturatie voor hun rekening, wat mij veel administratieve rompslomp bespaart. Regelmatig bieden ze trainingen aan, waaraan ik deel kan nemen. Recent had ik nog een lesobservatie door iemand van Derec, die mij goede tips en feedback gaf. Dit helpt me om mijn lessen te verbeteren. En als er iets is, kan ik altijd bij hen terecht voor advies of ondersteuning.”
Dat vinden we leuk om te horen. Kun je met ons een moment delen dat jou speciaal is bijgebleven?
“Zeker, dat was op het Pieter Nieuwland College in Amsterdam. De leerlingen moesten daar een evaluatieformulier invullen over hoe ze mijn lessen ervaren. Ik kreeg veel complimenten, wat natuurlijk al heel fijn was. Een reactie sprong eruit, een leerling schreef: “Haal meneer Sidin niet weg van deze school, anders ga ik zelf ook naar een andere school”. Toen ik later vertelde dat het mijn laatste jaar zou zijn, vertelden veel leerlingen dat ze me erg zouden gaan missen. Zulke woorden raken me diep; je realiseert je dan echt de sterke band die je met je leerlingen hebt opgebouwd.”
Heb je nog tips voor andere docenten?
“Ik heb twee essentiële tips die ik wil delen. Allereerst, stap altijd met een flinke dosis positiviteit de klas binnen en laat een glimlach zien. Dit zet meteen een positieve toon en creëert een fijne sfeer waarin leerlingen zich op hun gemak voelen. Een andere tip die ik docenten wil meegeven is om echt te investeren in je leerlingen. Leer ze kennen, begrijp wat hen bezighoudt en bouw een persoonlijke band met ze op. Alleen op die manier kan je het verschil maken.”
Heb jij, net als Kevin, ook het idee dat lesgeven misschien wel jouw roeping is? Bij Derec bieden we diverse mogelijkheden om als docent te beginnen. Zo kun je deelnemen aan ons ‘Docent van Morgen’-traject, een zij-instroomopleiding die je klaarstoomt om als docent Nederlands-of wiskunde aan de slag te gaan. Ben je geïnteresseerd en wil je meer weten?
Deel deze blog
Lees meer blogs
Heb je ervaring in het onderwijs en ben je op zoek naar een flexibele manier om je passie in te zett…
Je hebt een belangrijke beslissing genomen: je wilt leraar worden in het basisonderwijs. Tegelijkert…
Je staat al een tijdje voor de klas en voelt dat je meer wilt. Misschien heb je al nagedacht over sc…