Floortje, Leerkracht van Morgen

'Ik word blij van het gevoel dat kinderen jou kunnen geven maar ook van wat je hen terug kan geven.'

Floortje, een gepassioneerde Leerkracht van Morgen, staat alweer voor het tweede jaar voor de klas en geniet van de kleine momenten die het vak zo bijzonder maken. Bij Derec voelt ze zich gesteund en gewaardeerd, waardoor ze met veel plezier haar werk kan doen. Ondanks de uitdagingen binnen het onderwijs blijft Floortje zich dagelijks inzetten om het beste uit haar leerlingen te halen en hen de ondersteuning te bieden die ze nodig hebben.

Wat is je functie en hoe lang werk je al in het onderwijs?

Ik sta nu als Leerkracht van Morgen voor groep 3 in Diemen. Daar heb ik nu al het hele jaar een klas met 27 kinderen. Daarvoor heb ik een half jaar groep 5 lesgegeven en een half jaar groep 3.

Dit is nu mijn tweede jaar in het onderwijs, vanaf het nieuwe schooljaar ga ik het derde jaar alweer in. Voordat ik aan het traject bij Derec begon studeerde ik Pedagogiek, daar heb ik mijn bachelor in gehaald. Ik heb tijdens mijn opleiding al een paar keer voor de klas gestaan.

Waar word je nu echt blij van in je werk?

Vooral van de kleine dingen die kinderen tegen je kunnen zeggen. Als ik binnenkom en de kinderen zeggen ‘juf, ik heb je gemist’, dat is erg leuk. Ik word blij van het gevoel dat kinderen jou kunnen geven maar ook wat je hen terug kan geven, dat ze kunnen lachen om jouw grapjes maar dat je ook kan lachen om hun grapjes, zonder dat ze het doorhebben. Dat laat zien hoe puur de kinderen zijn.

Hoe ben je bij Derec terecht gekomen?

Toen ik tijdens mijn studie voor de klas mocht staan vond ik dit zo leuk, dit was in het derde jaar van mijn studie. Ik wilde de studie wel eerst afmaken en daarna misschien de pabo doen. Ik had er alleen geen behoefte aan om weer fulltime vier jaar te gaan studeren, ik wilde wel gelijk gaan werken. Ik ken een aantal mensen die momenteel een zij-instroomtraject volgen via diverse hogescholen, maar ik hoor dat de begeleiding hen best wel tegenvalt, net zoals de balans tussen werken en studeren. Daarom ben ik online op zoek gegaan naar een zij-instroomtraject waar de begeleiding wel sterk naar voren komt en daar kwam ik Derec tegen.

Lees ook: Leraar worden op latere leeftijd? Dit zijn de mogelijkheden. 

Waarom heb je voor Derec gekozen?

Na het gesprek met Jan was ik ontzettend positief, ik was zo enthousiast gemaakt voor het vak, dat ik gelijk ben gestart. Met name de uitleg over hoe je als Leerkracht van Morgen door Derec wordt begeleid vond ik prettig en heeft mij overtuigd.

Hoe maakt het werken bij Derec je blij?

Derec biedt echt een luisterend oor en geeft je de ruimte. Ik kan altijd bij hen terecht als er iets speelt en wordt met veel positiviteit ondersteund. Ik heb nooit het gevoel dat ik er alleen voor sta.

Lees ook: Zo word jij Leerkracht van Morgen! 

Wat kan er volgens jou beter in het onderwijs?

Door het grote tekort aan leerkrachten merk je dat er een bepaalde stress is binnen een school. Als je een keer ziek bent, of een collega is ziek, is er een grote uitdaging om vervanging te vinden. Als ik om mij heen kijk, naar hoeveel mensen er uitvallen omdat het hen als leerkracht te veel wordt, dan vind ik dat jammer want het is een hartstikke mooi vak. Meer leerkrachten (..van Morgen), minder werkdruk! Dat zou mooi zijn!

Wat doe jij om het onderwijs iedere dag een beetje beter te maken?

Ik hou ervan om af en toe grapjes te maken en het luchtig te houden. Als kinderen daar vrolijk van worden en ze gaan met plezier naar school omdat jij voor de klas staat, dan is dat wel één van de mooiste dingen in het vak. Ook als een kind in de klas moeite heeft om mee te komen en bepaald gedrag vertoont waardoor de dynamiek in de klas enigszins wordt verstoord, ben ik er om te helpen. Zo kan ik er dan voor zorgen dat dit kind de ondersteuning en het onderwijs krijgt waar hij of zij behoefte aan heeft. Het kan ook betekenen dat het kind een ander soort onderwijs nodig heeft, hier faciliteer ik dan in.

Hoe vind je dat Derec hierin bijdraagt?

Ik vind dat Derec de Leerkrachten van Morgen wel erg enthousiast kan maken, ondanks alles wat er landelijk speelt. Zowel Evert als Jan blijft altijd heel positief en enthousiast, en als ik aangeef dat het even te veel is of dat ik even ruimte nodig heb dan kan dat ook. Daar worden dan oplossingen, samen met jou, voor gezocht.

Deel deze blog

Lees meer blogs

Onderwijs

Het onderwijs is continu in beweging. Terwijl de vraag naar gekwalificeerd onderwijspersoneel groeit…

Onderwijs

Het vak Engels behelst veel meer dan slechts grammatica, woordjes stampen en boeken lezen. Het draai…

Onderwijs

Montessori, jenaplan of dalton? Als je net begint als leerkracht, sta je voor de keuze: ga je aan de…