Lisette, Leerkracht van Morgen

'Ik zie als leerkracht het vertrouwen van de kinderen groeien, dat is heel waardevol.'

Maak kennis met Lisette, een gepassioneerde Leerkracht van Morgen bij Derec! Al twee jaar lang werkt zij met veel plezier en enthousiasme in het onderwijs. Voor haar is het werken met kinderen een bron van inspiratie en vreugde. Zij geniet ervan om een band met hen op te bouwen en hen te helpen bij hun persoonlijke groei. Derec is voor haar de ideale werkgever omdat zij daar de juiste begeleiding krijgt en er echt wordt gekeken naar wat bij haar past. Als beginnend leerkracht streeft zij er iedere dag weer naar om haar werk beter te doen en bij te dragen aan de ontwikkeling van kinderen.

Wat is je functie?

Ik ben een Leerkracht van Morgen bij Derec. Ik sta vier dagen zelfstandig voor de klas en ik gebruik één of twee dagen per week voor mijn studie. Daarnaast heb ik een coach in de klas, en word ik begeleid gedurende het hele traject.

Hoe lang werk je al in het onderwijs?

Ik werk nu twee jaar via Derec in het onderwijs. Ik heb hiervoor de eventproductie bij een modebedrijf gedaan. Ik was daarnaast wel al enige tijd op zoek naar hoe ik meer kan betekenen voor anderen. Ik heb dit altijd gedaan via vrijwilligerswerk. Na meerdere keren de fantastische verhalen te hebben gehoord van een vriendin van mij die voor de klas staat, bekroop mij een gevoel van nieuwsgierigheid, en heeft zij mij met haar positieve ervaringen  geïnspireerd om de stap te zetten.

Waar word je nu echt blij van in je werk en hoe maakt Derec je blij?

Ik word er blij van dat ik echt iets kan betekenen voor anderen! Het is heel leuk om de hele dag met kinderen te werken, ze zitten namelijk vol verhalen en spontaniteit. Wanneer de deur open gaat, start je de dag met een knuffel, een verhaal over een huisdier of een verjaardagspartijtje. Ik word blij wanneer kinderen weer iets nieuws hebben geleerd. Ik vind het heel waardevol dat je als leerkracht bij kan dragen aan het vertrouwen van een kind in zichzelf, en je een band met hen kan opbouwen. Ik word bijvoorbeeld heel blij wanneer ik na lestijd bezig ben in de klas en de kinderen even langskomen voor een praatje.

De begeleiding die ik bij Derec krijg is echt heel erg goed! De communicatie is heel makkelijk en als er iets is, kan ik altijd bij Jan terecht.

Hoe ben je bij Derec terecht gekomen?

Ik wilde graag een zij-instroomtraject volgen. Ik ben met veel stichtingen in gesprek geweest, maar daar merkte ik dat er bij deze scholen te weinig tijd is voor begeleiding. Ik kwam toen eigenlijk per ongeluk bij Derec terecht. Ik ben nu veel blijer dat ik voor dit traject heb gekozen. Ik merk dat de begeleiding zoveel meer is dan bij een ander zij-instroomtraject.

Lees ook: Vanuit het werkveld het onderwijs in met het zij-instroomtraject van Derec! 

Waarom heb je voor Derec gekozen?

Er wordt bij Derec echt gekeken naar de persoon en wat er bij jou past. Ik wilde bijvoorbeeld graag vier dagen werken, dus werd er ook naar een plek gezocht waar dit mogelijk is.

Wat kan er volgens jou beter in het onderwijs?

Ik zit zelf nog niet heel lang in het onderwijs. Echter merk ik wel dat het als team zo belangrijk is om elkaar te helpen en open te staan voor de feedback van anderen. Daarnaast ben ik erg goed geholpen door de school waar ik zit, er heerst een ontzettend behulpzame cultuur. Vooral tijdens het eerste jaar in het onderwijs komt er ontzettend veel op je af. Ik denk dat het bij de school waar ik zit niet zozeer ontbreekt, maar ik hoor om me heen dat men als startende leerkracht toch wel moet zwemmen. De ondersteuning op scholen is wat mij betreft iets dat beter kan.

Wat doe jij om het onderwijs iedere dag een beetje beter te maken? En hoe draagt Derec hieraan bij?

Ik probeer iedere dag weer te starten met een frisse blik richting de groep. Als beginnend leerkracht leer je continu. Ik doe mijn best iedere dag weer iets mee te nemen van de vorige keer, waar ik weer aan kan werken.

Derec heeft hieraan bijgedragen doordat zij goed kunnen inschatten welke plek echt bij je past. Ze hebben mij geplaatst bij een school die er echt goed rekening mee houdt dat ik een startende leerkracht ben.

Deel deze blog

Lees meer blogs

Onderwijs

Het onderwijs is continu in beweging. Terwijl de vraag naar gekwalificeerd onderwijspersoneel groeit…

Onderwijs

Het vak Engels behelst veel meer dan slechts grammatica, woordjes stampen en boeken lezen. Het draai…

Onderwijs

Montessori, jenaplan of dalton? Als je net begint als leerkracht, sta je voor de keuze: ga je aan de…