Vanuit het werkveld het onderwijs in met het zij-instroomtraject van Derec!

Heb jij op dit moment een baan maar ambieer je een overstap naar het basis- of voortgezet onderwijs? Dan is zij-instromen in het onderwijs wellicht de volgende stap in jouw carrière. Als leerkracht op een basisschool, een middelbare school of een roc kan je elke dag van betekenis zijn. Benieuwd wat zij-instromen in het onderwijs inhoudt en hoe Derec je hierbij kan helpen? Je leest het hieronder.

Er heerst een groot tekort aan leerkrachten in Nederland. In het basisonderwijs is het lerarentekort het grootst. Het gevolg: klassen worden naar huis gestuurd en scholen worden gesloten. In het voortgezet onderwijs zijn er ook tekorten, vooral bij taalvakken zoals Nederlands, Frans en Duits en bij exacte vakken zoals scheikunde, wiskunde en natuurkunde. De verwachting is dat de komende jaren het tekort aan leerkrachten alleen maar groter wordt en daarom ben jij hard nodig!

Wat houdt zij-instromen in het onderwijs in?

Zij-instromen in het onderwijs betekent dat je je vanuit een andere beroepsgroep, oftewel, zonder pedagogische achtergrond en/of werkervaring, laat omscholen tot leerkracht. Een belangrijke reden hiervoor kan zijn dat je een positieve maatschappelijke impact wilt maken. De overstap vanuit het bedrijfsleven naar het onderwijs is groot. Bij Derec begrijpen we dat. Daarom bieden wij werk- en leertrajecten op maat die aansluiten op jouw kennis, ervaring en potentie.

Zij-instroom in het onderwijs: voor wie?

Werken als leraar in het onderwijs is niet voor iedereen weggelegd. Het is belangrijk dat je geïnteresseerd bent in kinderen of jongeren en iets wilt bijdragen aan hun ontwikkeling. Dat vraagt veel algemene kennis, leiderschap, creativiteit en een flinke dosis geduld. Je moet in het bezit zijn van goede organisatorische vaardigheden, je moet contact kunnen maken met kinderen en in staat zijn om een veilige leeromgeving te creëren.

Waarom instromen in het onderwijs vanuit het bedrijfsleven?

De stap nemen om vanuit het bedrijfsleven het onderwijs in te gaan vereist een hoge dosis lef en motivatie. Maar je krijgt er ontzettend veel voor terug. Als leerkracht in het basisonderwijs, voortgezet onderwijs of misschien wel op het mbo ben je van grote maatschappelijke betekenis voor kinderen en jongeren. De kennis en ervaring die je in het bedrijfsleven hebt opgedaan kun je gebruiken en doorgeven aan een nieuwe generatie. Je helpt leerlingen groeien met jouw inbreng in je kunt écht iets betekenen voor een ander.

Hoe ziet een zij-instroomtraject in het onderwijs eruit?

Er zijn meerdere manieren om zij-instromer te worden. Het is belangrijk om voor jezelf helder te hebben binnen welke onderwijssector je graag voor de klas wilt staan. Is dat in het basisonderwijs, het voortgezet onderwijs of het mbo? Elk zij-instroomtraject richt zich specifiek op een van deze drie bevoegdheden. Elk zij-instroomtraject heeft ook andere toelatingscriteria.

Zij-instromen als leraar in het basisonderwijs

Ben jij al in het bezit van je hbo-diploma en wil je vanuit je huidige beroep de overstap maken naar het basisonderwijs? Opnieuw de schoolbanken induiken is wellicht geen optie omdat je nu de zekerheid hebt van een vast salaris. Dat is waar zij-instroom onderwijs van Derec uitkomst biedt. Met het Leerkracht van Morgen traject bieden wij je een opleiding waarmee je binnen drie jaar de pabo afrondt en tegelijkertijd (maximaal) drie dagen per week aan de slag gaat op een basisschool. Ook ontvang je direct een salaris! En de opleidingskosten? Die nemen wij voor onze rekening. Het leertraject is flexibel, je bepaalt dus zelf wanneer je aan het traject begint en wanneer je studeert. Je krijgt intensieve begeleiding vanuit een vaste coach die zelf ervaring heeft in het basisonderwijs.

Wil jij meer informatie over zij-instromen in het basisonderwijs? In deze artikelen hebben we alle informatie voor je op een rijtje gezet.

Zij-instromen als docent in het voortgezet onderwijs

Heb je meer affiniteit met werken met jongeren en wil je graag zij-instromen in het voortgezet onderwijs? Ook dat is mogelijk bij Derec, namelijk via het zij-instroomtraject ‘Docent van Morgen’. Je kunt met dit traject starten als je in het bezit bent van een hbo- of wo-diploma, ervaring hebt in het werken met kinderen of jongeren en je in het bezit bent van een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG). Daarnaast moet het werken met kinderen en jongeren écht bij je passen. Jij wilt die ene lievelingsleraar worden die kinderen nooit meer vergeten!

Ben je geïnteresseerd in het zij-instroomtraject voor het voortgezet onderwijs? Deze artikelen kunnen je helpen in je oriëntatie.

Zij-instromen in het onderwijs via Derec

Derec is al jaren dé specialist in het onderwijs. Voordat we je een zij-instroom onderwijstraject op maat aanbieden, vinden we het belangrijk om je eerst goed te leren kennen. Wat zijn jouw wensen? Misschien zie je jezelf al lesgeven over het alfabet in groep 3 of deel je graag jouw kennis van een schoolvak met de nieuwe generatie. Misschien ben je er nog niet helemaal over uit of je liever in het basis- of voortgezet onderwijs aan de slag gaat. Met onze jarenlange ervaring kunnen we je goed adviseren over wat wel en niet mogelijk is. Jij staat centraal, dat is het belangrijkste.

Onze voordelen:

  • Persoonlijke begeleiding van een vaste coach
  • Werk- en leertraject op maat
  • Geen studiekosten, maar mét salaris
  • Startdatum in overleg
  • Flexibel leren

Word jij onze nieuwe Leerkracht- of Docent van Morgen? Ga voor een zij-instroomtraject op maat! Met onze hulp sta jij binnen de kortste keren voor de klas om het verschil te maken voor onze kinderen en jeugd. Neem contact met ons op voor meer informatie.

Deel dit blog

Lees meer blogs

Zij-instromen

Weet jij alles over algebra, meetkunde en kansberekening, werk je graag met jongeren en ben je klaar…

Zij-instromen

Het onderwijs in als zij-instromer kan een uitdaging zijn. Een carrièreswitch maken om het onderwijs…

Zij-instromen

Herinner je je nog de impact van De Aanslag van Harry Mulisch? Of de uitdagingen van de d/t-regels?…