Oorzaken van het lerarentekort: zo maken wij het onderwijs weer leuk!

Rondom het roosteren staan schooldirecteuren voor een flinke uitdaging: er is een duidelijk tekort aan leraren door heel Nederland. Klassen die naar huis moeten, scholen die tijdelijk de deuren sluiten – situaties die we liever kwijt dan rijk zijn. Want een dag zonder leraar is een dag minder leren voor een kind. Daarom helpt Derec scholen uit de brand. Overal in het land koppelen we top leraren aan scholen die hulp nodig hebben. Leerkracht ziek? Op vakantie? Onverwacht niet op school? Derec to the rescue!

Lerarentekort basisonderwijs oplossen met ons zij-instroomtraject + goede begeleiding

Overal in het basisonderwijs zijn leraren hard nodig, vooral in de Randstad waar het tekort het grootst is. Veel scholen bieden mooie beloftes van ‘begeleiding op maat’ en ‘goede inwerkprogramma’s’. Toch blijkt uit een recente enquête van de Algemene Onderwijsbond dat het vaak misgaat: één op de vijf nieuwe leraren krijgt helemaal geen begeleiding. En de leraren die wel begeleiding krijgen, beoordelen deze gemiddeld met een zesje – net voldoende.

Bij Derec pakken we dit anders aan. Wist je dat zo’n 80.000 mensen met een onderwijsbevoegdheid niet voor de klas staan, vaak door gebrek aan goede begeleiding? Zonde! Daarom hebben we ons unieke zij-instroomtraject Leerkracht van Morgen opgezet. Hier rond je versneld de pabo af, doe je veel werkervaring op en werk je aan je persoonlijke ontwikkeling onder de begeleiding van onze onderwijsprofessionals. De opleidingskosten nemen wij voor onze rekening, ook krijg je direct een salaris. Jasper begeleidt Leerkrachten van Morgen en vertelt je graag meer over het belang van ijzersterke begeleiding.

Wil je weten wat de eisen zijn om aan dit traject deel te nemen? Ontdek hier hoe ook jij een Leerkracht van Morgen kunt worden. 

Lerarentekort voortgezet onderwijs oplossen met ons Docent van Morgen-traject

Het voortgezet onderwijs heeft al jaren te kampen met een ernstig tekort aan docenten, vooral in vakken als wiskunde, natuur– en scheikunde, en talen zoals Nederlands, Frans en Duits. Scholen vinden het moeilijk om nieuwe docenten aan te trekken en te behouden, waardoor de achterstand blijft oplopen.

Zie ook: Deel je passie voor taal en jongeren, word zij-instroom docent Nederlands
Zie ook: Docent wiskunde worden: wat komt erbij kijken?
Zie ook: Docent scheikunde worden? De taken, het salaris en meer! 

Om dit probleem aan te pakken, heeft Derec het Docent van Morgen werk- en leertraject opgezet. Dit programma biedt zij-instromers zoals jij de kans om binnen drie jaar een volledig bevoegd docent te worden.

Met dit traject werk je aan je tweedegraads lesbevoegdheid. Je doorloopt een sollicitatiegesprek, een geschiktheidsonderzoek, een driejarig begeleidingstraject en een bekwaamheidsonderzoek. Maar je staat er nooit alleen voor! Je gaat aan de slag bij een schoolbestuur of mbo-instelling waar je als betaalde docent ervaring opdoet, terwijl Derec je van begin tot eind ondersteunt.

Ben jij ervan overtuigd dat een toekomst in het voortgezet onderwijs voor jou is weggelegd? Ben je in het bezit van een mbo-4 diploma en wil je de overstap maken? Word dan een Docent van Morgen! Eva is zo’n Docent van Morgen en volgt ons traject. Zij staat inmiddels al geruime tijd voor de klas terwijl ze haar bevoegdheid haalt. Haar eigen fieldmanager van Derec begeleidt haar bij elke stap!

Derect: geen klas naar huis met onze invallers!

Zin om te helpen waar het écht nodig is? Invallen via Derect is een goede manier om je ervaring op te schroeven en scholen in nood te ondersteunen. Vraag maar aan Willard, een van onze invaltoppers! Basisscholen en beschikbare leerkrachten kunnen elkaar gemakkelijk vinden door middel van een slim systeem dat kijkt naar voorkeuren en beschikbaarheid. Ook de administratie neemt Derect je uit handen en gaat snel en digitaal. Zo kun jij je focussen op wat je het allerleukste vindt om te doen, lesgeven!

Schrijf je snel in bij onze landelijke invalpool voor het basisonderwijs via Derect! We zorgen dat je terechtkomt op plekken waar je het meest nodig bent. Dankzij Derect sturen we veel minder klassen zonder leerkracht naar huis. Daar zijn we supertrots op!

Begeleiding waar je blij van wordt

Je onderwijscarrière staat of valt bij de juiste begeleiding. Daar geloven we bij Derec in. Daarom hebben we een team van ervaringsdeskundigen klaarstaan om onze leerkrachten en docenten te voorzien van de juiste begeleiding. Deze begeleiders hebben allemaal jarenlange, waardevolle ervaring in het onderwijs en kunnen je van relevante tips en tricks voorzien die helpen bij je ontwikkeling. Zo sta je er nooit alleen voor en heb je altijd iemand om mee te sparren – ook als het even niet zo lekker loopt. Dit werkt echt: de kans dat nieuwe leraren binnen een jaar stoppen, is bij ons veel kleiner. Wij zorgen ervoor dat je met vertrouwen en plezier aan je onderwijscarrière begint én deze voortzet. Lees hier meer over onze Deracademy.

De gevolgen van het lerarentekort: wat merken we nu?

Als we niets veranderen, blijven de tekorten in het basis- en voortgezet onderwijs bestaan. Leerlingen blijven vaker zitten, velen haken af en de schoolstress neemt toe. De impact van het lerarentekort is duidelijk merkbaar. Wat zien we nu al gebeuren op scholen?

Kortere schoolweken

Door een gebrek aan leraren zijn sommige scholen overgestapt op een vierdaagse schoolweek. Kinderen gaan dan één dag minder naar school. Hoewel dit misschien leuk klinkt voor de kids, is het verre van ideaal omdat het hun leerproces vertraagt.

Minder lessen

Op sommige scholen moeten lessen zoals natuurkunde of muziek worden geschrapt omdat er geen leraren zijn. Dit beperkt de ontwikkelingsmogelijkheden van de leerlingen en kan invloed hebben op hun toekomstige studiekeuzes.

Klassen naar huis sturen

Soms zijn er niet genoeg leraren om alle klassen les te geven. Wat dan? Scholen sturen de leerlingen naar huis. Dit is niet alleen lastig voor de ouders, die opvang moeten regelen, maar het zorgt ook voor onderbrekingen in het onderwijs van de kinderen.

Deze voorbeelden tonen hoe ernstig de tekorten zijn. Bij Derec werken we hard om deze problemen aan te pakken. We zetten mensen in waar ze langdurig en gelukkig een waardevolle bijdrage kunnen leveren. Door te investeren in omscholing en diverse opleidingstrajecten, brengen we elk jaar veel nieuw talent het onderwijs in.

Deel deze blog

Lees meer blogs

Onderwijs

Rondom het roosteren staan schooldirecteuren voor een flinke uitdaging: er is een duidelijk tekort a…

Onderwijs

Basisscholen zoeken het hele jaar door invallers, voor korte en langere periodes. Als invaller zorg…

Onderwijs

Ouderschapsverlof is een belangrijk onderwerp voor iedereen die werk en gezin probeert te combineren…