Begeleiding van zij-instromers: dáárom is het zo belangrijk

Het onderwijs in als zij-instromer kan een uitdaging zijn. Een carrièreswitch maken om het onderwijs elke dag weer een beetje beter te maken, daar hebben we bij Derec bewondering voor. Wel zo fijn als er dan goede begeleiding is. Niet alleen voor de zij-instromers zelf, maar zeker ook voor de school. Zo wordt de kans dat de zij-instromer halverwege uitvalt namelijk stukken kleiner. Tijdens onze leer- en werktrajecten op maat krijgen zij-instromers een fieldmanager toegewezen, die begeleiding biedt tijdens de eerste jaren voor de klas. We leggen je graag uit waarom dit zo belangrijk is!

Waarom begeleiding belangrijk is voor jou als aanstormend leerkracht

De overstap maken van het werkveld naar het onderwijs is een sprong in het diepe, er komt veel op je af. Goede begeleiding van een zij-instroombegeleider is dan ook onmisbaar om je weg te vinden en met zelfvertrouwen voor de klas te staan.

Hier zijn enkele manieren waarop een zij-instroombegeleider nog meer van betekenis kan zijn:

Vertrouwd raken in het onderwijs

Een begeleider helpt je om je weg te vinden in de onderwijswereld. Samen zoeken we naar een school die aansluit bij jouw wensen. De begeleider maakt je wegwijs in de schoolcultuur, beleidsregels en -procedures, en geeft je een goed beeld van hoe het eraan toe gaat in het klaslokaal.

Praktische tips en tricks

Onze ervaren begeleiders hebben zelf allemaal voor de klas gestaan en kunnen je dan ook praktische tips geven. Zij delen de praktijkervaring die je niet in onderwijsboeken vindt, zoals manieren om met lastige situaties om te gaan. Of het nu gaat om een juichmomentje omdat iets goed gaat, of advies over hoe iets nog beter kan, ze staan altijd voor je klaar.

Een voorbeeldrol

Een begeleider is als het ware een rolmodel voor jou als aanstormend leerkracht. Met hun onderwijservaring geven ze waardevolle tips over bewezen lesmethoden en hoe je het beste met bepaalde situaties kunt omgaan. Vooral in het eerste jaar, wanneer de werkdruk hoog kan zijn, is het prettig om terug te kunnen vallen op iemand met ervaring.

Reflectie en zelfbewustzijn

Een begeleider stimuleert reflectie. Door gerichte vragen te stellen moedigen ze je aan om na te denken over jouw lesmethoden, de interacties met je leerlingen en over persoonlijke groei.

Mentale ondersteuning

Onze zij-instroombegeleiders geven de ondersteuning die jij nodig hebt. Vooral in het eerste jaar, wanneer leren en werken hand in hand gaan, is dat extra fijn. De begeleiding stemmen we daarop af. Voel je de behoefte? Dan is de ondersteuning intensiever. We focussen op positiviteit, niet zozeer op wat anders moet. Jouw wensen staan centraal, en wij luisteren écht. Zo krijg jij de mentale ondersteuning die je nodig hebt.

Een onafhankelijke partij

Doordat Derec een onafhankelijke partij is, kun je je altijd uitspreken over je ervaring, zowel in positieve als negatieve zin. Onze begeleiders werken niet op de school waar jij aan de slag gaat, waardoor er geen belangenconflicten ontstaan. Hierdoor ben je vrij om je gedachten en gevoelens te delen, wetende dat jouw feedback onafhankelijk wordt behandeld.

Lees ook: de overstap maken naar het onderwijs als docent? Tamar deed het! 

Waarom begeleiding belangrijk is voor scholen

Zij-instromers hebben geen onderwijservaring, maar beschikken over vakkennis en passie voor kinderen of jonge mensen en hun ontwikkeling. Met de juiste begeleiding kunnen ze een waardevolle bijdrage leveren aan het onderwijs. Een zij-instromer toevoegen aan je team is een slimme zet en zorgt voor meer diversiteit en praktijkkennis. Het versterkt niet alleen de school, maar ook de leerervaring voor leerlingen.

Er zijn verschillende redenen te noemen waarom begeleiding van zij-instromers belangrijk is voor scholen:

Soepele onboarding

Zij-instromers brengen vaak diverse ervaringen met zich mee, maar zijn nieuw in het onderwijs. Met begeleiding worden ze soepel ingewerkt, waardoor ze snel vertrouwd raken met de schoolcultuur, beleidsregels en onderwijsmethoden.

Uitstroom voorkomen

Passende ondersteuning draagt niet alleen bij aan een succesvolle start, maar houdt zij-instromers ook langer in het onderwijs. Door ze goed te begeleiden, vergroten we de kans dat ze zich gewaardeerd voelen, wat bijdraagt aan hun langdurige betrokkenheid in het onderwijs.

Kwaliteit waarborgen

Om te zorgen dat zij-instromers voldoen aan de kwaliteitseisen, kan een begeleider uitkomst bieden. Met de juiste begeleiding kunnen eventuele tekortkomingen snel worden aangepakt, waardoor zij-instromers zich snel ontwikkelen tot competente leerkrachten. Dit garandeert niet alleen de kwaliteit van het onderwijs, maar motiveert zij-instromers ook om hun volledige potentieel te benutten.

Onze ijzersterke begeleiding voor zij-instromers

Onze ervaren begeleiders hebben zelf allemaal voor de klas gestaan en weten als geen ander hoe het starten van een onderwijscarrière kan zijn. Met deze waardevolle praktijkervaring bieden ze ondersteuning op maat. Derec staat bekend om het matchen van zij-instromers met scholen waar ze helemaal tot hun recht komen.

Door onze unieke positie als onafhankelijke partij kunnen zij-instromers en scholen rekenen op eerlijke begeleiding. Onze missie is tweeledig: wij streven ernaar zij-instromers op te leiden tot zelfverzekerde leerkrachten en scholen te voorzien van gemotiveerd en deskundig personeel. Samen bouwen we aan een toekomst waarin zowel zij-instromers als scholen succesvol zijn in hun onderwijsdoelen.

Wil jij aan de slag in het onderwijs? Ontdek onze trajecten op maat

Heb je al werkervaring opgedaan en overweeg je een switch naar het basis- of voortgezet onderwijs? Ontdek dan de mogelijkheden van onze trajecten op maat.

Leerkracht van Morgen

Wil je een belangrijke rol spelen in de basisontwikkeling van kinderen? Word leerkracht in het basisonderwijs via ons eigen flexibele traject; Leerkracht van Morgen.

Lisette is een bevlogen Leerkracht van Morgen, ontdek alles over haar ervaringen.

Docent van Morgen

Jouw kennis delen over Nederlands of wiskunde in het voortgezet onderwijs? Word docent via Derec en start in een bruisende omgeving waar talenten worden ontdekt.

Benjamin is Docent van Morgen, ontdek zijn verhaal.

Zij-instromer in dienst nemen? Reken op de juiste begeleiding met Derec

Overweeg je om een zij-instromer aan te nemen? Bij Derec regelen we de juiste begeleiding. Onze aanpak heeft niet alleen voordelen voor zij-instromers, maar ook voor onderwijsinstellingen. We kennen onze kandidaten door en door, waardoor we goed kunnen inschatten op welke scholen ze het beste passen. We nemen scholen veel geregel uit handen, en dankzij onze intensieve begeleiding is de uitstroom onder leerkrachten opvallend laag.

Bij Derec houden we de samenwerking persoonlijk, ook met scholen. We geloven in heldere communicatie, snel schakelen en korte lijntjes. Meer weten? Neem gerust contact met ons op.

Jasper begeleidt Docenten van Morgen, ontdek zijn toegevoegde waarde.

Jasper begeleidt Docenten van Morgen: “Docent worden valt of staat met de juiste begeleiding”

Deel deze blog

Lees meer blogs

Onderwijs

Een leuke baan willen we allemaal. Ben jij ook op zoek naar een vacature als leerkracht waar je écht…

Onderwijs

Als je net begint met lesgeven, komt er veel op je af. Je hebt je pabo-diploma op zak en nu sta je v…

Onderwijs

Kevin is docent geschiedenis op De Fontein in Bussum. Van kleins af aan deelt hij al graag historisc…