Tips voor beginnende leerkrachten
Als je net begint met lesgeven, komt er veel op je af. Je hebt je pabo-diploma op zak en nu sta je voor de klas, klaar om echt aan de slag te gaan. Maar hoe pak je dat aan? Als newbie in het primair onderwijs zijn er een paar dingen die je echt moet weten. Derec geeft je graag enkele basiszaken mee. In dit artikel vind je onze tips om het leven van een beginnende leerkracht net wat makkelijker te maken.
Tip 1: Geef jezelf de ruimte om te groeien
Vergeet het idee van perfectie; dat bestaat toch niet in het onderwijs. Gebruik deze eerste jaren om je eigen draai te vinden. Durf te experimenteren en ja, soms gaat dat met vallen en opstaan. Dat hoort allemaal bij het leerproces. Misschien ben jij wel op je best met social media, zet je AI-tools slim in of ben je juist een fan van het goede oude whiteboard. Geef jezelf de tijd om dit uit te vogelen.
Tip 2: Stel vragen
Je komt terecht in een team waar je je plekje moet vinden. Dat is spannend, maar onthoud dat je er niet alleen voor staat. Je collega’s zijn er om je te helpen en met je samen te werken. Iedereen heeft de fase van ‘de nieuwe zijn’ meegemaakt. Dus of je nu wil weten hoe de koffiemachine werkt of hoe je het beste omgaat met een lastige klas, vraag het gewoon! Misschien hebben ze handige tips zoals het gebruik van stiltegebaren of een specifieke beloningstechniek. Er zijn geen domme vragen en je leert er ontzettend veel van.
Lees ook: Motiveren van leerlingen: 8 tips om leerlingen gemotiveerd te houden.
Lees ook: Klein of groot verdriet in de klas: dit kun je doen
Tip 3: Begin met kleine doelen
Misschien ben je blij dat je eindelijk af bent van al die verslagen over ‘Pedagogisch Handelen’, ‘Wereldoriëntatie Basisdidactiek’ of hoe ze ook genoemd werden op jouw opleiding. Maar een doel hebben is zo gek nog niet. Ze helpen je om structuur aan te brengen. Stel kleine, haalbare doelen. Denk aan samen met je klas het ‘smakelijk eten, smakelijk drinken’-lied leren of elke vrijdag een voorleesuurtje houden. Zo heb je iets concreets om naartoe te werken en om trots op te zijn aan het eind van de week.
Tip 4: Weet wanneer het genoeg is
Als startende leerkracht komt er genoeg op je af. Het is belangrijk om je grenzen te kennen en deze ook te bewaken. Besluit bijvoorbeeld dat je uiterlijk om 17:00 uur de school verlaat. Het werk is nooit ‘af’, maar je eigen tijd en welzijn is minstens zo belangrijk. Zie ook: Stress binnen het onderwijs: hoe ga je ermee om?
Tip 5: Spreek je uit over je grenzen
Voel je dat er te veel van je gevraagd wordt? Kom je thuis met het gevoel dat je de hele dag hebt gerend, maar niks hebt bereikt? Bespreek dit met je collega’s of je directeur. Ze weten pas dat ze over je grenzen gaan als je dat aangeeft. Vaak hebben mensen niet door dat ze te veel van je vragen, dus maak het bespreekbaar. Lees ook: Examens nakijken vereenvoudigen: tips van Derec.
Hoe ontwikkel je jouw eigen lesstijl?
Ben je net begonnen met lesgeven en barst je van de ideeën? Tijdens je stages heb je vast veel geleerd over wat je wel en niet zou willen doen in je eigen klas. Maar hoe vertaal je al die ervaringen naar jouw eigen lespraktijk? Waar begin je eigenlijk? Hieronder vind je wat tips om je op weg te helpen!
Tip 1: Leer de schoolcultuur kennen
Voordat je jouw eigen stijl kunt ontwikkelen, is het belangrijk om eerst de schoolcultuur goed te begrijpen. Verdiep je in de methodes die de school gebruikt en maak kennis het schoolbeleid. Ga vooral ook in gesprek met je collega’s. Vraag hen hoe zij bepaalde zaken aanpakken en welke regels er zijn. Zo krijg je een goed beeld van de basis waar jij op voort kunt bouwen.
Lees ook: Na de zomer starten op je nieuwe school? Derec helpt je op weg!
Tip 2: Bepaal wat voor jou werkt
Denk terug aan je stages. Wat vond je geweldig en wat juist niet? Misschien herinner je je die ene leerkracht die altijd een spellingscircuit deed en denk je: dat wil ik ook! Of misschien heb je kennisgemaakt met Flip de (logeer)beer en wil je daarmee aan de slag. Het is ook nuttig om op een rijtje te zetten wat je absoluut niet wilt doen. Wat werkte voor jou niet en waarom? Hoe zou jij het dan aanpakken? Door hierover na te denken, krijg je een beter beeld van jouw eigen voorkeuren en lesstijl.
Tip 3: Bespreek wat de mogelijkheden zijn
Stel je wilt graag drama-oefeningen introduceren, maar niemand doet dit op jouw school. Breng het gewoon ter sprake! Deel je enthousiasme en peil de mogelijkheden om iets nieuws te proberen. Soms voelt het alsof je vastzit aan de ‘oude manieren’, maar dat is echt niet altijd nodig.
Tip 4 Wees niet bang om van de planning af te stappen
Je herkent het vast wel: je hebt een leuke les voorbereid. Alles is tot in de puntjes uitgewerkt. Maar tijdens de les blijkt het anders te lopen dan je had verwacht. Probeer dan flexibel te zijn en pas je les aan op dat moment. Haal er ander materiaal bij, presenteer de stof op een andere manier of stel spontane vragen om je klas bij de les te betrekken.
Lukt dat niet? Ook geen probleem. Sluit de les af en evalueer later waarom het niet werkte. Misschien ontdek je wel dat je leerlingen meer tijd nodig hebben of anders leren. Dit zijn vaak de momenten waarop je het meest leert!
Tips voor beginnende leerkrachten: contact met ouders
Als startende leerkracht kan het contact met ouders soms intimiderend zijn. Het is normaal dat je hierin moet groeien. Verwacht niet dat je vanaf dag één alles perfect doet. Iedereen leert dit door te doen. Het belangrijkste is dat je kunt uitleggen waarom je iets doet op jouw manier. Zo sta je stevig in je schoenen als een ouder vragen heeft over jouw methodes.
Lees ook: Een oudergesprek voeren doe je zó!
Zorg er ook voor dat ouders weten hoe en wanneer ze je kunnen bereiken. Wees duidelijk: geef aan op welke tijden en op welke manier je beschikbaar bent voor vragen. Krijg je net na de bel een pittige vraag? Stel voor om na schooltijd een afspraak te maken. Open en heldere communicatie legt de basis voor een goed contact met ouders.
Startende leerkracht met deze checklist kom je er wel!
Een goede voorbereiding is het halve werk, toch? Een georganiseerde start van het schooljaar geeft je rust in de eerste weken. Hier is een checklist die je op weg kan helpen:
- Zorg voor een duidelijke klasinrichting: waar komen de tafels en stoelen?
- Maak kennis met je klas: wie zijn je leerlingen en wat zijn hun namen?
- Plan je eerste weken: welke lessen ga je geven en wanneer?
- Bereid materialen voor: heb je alles wat je nodig hebt?
Lees ook: Tips om het nieuwe schooljaar als leerkracht geweldig te starten. En vergeet ook niet te genieten van de stralende koppies en de gespannen gezichtjes. Observeer je klas, leer je leerlingen goed kennen en zet je in voor een fijne groep. Daar heb je het hele jaar profijt van. Ontdek hier nog 7 tips om het schooljaar goed te starten.
Derec's droomstart een start waar je blij van wordt
De ideale start van een loopbaan in het onderwijs is voor iedereen anders. Daarom maakt Derec op maat gemaakte trajecten voor beginnende leerkrachten. Zoek je vrijheid in je werk of heb je liever wat meer zekerheid? Wil je verschillende scholen proberen of je specialiseren? Onze recruiters, die zelf ervaring in de klas hebben, helpen je graag. Ze selecteren scholen die écht bij je passen, je krijgt een persoonlijke coach die altijd voor je klaarstaat én je krijgt het collegegeld van je laatste jaar terug! Lees hier alles wat je moet weten over Derec’s droomstart.
Als je (bijna) klaar bent met de pabo en je wilt vliegend van start in het basisonderwijs, dan ben jij misschien wel één van onze droomstarters!
Bekijk onze vacatures
Deel deze blog
Lees meer blogs
Als zzp’er in het onderwijs heb je te maken met de opslagfactor. Deze speelt een grote rol in je tar…
Als zzp’er in het onderwijs kies je voor flexibiliteit en zelfstandigheid. Maar dat kan soms ook met…
Heb je ervaring in het onderwijs en ben je op zoek naar een flexibele manier om je passie in te zett…