Motiveren van leerlingen: 8 tips om leerlingen gemotiveerd te houden

Het motiveren van leerlingen, het blijft soms lastig om dit altijd goed te doen. Hoe zorg je ervoor dat leerlingen gemotiveerd zijn én blijven? Er is niets fijner dan een gemotiveerde stemming in de klas. Daarom is het van belang om actief bezig te zijn met het motiveren van de leerlingen. Wij spraken ervaringsdeskundige Eveline, coördinator zij-instroom binnen Derec. Zij geeft 8 tips om leerlingen gemotiveerd te houden in de klas.

1. Introduceer jezelf tijdens de eerste kennismaking met de klas

Een goede methode om jezelf te introduceren aan een nieuwe klas is ‘de gouden lesopening’. Bij deze methode stel jij jezelf voor aan de hand van een koffer met allemaal spullen die iets over jezelf zeggen. Zo krijgen de leerlingen een goed beeld van jou en weet je hun aandacht direct te grijpen!

2. Aandacht voor ieder kind

Creëer een een-op-een moment met ieder kind. Start de dag door de leerlingen welkom te heten bij de deur, maak een grapje of vraag naar hun plannen. Door dit contactmoment zorg je ervoor dat kinderen zich veilig en gezien voelen in de klas.

3. Sluit aan op de belevingswereld

Bij het motiveren van leerlingen is het van belang om naar de behoeften en interesses van het kind te kijken en hen de ruimte te geven om deze te delen. Zo kun je leerlingen écht motiveren om hun best te doen in de klas. De onderbouw wil graag spelend en ontdekkend leren, dit doen zij bijvoorbeeld in de poppenhoek. Daarentegen willen de midden- en bovenbouw juist realistische lessen, waarin zij vragen kunnen stellen en verdieping in het onderwerp krijgen.

4. Geef de leerling een stem

Zorg dat iedere leerling een stem heeft in de klas. Je wilt geen situatie waarin alleen de leerkracht iets zegt en dat de leerlingen het moeten uitvoeren. Door de leerlingen een stem te geven, creëer je groepsverband en hebben de leerlingen het gevoel dat zij écht zeggenschap hebben over wat er gebeurt in het lokaal.

5. Coöperatief leren

Binnen coöperatief leren is alles op samenwerken gericht. Op deze manier houd je leren leuk en is de kans op gemotiveerde leerlingen groter. Maak bijvoorbeeld gebruik van de volgende methodes om samenwerken te stimuleren:

Binnen-buiten kring
Bij de kleuters kun je werken met een binnen-buiten kring. Een kring waarbij leerlingen niet lang op hun beurt hoeven te wachten. Bij de binnen-buiten kring verdeel je de klas in twee groepen. De ene groep maakt een kring waarbij zij niet naar binnen, maar naar buiten kijken. De andere groep maakt hier vervolgens een kring omheen, waardoor zij hun klasgenoot aankijken. Per tweetal zitten zij tegenover elkaar en vertellen zij over hun weekend.

Wisbordje
Maak gebruik van een wisbordje, een klein schoolbord, waarmee de leerlingen een maatje kunnen zoeken en samen kunnen leren. De ene leerling schrijft bijvoorbeeld zo snel mogelijk de tafel van 5 op en de ander kijkt het na.

6. Afwisseling

Zorg voor afwisseling tussen ontspanning en leren. Merk je dat de kinderen lang aan tafel hebben gezeten en sloom worden? Hup, stop met werken. Het is tijd om even te dansen en bewegen. Op deze manier houd je de leerlingen gemotiveerd en bij de les.

7. Maak de les visueel

Het is belangrijk om naast klassikaal lesgeven, de leerlingen ook écht aan de slag te laten gaan met de stof. Moeten de leerlingen tijdens rekenen inschatten hoe groot hun tafel is? Neem meetlatten mee en laat hen dit zelf opmeten. Op deze manier leren de leerlingen door te doen. Bij het motiveren van leerlingen is de afwisseling in luisteren naar de leerkracht en zelf aan de slag gaan een belangrijk aspect.

8. Werk met thema’s

Een andere tip voor het motiveren van leerlingen is door met thema’s te werken. Hebben jullie bijvoorbeeld als thema de slager? Ga dan samen met de klas op bezoek bij een slager. Laat de kinderen van tevoren vragen voorbereiden die zij aan de slager kunnen stellen. Zo wordt het écht voor kinderen en maak je hen enthousiast over het onderwerp.

Deel deze blog

Lees meer blogs

Derect

Heb je ervaring in het onderwijs en ben je op zoek naar een flexibele manier om je passie in te zett…

Onderwijs

Je hebt een belangrijke beslissing genomen: je wilt leraar worden in het basisonderwijs. Tegelijkert…

Onderwijs

Je staat al een tijdje voor de klas en voelt dat je meer wilt. Misschien heb je al nagedacht over sc…