AI in het onderwijs: zo kan het leerkrachten en docenten ondersteunen!

Een extra hulp in de klas die je helpt bij je lessen en administratie, zodat jij meer tijd hebt voor je leerlingen. Klinkt goed, toch? Dat is precies wat AI voor je kan betekenen in het onderwijs. Het opent deuren naar gepersonaliseerd lesmateriaal, snelle beoordelingen en interactieve leerervaringen. Benieuwd hoe AI jou als leerkracht of docent kan ondersteunen? Lees dan verder en ontdek alle mogelijkheden!

AI in het onderwijs: wat betekent het voor jou?

AI is niet alleen weggelegd voor techneuten of grote corporaties. Zeker niet. Ook in het onderwijs speelt AI een steeds grotere rol. Maar wat houdt dit in voor jou als leerkracht of docent? Het betekent hulp bij lesgeven, tijd besparen op administratieve taken, en het biedt je de middelen om je lessen nog leuker te maken. Hoe dan? Denk aan apps zoals Trello en Monday die je helpen om al je to-do’s en deadlines bij te houden. Deze apps zijn als een slimme agenda die jou vertellen wat je moet doen en wanneer.

AI in het onderwijs gebruiken voor lesplannen?

Lesmateriaal dat zich slim aanpast aan wat jouw leerlingen nodig hebben, dat is onderwijs op maat. Met apps zoals Knewton of ScootPad wordt de stof een stuk persoonlijker. Als docent of leerkracht krijg je zo de ruimte om iedereen in de klas het juiste steuntje in de rug te geven. Leerlingen die worstelen met sommen? De appa komen met extra oefenmateriaal. En de snelle leerlingen? De apps kunnen ze uitdagen met pittiger werk. Zo helpt AI je om elke leerling individuele aandacht te geven, terwijl jij je kunt richten op het onderwijzen.

Tijd besparen met AI in het onderwijs?

Papierwerk, toetsen nakijken tot laat in de nacht, groeiende administratie: herkenbaar? AI kan deze last verlichten. Met tools als Gradescope kun je snel meerkeuzevragen (en soms zelfs open vragen) nakijken. En met Google Classroom kun je makkelijk bijhouden wie er aanwezig is en hoe iedereen het doet in de klas. . Dit betekent minder tijd kwijt met papierwerk en meer tijd voor de de leuke dingen – zoals écht contact maken met je leerlingen.

Prakijkvoorbeelden: AI in het onderwijs gebruiken

AI in het onderwijs is toegankelijker dan ooit. Denk aan apps die kinderen spelenderwijs leren coderen of systemen die jou inzicht geven in de prestaties van je leerlingen. Deze slimme tools zijn er niet om jou te vervangen, maar juist om je werk te verlichten. Ze nemen de repetitieve taken op zich, zodat jij je volledig kunt focussen op het onderwijzen en begeleiden van je leerlingen.

Interactief leren met AI in het onderwijs

Hoe werkt interactief leren met AI in de praktijk? Een mooi voorbeeld is Duolingo, de taalapp die met een chatbot taalvaardigheden oefent, zich aanpassend aan het niveau van elke leerling. Of Prodigy, een wiskundespel waarbij slimme algoritmes de vragen aanpassen aan het niveau van de speler. Met AI wordt leren dus persoonlijker dan ooit. Het prikkelt leerlingen om zichzelf uit te dagen op hun eigen niveau. En jij? Jij ziet precies waar ze staan, wat ze begrijpen en waar ze wat extra hulp kunnen gebruiken.

Sneller en effectiever beoordelen met AI in het onderwijs

Feedback geven is superbelangrijk, maar het vergt veel tijd. Hier kan een AI-tool zoals Quizizz je bij helpen. Deze tool automatiseert het beoordelingsproces met interactieve toetsen en geeft je inzicht in de sterke en zwakke punten van je leerlingen. Dit betekent dat je meer tijd overhoudt voor het bieden van persoonlijke begeleiding.

Docent maakt gebruik van AI in het onderwijs.

AI als jouw persoonlijke onderwijsassistent

Een assistent die altijd beschikbaar is en perfect aansluit bij jouw onderwijsbehoeften? Dat is wat AI voor jou kan betekenen. ALEKS is een voorbeeld van een AI-gestuurde tool die jou ondersteunt bij het maken van lesplannen. Het analyseert de prestaties van je leerlingen en geeft suggesties voor passend lesmateriaal. Het is de ideale ondersteuning in je lesvoorbereiding en zorgt ervoor dat je elke leerling optimaal kunt begeleiden.

Lees ook: Taken onderwijsassistent: ondersteuning in de klas

Deel deze blog

Lees meer blogs

Onderwijs

Heb je ooit nagedacht over hoe jij een verschil kunt maken in de wereld? Als leraar basisonderwijs h…

Onderwijs

Leraar worden in Amsterdam, wist je dat je dat versneld kunt worden én dat je dan niet eens je eigen…

Onderwijs

Dat de tekorten binnen het basisonderwijs enorm zijn is geen geheim. Het is daarom een goeie ontwikk…