Taken onderwijsassistent: ondersteuning in de klas

Wil jij graag iets betekenen in het onderwijs? Dan is een baan als onderwijsassistent misschien wel iets voor jou. Je ondersteunt niet alleen de leerkracht tijdens het lesgeven, maar hebt ook diverse andere verantwoordelijkheden. Hieronder lees je alles over de taken van een onderwijsassistent.

Maar eerst, wat is een onderwijsassistent?

Als onderwijsassistent help je de leerkracht bij het lesgeven, begeleid je leerlingen, en neem je ook administratieve taken op je. Je kunt aan de slag in het basis– of speciaal onderwijs. Door het lerarentekort is de behoefte aan een onderwijsassistent groot. Jouw hulp is dus van onschatbare waarde.

Lees ook: wat doet een onderwijsassistent?

Wat zijn de taken van een onderwijsassistent?

Als onderwijsassistent vervul je een belangrijke rol in het onderwijs. Je ondersteunt leerkrachten, stimuleert de groei van leerlingen en zorgt voor een positieve leeromgeving. De veelzijdige taken van een onderwijsassistent maken je van onschatbare waarde in de klas.

De taakomschrijving van een onderwijsassistent in het basisonderwijs omvat:

Ondersteuning van de leerkracht

Een onderwijsassistent is een waardevolle ondersteuning voor de leerkracht, niet alleen bij de lesvoorbereiding, maar ook bij de uitvoering van lessen. Je helpt bij het opstellen van lesplannen en zorgt voor het organiseren van leeractiviteiten en materialen. Met het opruimen en inrichten van de klas zorg je voor een veilige en productieve leeromgeving.

Lees ook: dit zijn de taken van een leerkracht basisonderwijs.

Begeleiden van leerlingen

Als onderwijsassistent speel je een belangrijke rol bij je leerlingen. Je motiveert en inspireert hen, ondersteunt bij het maken van huiswerk en geeft individuele begeleiding aan leerlingen die extra hulp nodig hebben.

Administratieve taken

Een onderwijsassistent heeft ook een aantal administratieve taken. Zo ben je verantwoordelijk voor het bijhouden van de aanwezigheid, het organiseren van lesmateriaal en het beheer van leerlingendossiers.

Welke vaardigheden heb je nodig als onderwijsassistent?

Als onderwijsassistent breng je de hele dag door met leerlingen, je ziet ze groeien en bouwt een band op. Je moet dan ook een passie hebben voor het onderwijs om echt te kunnen uitblinken in je vak.

Naast een passie voor het vak, zijn er nog een aantal eigenschappen die handig zijn om je taken als onderwijsassistent goed uit te voeren:

 • Communicatieve vaardigheden
  Als onderwijsassistent moet je goed kunnen communiceren, zowel met leerkrachten als met leerlingen. Goede luistervaardigheden en de vaardigheid om goed te kunnen uitleggen zijn essentieel om een goede onderwijsassistent te worden.
 • Geduld 
  Een flinke dosis geduld is onmisbaar als onderwijsassistent. Je moet flexibel zijn in het omgaan met diverse leerbehoeften, en bereid zijn om herhaling en extra uitleg te bieden wanneer dat nodig is.
 • Empathie 
  Empathie is van onschatbare waarde in je rol als onderwijsassistent. Buiten de les ben je er ook, je luistert aandachtig en biedt hulp bij eventuele problemen.
 • Flexibiliteit
  De onderwijsomgeving kan onvoorspelbaar zijn. Het is dus belangrijk dat je flexibel bent en snel kunt reageren op veranderende omstandigheden in de klas.
 • Samenwerking
  Samenwerking met leerkrachten, collega-onderwijsassistenten en ander personeel is van groot belang. Sterke teamvaardigheden dragen bij aan een positieve en productieve leeromgeving.
 • Oplettendheid
  Een scherp oog voor detail is nodig om de voortgang van leerlingen te kunnen volgen, problemen te signaleren en de leerkracht op tijd op de hoogte te brengen van eventuele zorgen. Jij hoort en ziet alles.

Lees ook: hoe word ik onderwijsassistent?

Werken als onderwijsassistent via Derec

Overweeg je een carrière als onderwijsassistent? Dan weet je nu over welke taken je moet beschikken. Derec biedt je een uitstekende kans om je passie voor het onderwijs om te zetten in een boeiende loopbaan. Bij ons kan je rekenen op:

 • Altijd een luisterend oor
 • Alle schoolvakanties doorbetaald
 • Cursus – en opleidingsmogelijkheden
 • Onbeperkte vergoeding van reiskosten

Ontdek meer over de voordelen van Derec voor onderwijsassistenten.

Deel deze blog

Lees meer blogs

Onderwijs

Een leuke baan willen we allemaal. Ben jij ook op zoek naar een vacature als leerkracht waar je écht…

Onderwijs

Als je net begint met lesgeven, komt er veel op je af. Je hebt je pabo-diploma op zak en nu sta je v…

Onderwijs

Kevin is docent geschiedenis op De Fontein in Bussum. Van kleins af aan deelt hij al graag historisc…