De taken, opleidingen en doorgroeimogelijkheden

Wat doet een onderwijsassistent?

Heb jij een passie voor het onderwijs en ben je graag van betekenis in het basis- of voortgezet onderwijs? Dan is een baan als onderwijsassistent misschien wat voor jou. Als onderwijsassistent ben je de rechterhand van de leraar en neem je praktische onderwijstaken op je, zoals het begeleiden van leerlingen. Hieronder lees je meer over de taken van een onderwijsassistent, waar je kunt werken als onderwijsassistent en je ontdekt wat de doorgroeimogelijkheden zijn!

Wat is een onderwijsassistent?

Als onderwijsassistent ben je werkzaam in het onderwijs en bied je ondersteuning aan leraren en leerlingen. Zo ben je verantwoordelijk voor het begeleiden van leerlingen bij het maken van huiswerk, het geven van individuele aandacht aan leerlingen die extra hulp nodig hebben en het waarborgen van een veilige en productieve leeromgeving.

Door de groeiende tekorten in het onderwijs kiezen steeds meer scholen er tegenwoordig voor om onderwijsassistenten in te zetten om leerkrachten te ondersteunen bij het verzorgen van onderwijs en het begeleiden van leerlingen. Als onderwijsassistent heb je dus goede vooruitzichten op een baan! Momenteel hebben we bij Derec ook veel mooie vacatures voor onderwijsassistent openstaan.

Wat doet een onderwijsassistent?

Als onderwijsassistent ben je verantwoordelijk voor de volgende taken:

 • Begeleiden van leerlingen bij het maken van huiswerk
 • Ondersteunen van leerlingen die extra hulp nodig hebben
 • Organiseren van leeractiviteiten- en materialen
 • Opruimen en inrichten van de klas en zorgen voor een veilige en productieve leeromgeving
 • Motiveren en inspireren van leerlingen
 • Verbeteren van de kwaliteit van het onderwijs en het ondersteunen van leraren en leerlingen

Welke opleiding heb je nodig als onderwijsassistent?

Om onderwijsassistent te worden heb je minimaal een mbo-diploma nodig van de opleiding tot onderwijsassistent. Zo zijn er twee mbo-opleidingen tot onderwijsassistent:

 1. Onderwijsassistent als onderdeel van de opleiding Sociaal Pedagogisch Werk (niveau 3)
 2. Opleiding onderwijsassistent (niveau 4)

Wil jij het graag op een niveautje hoger? Dan is het ook mogelijk om op hbo-niveau een opleiding tot onderwijsassistent te volgen. De tweejarige opleiding Associate Degree in Education bereidt je voor op een carrière als onderwijsassistent. Je leert de basisprincipes van het onderwijs, zoals didactiek, pedagogiek en kinderpsychologie.

Ben je juist geen studiebol, of sta je gewoon te trappelen om aan de slag te gaan? Dan is het ook mogelijk om een BBL-traject tot onderwijsassistent te volgen. Hierbij kun je werken en leren combineren.

Welke competenties heb je nodig als onderwijsassistent?

Als onderwijsassistent kan je écht het verschil maken voor kinderen. Een passie voor onderwijs is dan ook een must. Daarnaast is het belangrijk om als onderwijsassistent een aantal specifieke competenties te hebben:

 1. Communicatieve vaardigheden: het vermogen om duidelijk en effectief te communiceren met leerlingen, ouders en collega’s is onmisbaar.
 2. Organisatorische vaardigheden: je moet in staat zijn om taken effectief te plannen en uit te voeren en deze aan te passen aan veranderende situaties.
 3. Pedagogische vaardigheden: je bent bekend met pedagogische principes en methoden en in staat zijn om deze toe te passen bij het ondersteunen van leerlingen.
 4. Flexibiliteit en aanpassingsvermogen: je bent in staat om snel in te spelen op veranderende situaties en om taken en verantwoordelijkheden op je te nemen.
 5. Empathie en geduld: het is belangrijk dat je het kunt aanvoelen wanneer een leerling bijvoorbeeld niet zo lekker in zijn vel zit en je moet geduld hebben bij het aanpakken van uitdagende situaties.
 6. Samenwerken: je bent in staat om samen te werken met leerkrachten en andere onderwijsondersteuners om het onderwijs te verbeteren.

Waar kun je werken als onderwijsassistent?

Als onderwijsassistent kun je werken in verschillende instellingen die zich richten op onderwijs, namelijk:

 • basisscholen
 • middelbare scholen
 • speciaal onderwijs
 • bijzonder onderwijs
 • volwassenenonderwijs
 • centra voor volwassenenonderwijs
 • onderwijsondersteuningsdiensten

Welke doorgroeimogelijkheden zijn er?

Als onderwijsassistent heb je verschillende doorgroeimogelijkheden, afhankelijk van je interesses, ambities en opleidingsniveau. Je kunt doorgroeien tot de volgende functies binnen het onderwijs:

 1. Leerkracht: veel onderwijsassistenten willen doorgroeien tot leerkracht om uiteindelijk in het bezit te zijn van een lesbevoegdheid.
 2. Coördinator onderwijsassistent: als coördinator ben je verantwoordelijk voor het aansturen en begeleiden van andere onderwijsassistenten.
 3. Ondersteuner van schoolleiding: je kunt ook doorgroeien tot een rol binnen de schoolleiding en betrokken zijn bij beleidsontwikkeling- en uitvoering.

De doorgroeimogelijkheden van een onderwijsassistent kunnen variëren, afhankelijk van de instelling waar je werkt en je persoonlijke interesses en ambities. Bij Derec helpen we je graag met het vinden van een baan die bij je past. Schrijf je vrijblijvend in!

Wil je meer weten over de lesbevoegdheden in het basis- of voortgezet onderwijs? Klik dan hier!

Wat verdient een onderwijsassistent?

Meestal verdient een beginnend onderwijsassistent bij een fulltime dienstverband tussen de €1.490 en €2.506 bruto per maand. Dit kan oplopen naar een salaris tussen de €1.969 en €3.183 per maand. Hoeveel je als onderwijsassistent gaat verdienen hangt af van de school waar je werkt, het aantal uren en de omvang van je takenpakket.

Wanneer ga je meer verdienen als onderwijsassistent?

Op de meeste scholen ga je per jaar meer verdienen als onderwijsassistent. Wanneer je goed werk levert kun je ook omhooggaan in je salarisschaal. Als je doorgroeit naar andere functies zal je salaris ook meegroeien.

De voordelen van werken via Derec

Onze voordelen op een rijtje:

 • Uitstekende begeleiding van ervaren leerkrachten
 • Alle schoolvakanties doorbetaald
 • Veel opleidingsmogelijkheden
 • Reiskosten worden onbeperkt vergoed

Deel deze blog

Lees meer blogs

Onderwijs

Overweeg je de overstap van het basisonderwijs naar het voortgezet onderwijs? Dat is een mooie carri…

Onderwijs

Heb jij een passie voor alles wat te maken heeft met leefstijl, voeding, hygiëne en zorg en wil je j…

Onderwijs

Een leuke baan willen we allemaal. Ben jij ook op zoek naar een vacature als leerkracht waar je écht…