Wat te doen als een leerkracht ziek is? De invalpool van Derect biedt uitkomst!

Af en toe steekt de verkoudheid of griep de kop op bij leerkrachten, en dat kan behoorlijk vervelend zijn! Ook leerkrachten worden ziek! Dan is het als school handig om te weten wat je moet doen. Bij Derec snappen we dat als geen ander. Daarom hebben we een paar handige tips voor je op een rijtje gezet. Benieuwd? Lees snel verder!

Wat te doen als een leerkracht zich ziek meldt?

Het uitvallen van een leerkracht vormt niet alleen een uitdaging voor de klas, maar ook voor de school. Het brengt namelijk veel organisatiewerk met zich mee. Het vinden van geschikte vervanging, het herzien van het lesrooster en het opvangen van de impact op het leerproces vergen behoorlijke inspanningen van de schooladministratie. Hoe ga je hier als school het beste mee om?

1. Ga in gesprek

Is een leerkracht vaak ziek? Een goed gesprek kan wonderen doen. Waarom meldt de leerkracht zich vaak ziek? Misschien speelt er iets persoonlijks. Een open gesprek kan veel ophelderen.

2. Bied ondersteuning

Als de ziekte te maken heeft met stress, een burn-out of andere persoonlijke problemen, overweeg dan om ondersteuning aan te bieden. Denk aan counseling of het aanpassen van de werkdruk.

3. Overweeg een invalpool

Sluit je aan bij een invalpool zoals Derect, en zelf vaarwel tegen zorgen over afwezigheid. Met een team van gekwalificeerde invalkrachten, ben je altijd verzekerd van professionele hulp wanneer dat nodig is.

4. Zorg voor een overdrachtsprotocol

Maak een helder overdrachtsprotocol voor als een leerkracht ziek is. Zo verloopt de overdracht soepel en weet de vervangende leerkracht goed wat er speelt.

5. Investeer in gezondheidsbevordering

Stimuleer een gezonde levensstijl op school. Organiseer workshops over stressmanagement, gezonde voeding en lichaamsbeweging om de algemene gezondheid van het personeel te verbeteren.

Lees ook: Brechtje geeft invallessen over robots en programmeren.

Welke gevolgen heeft een regelmatig zieke leerkracht op de klas?

Een leerkracht die vaak ziek is, zorgt niet alleen voor extra werk op school, maar heeft ook invloed op de leerlingen.

1. Minder binding

Normaal gesproken bouwen leerlingen een band op met hun leerkracht. Is deze vaak ziek? Dan kan dit de vertrouwensband en persoonlijke connectie in de klas verzwakken.

2. Verlies van motivatie

Het is al een uitdaging op zich om leerlingen enthousiast te houden. Als hun vertrouwde leerkracht vaak ziek is, wordt dit nóg moeilijker. Een vast gezicht voor de klas zorgt immers voor een stabiele bron van begeleiding en inspiratie.

Lees ook: 8 tips om leerlingen gemotiveerd te houden.

3. Uitdagingen bij persoonlijke begeleiding

Een vaste leerkracht heeft vaak goed inzicht in de behoeften van leerlingen. Zonder zo’n vaste leraar wordt het lastiger om iedere leerling persoonlijk te begeleiden. Vooral bij leerlingen die het juist zo hard nodig hebben.

4. Toename van onzekerheid

Een leerkracht die vaak ziek is, kan voor onzekerheid zorgen bij zowel ouders als leerlingen. Dit kan het vertrouwen in de school schaden en zorgen veroorzaken over de prestaties van het kind.

5. Verstoring van het onderwijsproces

Als een leerkracht vaak ziek is, kan dit de voortgang van het lesprogramma verstoren. Dit kan resulteren in achterstanden bij leerlingen.

Een zieke leerkracht vervangen? Derect is dé oplossing

Valt een medewerker regelmatig uit door ziekte? Dan is het fijn als er op (zeer) korte termijn een invalkracht beschikbaar is. Daarom hebben we Derect in het leven geroepen, een invalpool met meer dan 1.000 leerkrachten. Zo regelen we binnen een mum van tijd een vervanger als een leerkracht ziek is, en hoeft geen enkele klas naar huis. Je kiest gewoon snel iemand die bij jouw school past.

Meer weten? Derect is er voor je. Vraag direct een invalleerkracht aan of neem contact met ons op.

Welke vervanger past bij jouw school?

Zoek je een vervanger voor een zieke leerkracht en wil je weten wie het beste bij jouw school past? Dat snappen we. Je zoekt niet zomaar iemand. Het moet klikken, zowel met de kids als met de rest van het team. Bij Derect krijgen we dat voor elkaar. Zoals hierboven ook al kort benoemd: we hebben een pool bomvol toppers in het onderwijs, elk met hun eigen kracht. We matchen je niet met de eerste de beste, maar met iemand die echt bij jouw school past. Iemand die de lessen levend houdt en jouw leerlingen blijft boeien. Of het nu voor even is of voor langere tijd, Derect zorgt ervoor dat de vervanging van de zieke leerkracht soepel verloopt. Klinkt goed, toch?

Deel deze blog

Lees meer blogs

Onderwijs

Een leuke baan willen we allemaal. Ben jij ook op zoek naar een vacature als leerkracht waar je écht…

Onderwijs

Als je net begint met lesgeven, komt er veel op je af. Je hebt je pabo-diploma op zak en nu sta je v…

Onderwijs

Kevin is docent geschiedenis op De Fontein in Bussum. Van kleins af aan deelt hij al graag historisc…