Tips voor succesvol invallen in het basisonderwijs
Wil je meer vlieguren maken voor de klas? Of heb je af en toe een dag vrij? Ga dan aan de slag als invaller in het basisonderwijs. Op deze manier leer je nog meer klassen en scholen kennen, doe je nog meer ervaring op, kun je -als je bijvoorbeeld pabo-student bent-ontdekken hoe het is om voor de klas te staan, én een extraatje verdienen. Invallen in het basisonderwijs wordt eenvoudig met de invalpool van Derect. Maar hoe zorg je dat je succesvol invulling geeft aan deze rol? We delen graag enkele waardevolle tips met je!
Maar eerst, wat betekent het om invaller te zijn?
Als invaller in het basisonderwijs spring je bij in klassen waarvan de eigen leerkracht, bijvoorbeeld door ziekte, afwezig is. Of het nu een kortere of langere periode is, jij neemt de taken van de leerkracht over en zorgt ervoor dat de klas op schema blijft. Soms gaat het dus om een dagje, maar in andere gevallen kan een invaller een aantal weken of zelfs maanden worden ingezet.
Lees ook: invalleerkracht basisonderwijs worden? Daarom doe je het!
5 waardevolle tips voor succesvol invallen
1. Begin de dag met een kennismaking
Wanneer je voor het eerst als invaller voor de klas staat, stap je in een groep die je nog niet kent, en zij kennen jou ook niet. Begin de dag daarom met een gezellige kennismaking. Een kennismakingsspel is daarbij dé perfecte ijsbreker.
Een kennismakingsspel is een simpele activiteit of spel waarmee je de leerlingen beter leert kennen. Meestal zijn deze activiteiten kort, leuk en vergen ze weinig tot geen organisatie. Het is een snelle en leuke manier om een goede start te maken.
2. Maak goede afspraken
Het is verstandig om vooraf duidelijke afspraken te maken. Leerlingen kunnen het lastig vinden als de gang van zaken anders is dan ze gewend zijn. Maak daarom samen met de leerlingen afspraken over welke regels gelden. Welke regels gelden normaal gesproken in de klas en welke regels vind jij belangrijk? Houd het aantal regels beperkt, zodat de kinderen ze goed kunnen onthouden.
In het begin kun je beter iets strenger zijn; hierdoor valt het uiteindelijk alleen maar mee. Door de regels en afspraken direct duidelijk te maken voorkom je veel ‘gezeur’ gedurende de rest van de dag.
3. Maak plezier met de leerlingen
Neem de tijd om plezier te maken met de kinderen. Laat zien dat je interesse hebt in hun welzijn en onderwijs. Je wilt dat ze jou op een positieve manier herinneren en dat ze enthousiast zijn als je in de toekomst nog een keer komt invallen. Maak gerust een grapje, maar vermijd om de hele tijd de grappenmaker te zijn. Speel mee in de pauze en zorg ervoor dat leren en plezier hand in hand gaan.
4.Blijf professioneel
Zorg voor een professionele houding, zelfs in uitdagende situaties. Wees respectvol naar leerlingen, collega’s en schoolpersoneel. Handhaaf een open communicatie met je collega’s en sta open voor feedback. Het tonen van professionaliteit draagt bij aan een positieve werkomgeving en zorgt voor een goede samenwerking met de school. Onthoud, een respectvolle en professionele benadering draagt bij aan een prettige sfeer, wat uiteindelijk de leeromgeving van zowel jou als de leerlingen ten goede komt.
5. Zorg voor een leuke afsluiting van de dag
Laat de laatste momenten van de dag een positieve indruk achter. Neem even de tijd om met de leerlingen te reflecteren op wat ze geleerd hebben of om hun ervaringen te delen. Dit kan in de vorm van een kort gesprek of een groepsactiviteit.
Een leuke afsluiting kan ook bestaan uit het geven van complimenten aan individuele leerlingen of aan de hele klas voor hun inzet gedurende de dag. Dit laatste moment van positieve interactie zorgt ervoor dat de leerlingen met een glimlach de schooldag afsluiten en draagt bij aan de goede sfeer voor als je nog een keer komt invallen.
Invallen in het basisonderwijs: denk ook hier aan
Invallen in het basisonderwijs is niet alleen leuk, het is ook ontzettend leerzaam. Je leert snel in te spelen op verschillende situaties, leert omgaan met diverse groepen leerlingen en je leert om je in korte tijd volledig aan te passen aan nieuwe situaties.
Vooral als je nog bezig bent met de pabo, is het een goede kans om te ontdekken wat jij belangrijk vindt. Kijk eens naar wat volgens jou goed werkt op deze school en bedenk wat jij zelf anders zou doen. Zo bereid je je voor op je toekomstige rol als leraar.
Ontdek ook: dit is waar Willard, invalleerkracht, blij van wordt!
Inschrijven als invalleerkracht?
Volg je de pabo of ben je bezig met een zij-instroomtraject en heb je wat vrije dagen? Meld je dan aan als invalleerkracht bij Derect. In deze web app worden vraag en aanbod voor invalkrachten in het basisonderwijs samengebracht. Binnen vijf minuten maak je eenvoudig een profiel aan en geef je aan op welke dagen je beschikbaar bent. Wij koppelen je vervolgens aan de scholen die het beste bij jou passen, waardoor geen enkele groep naar huis hoeft te worden gestuurd bij onverwachte uitval van een medewerker.
Deel deze blog
Lees meer blogs
Een nieuw schooljaar is altijd weer een uitdaging als leerkracht. Een nieuwe klas met nieuwe kindere…
Heb je ooit nagedacht over hoe jij een verschil kunt maken in de wereld? Als leraar basisonderwijs h…
Leraar worden in Amsterdam, wist je dat je dat versneld kunt worden én dat je dan niet eens je eigen…