Mathijs (29) is gymleraar op een 'bijzondere school' in Zandvoort:

'Die lach op hun gezicht is waar je het voor doet'

Maak kennis met Mathijs, een bevlogen gymleraar op een basisschool in Zandvoort. Zijn rol gaat verder dan alleen gymles geven: aan de hand van diverse thema’s deelt hij zijn kennis over voeding, het menselijk lichaam en sport. Zijn carrière begon op een basisschool in Amstelveen, waar hij vijf dagen per week in de gymzaal stond. Na een achillespeesblessure begon hij echter te twijfelen of dit wel de juiste koers voor hem was. Dat leidde tot zijn aanmelding bij Derec, waar hij op zoek ging naar de basisschoolomgeving waar hij gymles kon combineren met lesgeven over andere onderwerpen rondom sport en bewegen.

Hoelang ben je al werkzaam als gymleraar in het onderwijs?

“Dit is inmiddels mijn vijfde jaar in het onderwijs. Tot voor kort werkte ik op een basisschool in Amstelveen, waar ik vijf dagen per week gymles gaf. Op woensdag gaf ik les op de taalschool, waar ik werkte met kinderen die net in Nederland waren. Omdat zij de Nederlandse taal nog niet machtig waren, moest ik meer met handen en voeten uitleg geven. Daar heb ik ontzettend veel van geleerd. Toen ik mijn achillespees scheurde met voetbal, begon ik te twijfelen of ik nog wel vijf dagen per week in de gymzaal wilde staan. Er zijn nog zoveel andere scholen in Nederland, waar ik ook weleens wilde gaan kijken. Daarom ben ik voor mezelf rond gaan kijken en besefte ik dat ik op zoek was naar een combinatie van gymles geven en lesgeven over onderwerpen rondom voeding, sport en bewegen. Zo kwam ik bij Derec terecht, nieuwsgierig of daar een match zou zijn.”

Mathijs Miserus vertelt over zijn avontuur in de klas met Derec.

Die match heb je dus gevonden, waar geef je nu les?

“Ja, die match heb ik absoluut gevonden. Op dit moment werk ik twee dagen per week op De School in Zandvoort, een bijzondere school, waar thematisch les wordt gegeven. Met een experiment vanuit de overheid zijn er flexibele school- en vakantietijden, waardoor ik zelf kan bepalen wanneer ik vakantie wil nemen. Hier is dus meer onderwijstijd, aangezien er ook les wordt gegeven tijdens de vakanties. Ze hanteren hier lesdagen waarbij leerlingen kunnen beginnen tussen 8.00 en 9.00. De dag kan eindigen tussen de middag of tussen 16.00 en 18.00. Momenteel geef ik les aan groep 3 tot groep 8, en straks komen daar ook de kleuters bij. Door de langere lesdagen gaan mijn taken verder dan alleen gymles; ik ben ook betrokken bij andere activiteiten op school.”

Je staat dus niet alleen in de gymzaal, hoe ziet jouw werkdag eruit?

“Mijn dag begint om half 9 met het klaarmaken van de gymzaal, gevolgd door lessen van 9.15 tot half 11.30. Na de ochtendlessen lunchen de kinderen op school en spelen ze buiten onder mijn begeleiding. Na de pauze bereid ik de lessen voor die ik later in de middag geef, ben ik bezig met het leerlingvolgsysteem, sportdagen of ben ik bezig om andere activiteiten voor te bereiden. De lessen die ik ‘s middags geef vinden plaats in de klas of buiten op het schoolplein en sluiten aan bij het actuele thema, zoals Verkeer en Vervoer, Communicatie, Middeleeuwen, Europa, Voeding of Dieren. Mijn eerste thema was Voeding, dat ik heb uitgewerkt in lessen over voeding en het menselijk lichaam. Binnenkort staan de thema’s Amerika en Australië op het programma, waarbij ik mijn lessen aanpas om sporten zoals basketbal en American Football te behandelen.”

Het lijkt erop dat je hier goed op je plek zit, wat betekent werken in het onderwijs nog meer voor jou?

“Vroeger wist ik het al; ik wil iets met sport doen. Omdat ik kinderen ook geweldig vind, was de keuze snel gemaakt. Daarom heb ik ervoor gekozen om de Academie voor Lichamelijke Opvoeding (ALO) te gaan doen. Sporten en bezig zijn om kinderen te laten bewegen, wat wil je nog meer? En natuurlijk die lach bij de kinderen. Voor veel kinderen op de basisschool is gym hun favoriete vak, dus je bent al snel de lievelingsleraar”.

Hoe is het om via Derec te werken?

“Bij Derec had ik gelijk een goed gevoel. Ze wilden mij écht beter leren kennen, waarna ze twee scholen voor me op het oog hadden. Uiteindelijk werd het dus deze Zandvoortse school, omdat ik meer wilde dan alleen in de gymzaal staan. Verder is het allemaal goed geregeld. Ze nemen veel randzaken uit handen, waardoor ik me kan focussen op het lesgeven. Het contact verloopt goed, en als er iets is, kan ik direct bij ze terecht. Zelfs op mijn verjaardag denken ze aan me. Dan krijg ik een kaartje met een persoonlijk bericht. Met kerst heb ik zelfs een kerstpakket ontvangen, ze zijn ontzettend betrokken.”

Je bent nog jong en hebt een hele toekomst voor je, hoe zie jij je toekomst in het onderwijs?

“Voorlopig zie ik mezelf nog wel in de gymzaal, dat zou ik er altijd wel naast willen doen. Wat betreft de toekomst, of het nu iets in het onderwijs is of in de sport, durf ik niet met zekerheid te zeggen. Mijn hart ligt bij de sport, als ik dat kan combineren, zou dat ook mooi zijn. Bijvoorbeeld in het voetbal en daarbinnen activiteiten organiseren, dat lijkt me ook leuk. Het hoeft niet per se binnen het onderwijs te zijn, maar wel in combinatie met kinderen.”

Ben je geïnspireerd door Mathijs en klaar voor een nieuwe richting in het onderwijs? Bij Derec hebben we diverse vacatures beschikbaar en helpen we je graag bij het vinden van een baan die echt bij jóu past. Ontdek meer of bekijk onze vacatures.

Mathijs Miserus over zijn avontuur in de klas met Derec.

Deel deze blog

Lees meer blogs

Onderwijs

Ninusca Lovera is zo'n docent die je bijblijft. Het komt door haar enorme inzet door de jaren heen,…

Onderwijs

Dana is juf van groep 5 op Het Anker, een gezellige school waar ze elke dag met plezier naartoe gaat…

Onderwijs

Sanne draait al eventjes mee in het onderwijs: om precies te zijn 26 jaar. Een aantal jaren geleden…