Thuisonderwijs? Zó houd je je kind gemotiveerd

De scholen blijven officieel langer dicht. Kinderen van ouders met essentiële beroepen en kwetsbare kinderen kunnen naar de noodopvang, maar de rest van de kinderen volgt gewoon thuisonderwijs. Met filmpjes, videobellen en lesmateriaal proberen de scholen van alles. Voor veel ouders is de combinatie thuiswerken, opvang én thuisonderwijs een flinke klus. Want hoe houd je als ouder alle ballen hoog? Wij geven je een aantal tips om het thuisonderwijs soepel te laten verlopen en delen een aantal leerzame activiteiten voor als de kinderen door de lesstof heen zijn.

6 tips zodat je kind gemotiveerd blijft tijdens het thuisonderwijs

Als het op motivatie aankomt, zijn er een heleboel dingen die je als ouder kunt doen om kinderen dat extra zetje te geven bij het thuisonderwijs.

  • Zorg voor een flexibel schema. De meeste scholen sturen elke week overzichten van taken die gemaakt moeten worden. Wanneer er thuis wordt gewerkt met een dagschema, knip de taken dan hierin op. Het thuisonderwijs hoeft niet altijd plaats te vinden vanaf 8.30 uur. Misschien heeft jouw kind er juist wel baat bij om eerst een korte wandeling te maken. Je kunt thuisonderwijs over de dag verdelen en afwisselen met ontspanning, eetmomenten en buiten spelen. Wanneer kinderen afdwalen of onrustig worden, kan het goed zijn om even iets anders te gaan doen.
  • Kinderen houden hun aandacht er beter bij als de stof gaat over een leuk onderwerp dat hen stimuleert. Schoolwerk zou extra leuk worden als het in spelletjes wordt verpakt.
  • Ga dagelijks samen even naar buiten om te spelen, rennen, wandelen of vogels te spotten. Hierdoor zullen kinderen gemotiveerder blijven tijdens het thuisonderwijs.
  • Hou het realistisch. Als je thuiswerken moet combineren met thuisonderwijs, hou het dan vooral gezellig en simpel. Dit is dan wellicht niet de tijd om nog het huis te verbouwen. Voeg niet extra stress toe.
  • Probeer je kind niet te straffen als het schoolwerk niet altijd helemaal af is. Dit werkt namelijk averechts, waardoor kinderen juist minder gemotiveerd zullen zijn tijdens het thuisonderwijs.
  • Zorg ervoor dat je kind een fijne en rustige plek heeft om bezig te zijn met het schoolwerk. Onduidelijkheid over wat ze moeten doen en een onrustige omgeving zorgen voor concentratieproblemen.

5 ideeën voor leerzame activiteiten

Op zoek naar een aantal leerzame activiteiten voor je kind? Wij delen hieronder een aantal gezellige activiteiten, waardoor je kind op een leerzame manier bezig blijft tijdens het thuisonderwijs!

1. Creatieve wiskundige opdrachten
Op een leuke manier algebraïsche vaardigheden van je kind blijven stimuleren tijdens het thuisonderwijs om het denkvermogen te trainen en efficiënt te leren analyseren? Juffrouw Mignon Engel bedenkt hier de creatiefste wiskundige opdrachten voor basisschoolleerlingen.

2. Leren typen met 10 vingers
Je kind laten leren typen met 10 vingers? Dat kan op een eenvoudige én effectieve manier. Niet het aantal slagen per minuut is het doel, maar de ontwikkeling van de typereflex, zodat jouw kind het toetsenbord leert kennen. Deze website is een echte aanrader!

3. Filosoferen met je kind
Wil je ook eens ander soort diepgaand gesprek met je kind voeren? Dan kun je inspiratie halen uit de diverse (filosofische) onderwerpen op de site van filosofe en schrijfster Sabine Wassenberg. Zo ga je écht de diepte in tijdens het thuisonderwijs.

4. Een digitaal prentenboek
Een keer wat anders dan uit een boek voorlezen? Dan is een digitaal prentenboek ideaal! Digitale prentenboeken stimuleren de taalontwikkeling door het gebruik van beelden, geluiden en woorden. Samen kijken geeft bij kinderen een veilig en knus gevoel! Diverse digitale prentenboeken vind je hier.

5. Samen koken of bakken
Laat je kind meedenken vanaf de start: van het recept tot de boodschappen en het maken van het gerecht. Werk met inhoudsmaten en neem samen met je kind alle stappen door. Maak op een leerzame manier lekkere koekjes, taarten, soepen of salades. Een leuke afwisseling tijdens het thuisonderwijs!

Deel deze blog