Toelatingstoets pabo: dít moet je erover weten

Aan de slag gaan als leraar in het basisonderwijs? Dan heb je een afgeronde hbo-opleiding leraar basisonderwijs (pabo) nodig om in het basisonderwijs te mogen werken. Je moet aan een aantal eisen voldoen om aan de studie te mogen beginnen, namelijk de toelatingstoets pabo glansrijk doorstaan! Maar wat komt daarbij kijken? Meer informatie over de pabo en de toelatingstoets vind je hieronder.

De hbo-opleiding leraar basisonderwijs (pabo)

De pabo is een voltijdopleiding en duurt 4 jaar. Voordat je kunt beginnen aan de studie moet je in de meeste gevallen eerst de toelatingstoets voor de pabo doen. Na twee theoretische studiejaren, ga je je in het derde studiejaar écht specialiseren in de doelgroep. Je kunt dan kiezen voor de doelgroep jonge kinderen van 4 tot 8 jaar of voor kinderen van 8 tot 12 jaar. Net als op de basisschool moet je op de pabo goed zijn in rekenen, geschiedenis, taal, gym, lezen en tekenen. Als je begint met de pabo krijg je een reken- en taaltoets om jouw vaardigheden te testen. Voldoe je niet aan deze eisen, dan mag je niet beginnen. In het laatste studiejaar volg je een langere stage. De pabo is ook in deeltijd te volgen. Je combineert de studie dan met leren in de praktijk.

De universitaire versie, de academische lerarenopleiding primair onderwijs (alpo), duurt ook 4 jaar. Deze studie is een combinatie van de universitaire studie onderwijskunde of pedagogiek en het hbo-programma van de pabo.

Korte lerarenopleiding als zij-instromer

Je kunt ook als zij-instromer de lerarenopleiding doen. De voorwaarde is wel dat uit het geschiktheidsonderzoek blijkt dat je de opleiding in maximaal 2 jaar kunt afronden. Daarnaast heb je een hbo- of universitair diploma nodig. Bij Derec hebben we een flexibel zij-instroomtraject op maat.

Wat is de toelatingstoets van de pabo?

Goed, je bent eruit: je wil naar de pabo. Dan volgt de toelatingstoets van de pabo. Maar wat houdt dat in? Dit zijn toets(en) die je kennis in diverse vakken testen, zoals onder andere aardrijkskunde, geschiedenis en natuur en techniek. Met de toelatingstoets van de pabo wordt gemeten of je als aspirant-student voldoende kennis en vaardigheden hebt om de pabo succesvol te kunnen afronden.

Wie moet een toelatingstoets voor de pabo doen?

Iedereen die geen hbo- of wo-diploma heeft, moet aantonen genoeg kennis te hebben van aardrijkskunde, geschiedenis en natuur en techniek. Je moet voor alle drie de vakgebieden kunnen aantonen dat je voldoet aan de toelatingseisen van de pabo.

In de praktijk betekent het dat mbo-studenten op dit moment meestal drie toelatingstoetsen moeten afleggen en hbo-studenten meestal één of twee.

Inschrijven toelatingstoets pabo

Als je je wil inschrijven voor de toelatingstoets van de pabo, kun je je via Studielink aanmelden voor de pabo-opleiding. Hierna ontvang je een link om je aan te melden voor de toelatingstoets van de pabo. Je bent als aspirant pabo-student zelf verantwoordelijk voor het plannen van deze toelatingstoetsen.

De toelatingstoets pabo

De toelatingstoetsen van de pabo zien er als volgt uit:

  • Een digitale toets: 60 meerkeuzevragen per vak.
  • De tijdsduur: 90 minuten per toets (120 minuten als je een dyslexieverklaring hebt).
  • Het certificaat dat je haalt is 5 jaar geldig.
  • De uitslag volgt per post.

Vacatures onderwijs via Derec

Pabo afgerond? Dan kun je nu écht aan de slag als docent! Bij Derec hebben we verschillende mooie vacatures in het onderwijs openstaan. Of je nu net van de pabo komt, al jaren in het onderwijs werkt of je net hebt ingeschreven om jouw eerste- of tweedegraads bevoegdheid te behalen: Derec helpt je snel een baan te vinden die bij je past. Als echte specialist beschikken wij over de beste vacatures in het onderwijs. Daarnaast helpen we je graag met onze trajecten op maat. Zo bieden we diverse zij-instroommogelijkheden, zodat ook jij in de toekomst kunt reageren op onze vacatures in het onderwijs!

Deel deze blog