De overstap maken van leraar basisonderwijs naar docent in het voortgezet onderwijs

Overweeg je de overstap van het basisonderwijs naar het voortgezet onderwijs? Dat is een mooie carrièrestap! Dit geeft je de mogelijkheid om je passie voor een specifiek vak verder uit te diepen. We vertellen je graag wat je nodig hebt om deze stap te maken en hoe Derec je hierbij kan ondersteunen.

Waar mag je nu lesgeven?

Met je bevoegdheid voor het primair onderwijs geef je nu les aan kinderen van groep 1 tot en met 8. Je helpt je leerlingen met rekenen, taal en spelling, maar ook met oriëntatie op de wereld: zoals aardrijkskunde, geschiedenis, biologie, verkeersles en staatsinrichting. In sommige takken van het voortgezet onderwijs mag je dan ook al aan het werk. Dit is er al mogelijk:

Bevoegdheid met een pabo-diploma:

  • Lesgeven in het reguliere basisonderwijs en het speciaal (basisonderwijs).
  • Bevoegdheid om les te geven in het praktijkonderwijs (pro) en het voortgezet speciaal onderwijs (vso), mits de vso-school geen eindexamens afneemt.

Pabo-diploma behaald vóór 2006:

  • Mogelijkheid tot lesgeven in het praktijkonderwijs (pro).
  • Lesgeven in het leerwegondersteunend onderwijs (lwoo).

Diploma van de Pedagogische Academie (tot 1986):

  • Bevoegdheid om Nederlandse les te geven in het vmbo en het praktijkonderwijs (pro).
  • Vereiste: vermelding van ‘Nederlands derdegraads’ bevoegdheid op het diploma.

De overstap maken naar het voortgezet onderwijs

Met je pabo-diploma is het dus al mogelijk om op bepaalde niveaus binnen het voortgezet onderwijs les te geven. Wil je je specialiseren in een bepaald vak? Dan heb je een certificaat of een eerste– of tweedegraads bevoegdheid nodig.

Certificaat: Groepsleerkracht onderbouw vmbo basis/kader

Met je bevoegdheid voor het primair onderwijs kun je na een extra opleidingstraject bij een hogeschool lesgeven in de onderbouw van het vmbo basis/kader. Na afronding van deze opleiding ontvang je een certificaat waarmee je bevoegd bent les te geven in Nederlands, rekenen/wiskunde en andere keuzevakken die je tijdens je opleiding kiest. Met deze opleiding doe je pedagogische, vakinhoudelijke en didactische kennis op, specifiek gericht op vmbo-leerlingen. De duur van het opleidingstraject varieert van een half jaar tot een jaar.

Tweedegraads lesbevoegdheid

Je bent met een pabo-diploma direct toelaatbaar tot de tweedegraads lerarenopleiding. Met deze bevoegdheid op zak kun je aan de slag in de onderbouw van alle middelbare scholen, zowel op het vmbo als in de havo en vwo klassen. Wil je een tweedegraads lesbevoegdheid behalen via een andere route, zoals via een kopopleiding, de educatieve minor of via een zij-instroomtraject? Dan hangt jouw toelaatbaarheid af van de opleidingen die je al hebt afgerond en jouw werkervaring.

Eerstegraads lesbevoegdheid

Als je wilt lesgeven in de bovenbouw van de havo en vwo, heb je een eerstegraads lesbevoegdheid nodig. Met alleen een pabo-diploma kom je voor deze opleiding meestal niet in aanmerking. Vaak heb je dan een tweedegraads bevoegdheid nodig of een universitaire lerarenopleiding. Wil je lesgeven in een kunstvak of lichamelijk opleiding? Dan ben je met je pabo-diploma wel direct toelaatbaar.

Vrijstelling voor jou als leraar

Goed nieuws: met jouw ervaring als leraar basisonderwijs kom je mogelijk in aanmerking voor vrijstellingen in de opleiding voor het voortgezet onderwijs. De examencommissie van de lerarenopleiding beslist of je in aanmerking komt voor vrijstellingen, en welke dit zijn. Ze kijken naar jouw vooropleiding, werkervaring en het traject dat je wilt gaan volgen. Krijg je vrijstelling? Dan is dat fijn, want het bespaart je tijd en studie. Zo sta je eerder bevoegd voor de klas in het voortgezet onderwijs!

De zij-instroomtrajecten van Derec

Bij Derec bieden we zij-instroomtrajecten aan voor de vakken Nederlands en wiskunde. Met deze opleiding helpen we je snel op weg naar een baan als docent in het voortgezet onderwijs. Als je in het bezit bent van een mbo-4 diploma, kom je al in aanmerking! Bij Derec kun je rekenen op uitstekende begeleiding, een directe vaste aanstelling en een volledige vergoeding van je opleiding. Klinkt dit goed? Meld je dan direct aan!

Eva en Manon zijn Docenten van Morgen en volgen ons traject. Ontdek alles over hun ervaringen!

Aan de slag in het voortgezet onderwijs?

Zie jij jezelf al staan voor een klas op de middelbare school? Laat Derec je helpen om deze stap te zetten. Neem contact met ons op voor meer informatie of meld je aan voor een van onze zij-instroomtrajecten. Jouw toekomst in het voortgezet onderwijs begint bij Derec!

Deel deze blog

Lees meer blogs

Onderwijs

Heb je ooit nagedacht over hoe jij een verschil kunt maken in de wereld? Als leraar basisonderwijs h…

Onderwijs

Leraar worden in Amsterdam, wist je dat je dat versneld kunt worden én dat je dan niet eens je eigen…

Onderwijs

Dat de tekorten binnen het basisonderwijs enorm zijn is geen geheim. Het is daarom een goeie ontwikk…