Detachering in het onderwijs: dé oplossing voor personeelstekorten!

Het onderwijs is continu in beweging. Terwijl de vraag naar gekwalificeerd onderwijspersoneel groeit, zoeken scholen naar flexibele manieren om aan die vraag te voldoen. Hier komt detachering onderwijs om de hoek kijken als een flexibele en strategische oplossing. Maar wat houdt het precies in? Dat lees je in dit artikel.

Wat is detachering in het onderwijs?

Detachering onderwijs is het uitlenen van professionals door een gespecialiseerd bureau, zoals Derec, aan scholen die (tijdelijk) extra handen nodig hebben. Dit kan variëren van leerkrachten en onderwijsassistenten tot directieleden. Detachering onderwijs zorgt dus voor een match tussen scholen en professionals.

Hoe werkt detachering in het onderwijs?

Het proces begint vaak met een school die een dringende behoefte signaleert – misschien vanwege een plotseling verlof, een groeiende studentenpopulatie of een nieuw geïntroduceerd vakgebied. Deze school kan vervolgens een beroep doen op een detacheringbureau. Het bureau duikt dan in zijn uitgebreide netwerk van professionals om de beste match te vinden die voldoet aan de wensen van de school.

De rol van het detacheringsbureau

Detacheringbureaus zijn meer dan alleen matchmakers. Ze zorgen voor een naadloze overgang van professionals naar scholen. Op die manier kunnen beide partijen profiteren. Zo ontzorgt Derec scholen door:

 • Het grondig screenen van kandidaten op basis van vaardigheden en ervaring.
 • Zich bezig te houden met alle administratieve taken, van contracten tot en met betalingen.
 • Gedurende de hele opdracht begeleiding en ondersteuning te bieden, zodat professionals zich kunnen concentreren op hun primaire rol: onderwijzen.

Voordelen van detachering onderwijs

Detachering hoeft geen tijdelijke maatregel te zijn. Het kan een effectieve manier voor scholen zijn om altijd over een voltallige bezetting te beschikken en de school op volle kracht te laten draaien. Hierdoor biedt het meerdere voordelen.

Voordelen voor scholen:

Scholen profiteren van:

 • Flexibiliteit in personeelsbezetting: In tijden van plotselinge veranderingen, zoals ziekteverlof, kunnen scholen snel een vervanger vinden.
 • Toegang tot specialistische kennis: In sommige gevallen heeft een school tijdelijk behoefte aan een specialist, zoals iemand met expertise in speciaal onderwijs. Detachering onderwijs maakt dit mogelijk zonder langdurige verplichtingen.
 • Frisse perspectieven: Externe professionals kunnen vernieuwende inzichten en methoden meebrengen.
 • Extra tijd: Door het zoeken van personeel uit te besteden bespaart de school zichzelf aanzienlijk veel tijd.

Voordelen voor onderwijsprofessionals:

Detachering biedt professionals niet alleen de kans om te werken in diverse omgevingen, maar ook om hun carrière verder te ontwikkelen.

 • Professionele groei: Werkervaring opdoen in verschillende onderwijssettings verrijkt het CV en biedt nieuwe inzichten.
 • Netwerk uitbreiden: Iedere opdracht betekent nieuwe contacten en mogelijkheden
 • Ontwikkelingsmogelijkheden: Derec zorgt voor bijscholing en training, zodat je altijd up-to-date blijft.

Lees ook: Zes voordelen van een detacheringscontract

Detachering onderwijs en de CAO, hoe zit het?

Werken via een detacheringsovereenkomst via Derec betekent niet alleen een breed scala aan uitdagende opdrachten, maar ook financiële zekerheid. Bij Derec worden professionals beloond volgens de CAO van het onderwijs. Dus naast een competitief salaris, kunnen professionals ook profiteren van aanvullende voordelen zoals vakantiegeld, reiskostenvergoeding, en een solide pensioenopbouw.

Kortom, detachering in het onderwijs geeft je het beste van beide werelden: variatie in je werk gecombineerd met financiële stabiliteit.

Detachering en uitzendwerk, wat is het verschil?

Bij het overwegen van flexibele werkopties is het essentieel om de nuances tussen detachering en uitzendwerk te begrijpen. Beide bieden flexibiliteit, maar er zijn enkele cruciale verschillen.

 • Contractduur: Detachering heeft vaak een vooraf vastgestelde contractduur. Dit zorgt voor zekerheid voor zowel de professional als de school. Uitzendwerk daarentegen kan meer open-ended zijn.
 • Werkrelatie: Gedetacheerde professionals hebben meestal een directe band met hun bureau. Dit kan leiden tot meer ondersteuning en begeleiding tijdens hun opdracht.

Waarom kiezen onderwijsprofessionals voor Derec?

Als een vooraanstaand arbeidsbemiddelingsbureau in het onderwijslandschap, biedt Derec meer dan alleen werkgelegenheid. Het gaat om het creëren van langdurige relaties en het ondersteunen van professionals in elke fase van hun carrière.

Persoonlijke aanpak

Bij Derec draait alles om de mens achter het cv. Vanaf het eerste bakkie gaat het gesprek verder dan alleen je professionele achtergrond. Derec wil alles weten: je zakelijke doelen, persoonlijke groei en zelfs je financiële verwachtingen.

Begeleiding die verder gaat

Derec begrijpt dat de uitdagingen niet stoppen na het tekenen van een contract. Daarom staan ze altijd klaar om te ondersteunen, begeleiden en coachen.

Voortdurende educatie

Persoonlijke ontwikkeling is een kernwaarde van Derec. Met een uitgebreid aanbod aan trainingen en workshops zorgt Derec dat je continu blijft groeien en ontwikkelen.

Altijd een oplossing

Problemen op de werkvloer? Derec is er om samen naar de beste oplossing te zoeken, zodat jij je kunt richten op wat echt belangrijk is: het onderwijzen van onze volgende generatie.

Derec's droomstart

Speciaal voor de nieuwe generatie onderwijsprofessionals heeft Derec het ‘Droomstart’-programma geïntroduceerd. Dit programma biedt beginnende leerkrachten en docenten een uniek pakket aan voordelen – van het vergoeden van studiekosten tot het bieden van een vast contract.

Geïnteresseerd? Lees hier meer over de droomstart voor leerkrachten en de droomstart voor docenten.

Als gedetacheerde via Derec aan de slag?

Enthousiast geworden over de mogelijkheden die detachering via Derec biedt? Twijfel dan niet en schrijf je direct in! Bij Derec geloven we in een persoonlijke benadering en willen we graag met jou in gesprek gaan om te zien of detachering in het onderwijs goed bij je past.

Deel deze blog

Lees meer blogs

Onderwijs

Dana is juf van groep 5 op Het Anker, een gezellige school waar ze elke dag met plezier naartoe gaat…

Onderwijs

Sanne draait al eventjes mee in het onderwijs: om precies te zijn 26 jaar. Een aantal jaren geleden…

Onderwijs

Je hebt net de middelbare school achter je gelaten en je ingeschreven voor de pabo. Misschien heb je…