Welke opleiding heb je nodig om te kunnen werken in een kinderopvang?

Werken in de kinderopvang is uitdagend werk, waarbij je het beste uit jezelf én de kinderen wil halen. Als pedagogisch medewerker ben je dagelijks bezig met de ontwikkeling van kinderen. Je ziet ze opgroeien én opbloeien. Een leuke en verantwoordelijke baan dus. Bovendien staan diverse kinderopvangorganisaties te springen om goede medewerkers! Sta je te poppelen om aan de slag te gaan in een kinderopvang, maar weet je niet precies met welke opleiding je in de kinderopvang mag werken? We leggen het hieronder aan je uit.

Ter info: Derec bemiddelt sinds 2023 niet meer in de kinderopvang.

Wat doet een pedagogisch medewerker in een kinderopvang?

Wanneer je overweegt de opleiding kinderopvang te volgen, is het handig om te weten wat je taken als pedagogisch medewerker zijn. Als pedagogisch medewerker begeleid je groepen kinderen in een kinderopvang, buitenschoolse opvang (BSO) of peuterspeelzaal. Dit kunnen baby’s, kleuters of schoolgaande kinderen tot twaalf jaar zijn. Soms zijn dit kinderen met problemen, zoals een ontwikkelings- of taalachterstand. Je bepaalt als pedagogisch medewerker wat je op een dag of in een dagdeel met de kinderen gaat doen. De activiteiten leveren een bijdrage aan hun opvoeding en passen goed bij hun leeftijd.

Zijn het jonge kinderen? Dan help je ze met de voeding en verschoon je ze. Daarnaast doe je spelletjes met de kinderen of laat je ze knutselen. Vaak begeleid je de kinderen bij het (buiten)spelen. Je zorgt voor een veilige en vertrouwde omgeving en houdt de ontwikkelingen goed in de gaten. Wanneer er problemen zijn, overleg je dat met je collega’s, de ouders of een andere deskundige.

opleiding kinderopvang

Buitenschoolse opvang

Werk je op een buitenschoolse opvang, dan werk je met kinderen van vier tot ongeveer twaalf jaar. Bij een BSO ligt de nadruk vooral op ontspanning na schooltijd. En omdat ieder kind dat op zijn eigen manier doet, zorg je voor een gevarieerd aanbod aan activiteiten. Je hebt ook de verantwoordelijkheid om de kinderen goed te observeren en eventuele achterstanden te signaleren.

Welke opleiding voor kinderopvang?

Wil jij graag kinderen begeleiden op de kinderopvang? Door als pedagogisch medewerker aan de slag te gaan, neem jij een verantwoordelijke rol op je, waarbij je kinderen begeleidt met diverse leeftijden. Daarom is het belangrijk dat je inzicht krijgt welke activiteiten bij welke leeftijd passen en hoe kinderen in verschillende leeftijdscategorieën zich ontwikkelen en gedragen. Er zijn meerdere opleidingen die je kunt volgen om in een kinderdagopvang te gaan werken.

Opleiding kinderopvang mbo

Met een mbo-diploma kun je zeker aan de slag in een kinderopvang! Er zijn twee speciale opleidingen gericht op de kinderopvang: Pedagogisch Medewerker Kinderopvang niveau 3 en Gespecialiseerd Pedagogisch Medewerker niveau 4. Maar ook met het diploma Onderwijsassistent kun je in de kinderopvang werken.

Met deze opleidingen gericht op de kinderopvang leer je hoe je kinderen moet verzorgen en om moet gaan met verschillende opvoedvraagstukken. Maar ook hoe de ontwikkeling van kinderen gestimuleerd kan worden. Met een mbo-opleiding Sport en Bewegen mag je in de buitenschoolse opvang werken.

Opleiding kinderopvang hbo

Ook met een hbo-opleiding kun je in de kinderopvang aan de slag als pedagogisch medewerker. Bijvoorbeeld met een diploma Sociaal Pedagogisch Werk, Associate Degree Pedagogisch Educatief Medewerker, Pedagogiek of de Pedagogische academie voor het basisonderwijs (Pabo). Bij sommige kinderopvangen kun je ook aan de slag gaan met een sport- of kunstzinnige opleiding.

Als pedagogisch medewerker kinderopvang begeleid je de kinderen in hun spel en observeer je hun ontwikkeling. Die houd je bij gedurende de periode dat de kinderen bij je op de groep zitten, om zo eventuele achterstanden te signaleren. Je hebt als pedagogisch medewerker kinderopvang dus alle kennis in huis over de ontwikkeling en het gedrag van kinderen!

Verkorte opleiding kinderopvang: werken én leren

Een gewone mbo- of hbo-opleiding duurt vaak drie of vier jaar. Wil je sneller aan de slag? Er zijn volop mogelijkheden voor een korter traject, waarin je werken en leren combineert, zoals het BBL-kinderopvang traject of de deeltijdvariant met stage. Deze opleiding kinderopvang kun je binnen één jaar afronden en duik je direct de praktijk in.
Met een deeltijdopleiding kinderopvang loop je stage vanaf het eerste moment en dit helpt het vertrouwen te vergroten, ervaring op te doen en affiniteit te krijgen die onmisbaar is bij dit soort beroepen. Bovendien is een deeltijdtraject goed te combineren met andere werkzaamheden. Op deze manier kan iedereen die graag een carrièreswitch wil maken, hier de kans voor krijgen. Informeer over de mogelijkheden bij de onderwijsinstellingen.

Opleiding kinderopvang gevolgd? Ga voor de vacatures van Derec

Je kunt in onze vacaturebank op zoek gaan naar vacatures kinderopvang. Bij Derec hebben we diverse vacatures in de kinderopvang: als pedagogisch medewerker babygroep, peutergroep of dreumesgroep, pedagogisch medewerker BSO, pedagogisch medewerker diverse groepen, vacatures kinderdagverblijf, pedagogisch medewerker verticale groep en meer!

Onze recruiters weten welke opleiding je nodig hebt in een kinderopvang. We weten als geen ander wat er speelt binnen de branche, wat er moet gebeuren en wie daarvoor nodig zijn. We hebben verschillende vacatures in de kinderopvang online staan, dus misschien zie je door de bomen het bos niet meer. Schrijf je daarom bij ons in. Dan gaan wij op zoek naar een functie die met jouw voorkeuren matcht. Ook nodigen we je uit voor een kennismakingsgesprek, zodat we je beter leren kennen. Ben je op flexibele basis of voor langere tijd beschikbaar en wil je weten welke vacatures kinderopvang Derec momenteel heeft? Neem dan contact met ons op.

Deel deze blog

Lees meer blogs over kinderopvang

Kinderopvang

De kinderopvang: een omgeving waarin elk kind de kans krijgt om te groeien, te leren en vooral heel…

Kinderopvang

Werk jij in de kinderopvang of sta je aan het begin van je carrière als pedagogisch medewerker? Dan…

Kinderopvang

Volg je momenteel de opleiding tot pedagogisch medewerker en wil je hierna dolgraag aan de slag in d…