Van openbaar tot bijzonder onderwijs: ontdek de verschillende soorten basisonderwijs

Ben je net klaar met de pabo? Gefeliciteerd! Nu mag je als bevoegd leerkracht aan de slag op een basisschool. Maar voor wat voor basisschool ga je kiezen? In Nederland kennen we verschillende soorten basisonderwijs, van basisscholen met een godsdienst tot aan basisscholen met een bepaald onderwijsconcept. We zetten ze allemaal op een rij, zodat jij de beste keuze kan maken.

Welke soorten basisonderwijs zijn er?

Er zijn flink wat keuzes te maken als je als leerkracht op een basisschool aan de slag gaat. Je kunt bijvoorbeeld aan de slag op een school met een bepaalde geloofs- of levensovertuiging, maar ook op het gebied van onderwijsconcepten zijn er verschillende scholen. Misschien zie jij jezelf al helemaal werken op een montessorischool of juist op een openbare basisschool.

Om je een handje te helpen vertellen we je graag welke soorten basisonderwijs er zijn! Zo weet je precies welke onderwijsvorm het beste past bij jouw behoeften en onderwijsstijl.

Openbaar onderwijs

Basisscholen voor openbaar onderwijs zijn, zoals de naam al doet vermoeden, voor iedere leerkracht en kind toegankelijk. Dat betekent dat ze niet verbonden zijn aan een bepaald geloof of levensovertuiging. Er worden dan ook geen religieuze lessen gegeven, maar er wordt wel aandacht besteed aan de verschillende religies en culturen, om kinderen te stimuleren om open-minded te zijn en elkaar te accepteren zoals ze zijn.

Als leerkracht op een openbare basisschool moet je dan ook in staat zijn om een veilige en inclusieve omgeving te creëren waarin alle leerlingen zich welkom voelen en zichzelf kunnen zijn. Een groot voordeel van werken op een openbare school is dat je de vrijheid hebt om je eigen lesmateriaal te kiezen en vorm te geven, je kunt dus echt je stempel drukken op het onderwijs dat je geeft.

Bijzonder onderwijs

Naast openbare scholen zijn er ook scholen met een bijzondere onderwijsvorm. Bijzonder onderwijs is een vorm van onderwijs die afwijkt van het reguliere onderwijs. Dit kan zijn omdat het onderwijs gericht is op een bepaalde godsdienst of levensovertuiging, of vanuit een bepaalde visie op het onderwijs.

Heb jij een bepaalde geloofsovertuiging- of visie op het onderwijs? Dan zijn er genoeg mogelijkheden om als leerkracht aan de slag te gaan!

Confessioneel bijzonder onderwijs

Een van de soorten basisonderwijs in het bijzonder onderwijs is het confessioneel bijzonder onderwijs. Dit zijn scholen waarbij je kinderen lesgeeft vanuit een bepaalde godsdienst.

Veel scholen met een geloofsovertuiging staan open voor alle leerkrachten, je hoeft dus niet specifiek deze geloofsovertuiging te hebben om les te kunnen geven, maar het is wel belangrijk dat je je kunt vinden in de visie en waarden van de school. Dat betekent dat je mee zult moeten doen aan de vieringen en rituelen die horen bij de religie of levensbeschouwing van de school.

Als je het wel ziet zitten om vanuit een bepaald geloof les te geven, dan zijn er verschillende basisscholen waar je kunt werken:

  • Christelijke basisscholen
  • Rooms-katholieke basisscholen
  • Protestantse basisscholen
  • Protestants-christelijke basisscholen
  • Islamitische basisscholen
  • Joodse basisscholen
  • Oecumenische basisscholen
  • Humanistische basisscholen

Het verschilt per basisschool hoe streng het geloof wordt uitgeoefend. Op de ene school wordt zeer intensief volgens de bijbel geleefd, terwijl op de andere school alleen aandacht wordt geschonken aan de bijzondere feestdagen. Vraag hier zeker naar als je op sollicitatiegesprek komt.

Algemeen bijzonder onderwijs

Ben je op zoek naar een onderwijssoort waarbij scholen werken met een onderwijsconcept? Dan past werken op een algemeen bijzonder basisschool misschien wel bij jou! Scholen in het algemeen bijzonder onderwijs bieden onderwijs aan volgens een specifiek concept of een bepaalde pedagogische visie.

Er zijn verschillende soorten onderwijsconcepten waarin les wordt gegeven volgens bepaalde ideeën over opvoeding en onderwijs. Deze scholen bieden een unieke en stimulerende leeromgeving waarbij de zelfstandigheid van de leerling centraal staat. Dit wordt ook wel ‘vernieuwingsonderwijs’ genoemd. Voorbeelden van onderwijsconcepten zijn:

Speciaal basisonderwijs

Wil jij graag een steentje bijdragen aan kinderen die door bepaalde gedragsproblemen of een beperking meer moeite hebben met leren? Overweeg dan om in het speciaal basisonderwijs te werken.

Het speciaal basisonderwijs (SBO) is bedoeld voor leerlingen die niet kunnen meekomen op een reguliere basisschool. Kinderen met leerproblemen en/of gedragsproblemen krijgen hier les in kleinere groepen, gemiddeld 15 leerlingen per klas. Problemen waar leerlingen mee kunnen kampen zijn ADHD, dyslexie, dyscalculie of autisme.

Werken op een school voor speciaal basisonderwijs kan een uitdagend, maar vooral lonende ervaring zijn. Je kunt hier écht het verschil maken voor kinderen die moeite hebben met leren.

Lees ook: Werken in het speciaal basisonderwijs: geen dag is hetzelfde.

Speciaal onderwijs

Heb jij passie voor kinderen die veel extra ondersteuning nodig hebben, bijvoorbeeld door een verstandelijke beperking of ernstige gedragsproblemen? Dan kunnen scholen voor speciaal onderwijs jouw hulp hard gebruiken!

In het speciaal onderwijs biedt je onderwijs aan kinderen die bijvoorbeeld slechtziend- of blind zijn, slechthorend of doof zijn, een verstandelijke beperking hebben of ernstige gedragsproblemen hebben.

Om in deze onderwijsvorm aan de slag te gaan heb je wel een gespecialiseerde opleiding nodig om te kunnen omgaan met de unieke behoeften van deze kinderen.

Brede scholen

Er bestaan ook brede scholen, hier kunnen kinderen voor veel meer dan alleen onderwijs terecht. Onderwijs wordt hier gecombineerd met opvang, zorg, welzijn, sport en cultuur waardoor kinderen meer kansen hebben om hun talenten te ontwikkelen.

Onze vacatures in verschillende soorten basisonderwijs

Bij Derec bieden we vacatures aan in de verschillende soorten basisonderwijs. Zo hebben we zowel vacatures voor montessorischolen als voor brede basisscholen.

Ben je er na het lezen van dit artikel nog niet uit welke soort basisschool het beste bij jou past? Bij Derec denken we graag met je mee! Onze onderwijsspecialisten kennen de verschillende scholen van binnen en van buiten. Zij gaan dan ook graag met je in gesprek om je beter te leren kennen, want hoe beter we je kennen hoe beter we kunnen inschatten welk type basisonderwijs het beste bij jou past!

Deel deze blog

Lees meer blogs

Onderwijs

Ninusca Lovera is zo'n docent die je bijblijft. Het komt door haar enorme inzet door de jaren heen,…

Onderwijs

Dana is juf van groep 5 op Het Anker, een gezellige school waar ze elke dag met plezier naartoe gaat…

Onderwijs

Sanne draait al eventjes mee in het onderwijs: om precies te zijn 26 jaar. Een aantal jaren geleden…