Dag van de leraar: wat is het en hoe wordt het gevierd?

De dag van de Leraar, ook wel Dag van de Leerkracht(en) genoemd, is de Nederlandse dag van World Teacher Day. Op deze dag zetten schoolbesturen, leerlingen en andere onderwijzers leerkrachten en docenten in het zonnetje en wordt er stilgestaan bij het belang van onderwijs. In Nederland vieren we de Dag van de Leerkracht elk jaar op 5 oktober. Benieuwd hoe deze dag gevierd wordt en welke activiteiten erbij horen? Lees dan snel verder!

Wat is de Dag van de Leraar?

Op Dag van de Leerkracht laten schoolbesturen, leerlingen en collega docenten hun waardering voor leraren en het onderwijs zien. Als leerkracht ben je immers een onmisbare schakel in de maatschappij. Je gaat elke dag de uitdaging aan om het beste onderwijs te bieden en je helpt leerlingen op weg naar een glansrijke toekomst. Om de impact die jij als leerkracht maakt te vieren, is Dag van de Leerkracht in het leven geroepen. Inmiddels wordt de feestdag in ruim 90 landen wereldwijd gevierd.

Wanneer is de Dag van de Leraar?

De Dag van de Leraar is onderdeel van de Nationale Onderwijsweek, die elk jaar valt in de eerste week van oktober. In 2023 vindt de Nationale Onderwijsweek plaats van 2 tot en met 6 oktober. Tijdens deze week is er veel positieve aandacht voor het onderwijs. Zo worden onder andere de Leraren van het Jaar bekend gemaakt.

Leraren van het Jaar

Om het imago van het beroep leraar te verbeteren is de jaarlijkse verkiezing Leraar van het Jaar in het leven geroepen. Ieder jaar worden er winnaars bekend gemaakt vanuit elke onderwijsvorm: primair onderwijs, voortgezet onderwijs, speciaal onderwijs en middelbaar beroepsonderwijs. Deze winnaars zijn een jaar lang het gezicht van de beroepsgroep en ambassadeur binnen hun sector.

Waarom is er een internationale dag voor leraren?

Leerkracht wordt gezien als een van de meest belangrijke banen. Zonder leerkrachten geen onderwijs, en zonder onderwijs geen toekomst voor nieuwe generaties. Dit geldt niet alleen voor Nederland, ook voor andere landen. Om deze reden is er een internationale Dag van de Leraar.

Dag van de Leraar activiteiten

Tijdens Dag van de Leraar wordt de waardering voor jou als leerkracht benadrukt en is er aandacht voor het onderwijs in het algemeen. Veel scholen organiseren op deze dag leuke activiteiten. Leerlingen verzorgen bijvoorbeeld optredens, toneelvoorstellingen en goochelacts. Daarnaast zijn er ook vaak nog activiteiten alleen voor de leraren. Zo kun jij als leerkracht weer met een glimlach en vol motivatie aan de slag.

Dag van de Leraar cadeau

Als leerkracht in het onderwijs kun je rekenen op veel cadeautjes tijdens de Dag van de Leerkracht. Niet alleen vanuit het schoolbestuur van de school waarop je werkzaam bent, ook ouders geven steeds vaker een cadeau aan de leraar of lerares van hun kind. Denk aan een leuke mok met snoep of chocola.

Vacatures in het onderwijs

Ben jij bijna klaar met de pabo of werk je al jaren in het onderwijs? Bij Derec hebben we de leukste vacatures in het onderwijs. Of je nu aan de slag wilt in het basisonderwijs, speciaal onderwijs, voortgezet onderwijs of in het mbo, als echt specialist beschikken wij over de beste vacatures in het onderwijs.

Deel deze blog

Lees meer blogs

Onderwijs

Dana is juf van groep 5 op Het Anker, een gezellige school waar ze elke dag met plezier naartoe gaat…

Onderwijs

Sanne draait al eventjes mee in het onderwijs: om precies te zijn 26 jaar. Een aantal jaren geleden…

Onderwijs

Je hebt net de middelbare school achter je gelaten en je ingeschreven voor de pabo. Misschien heb je…