Leren voor de pabo én werken tegelijk: wat is realistisch?
Je hebt een belangrijke beslissing genomen: je wilt leraar worden in het basisonderwijs. Tegelijkertijd wil je blijven werken. Is dat mogelijk? Kun je de pabo combineren met een baan? Veel toekomstige leraren vragen zich dit af. Het antwoord is: ja, het kan – maar het is een uitdaging. In dit artikel ontdek je wat je kunt verwachten, welke opties er zijn, en hoe je de controle houdt over je drukke agenda.
Wat houdt de pabo in?
De pabo (Pedagogische Academie voor het Basisonderwijs) is de opleiding die je nodig hebt om leraar te worden in het basisonderwijs. Je leert er over vakken zoals rekenen, taal en wereldoriëntatie, maar ook over de kunst van het lesgeven zelf. Na afronding van de opleiding ben je bevoegd om zelfstandig voor de klas te staan. Wil je meer weten over de opleiding? Lees dan ons blog: Opleiding leraar basisonderwijs: waarom zou je eraan beginnen?.
Je kunt de pabo op verschillende manieren volgen: de voltijd pabo is een vierjarige studie waarbij je fulltime bezig bent met lessen, zelfstudie en stages. Je leert zowel theorie als praktijk, zodat je na het afronden van de opleiding klaar bent om zelfstandig les te geven. Ben je al werkzaam? Dan is het zij-instroomtraject via Derec wellicht een goede optie: hiermee kun je direct aan de slag voor de klas terwijl je de pabo-opleiding volgt. Bij Derec krijg je intensieve begeleiding en coaching om je carrière in het onderwijs een vliegende start te geven. Lees hier meer over ons begeleidingsprogramma voor zij-instromers.
Lees ook: De weg naar het klaslokaal: welke pabo-opleidingen zijn er en hoe maak je de juiste keuze?
Werken en studeren: een pittige, maar haalbare combinatie
Werken en studeren voor de pabo is intensief. Je krijgt veel op je bord – onderschat dat niet. Maar het is wel haalbaar. Je hebt twee opties: de voltijd pabo combineren met een bijbaan, of werken en studeren tegelijk als zij-instromer.
1. Voltijd pabo met een bijbaan
Volg je de voltijd pabo, dan ben je fulltime student. Je besteedt ongeveer 40 uur per week aan lessen, zelfstudie en stage. Een bijbaan? Dat kan, maar houd het bescheiden. Veel studenten werken in de horeca, detailhandel of als oppas. Meestal is 8 tot 16 uur per week het maximum. Werk je meer, dan gaat dat ten koste van je sociale leven en vrije tijd.
2. Werken en leren voor de pabo als zij-instromer via Derec
Als zij-instromer via Derec werk je direct als leraar terwijl je studeert. Je staat drie dagen per week voor de klas en volgt daarnaast lessen. Dit traject duurt korter dan de voltijd pabo (twee tot drie jaar), maar de werkdruk is hoog. Je hebt niet alleen een klas vol leerlingen, maar je moet ook studeren. Gelukkig krijg je bij Derec op maat gemaakte begeleiding en coaching om je door de zwaardere periodes heen te helpen. → Op basis van je vooropleiding(en) kun je vrijstellingen krijgen voor bepaalde vakken. Verder is de opleiding voor iedereen hetzelfde.
Tip: In 2025 spelen AI tools een steeds grotere rol in het onderwijs. Deze kunnen je helpen om efficiënter les te geven en voor te bereiden.
Leren voor pabo en werken tegelijk: Wat kun je verwachten?
Leren voor de pabo en werken tegelijk is zwaar – dat is een feit. Maar hoe zwaar het is, hangt af van verschillende factoren:
Tijd en energie: hoe deel je je week in?
Studeren en lesgeven kosten beide veel tijd. Dat vraagt om een strakke planning. Vrije avonden en weekenden? Die moet je soms opofferen voor studie of lesvoorbereiding. Netflix-marathons? Even niet.
Lees ook: Taaltoets pabo: alles wat je moet weten om te slagen
Mentale belasting: doorzetten als het zwaar wordt
Lesgeven is intensief. Kinderen vragen constant om aandacht. Je kunt niet even ‘uit’ staan tijdens je werk. Daarna moet je ook nog studeren. Dat vergt discipline en doorzettingsvermogen. Vooral de eerste maanden zijn zwaar – dat is normaal. Maar hoe verder je komt, hoe beter je erin wordt.
Lees ook: 9 redenen om voor de pabo te kiezen.
Beloning: wat levert het op?
Nu het positieve nieuws: je krijgt er ook veel voor terug. Beide routes – of je nu kiest voor de voltijd pabo of het zij-instroomtraject – bieden voordelen:
Voordelen van de routes:
Als zij-instromer verdien je direct een salaris en doe je vanaf de eerste dag praktijkervaring op. Dit helpt je om de theorie snel in de praktijk toe te passen. Bovendien sta je er nooit alleen voor; je krijgt een coach met ruime ervaring binnen het basisonderwijs die jou het gehele traject begeleidt. Zeker met de groeiende lerarentekorten in 2025 is dit extra belangrijk.
De voltijd pabo geeft je de tijd om je volledig op je studie te richten, terwijl je via stages waardevolle praktijkervaring opdoet. Hoewel je geen salaris krijgt tijdens de opleiding, kun je wel flexibel een bijbaan nemen.
In beide gevallen bouw je kennis op, ontwikkel je vaardigheden en groei je in zelfvertrouwen. Wil je weten hoe Beyza haar studie met lesgeven combineert? Lees haar verhaal hier.
Ook interessant voor jou: Wat verdient een leraar in het basisonderwijs?
Een dag in het leven van een zij-instromer bij Derec
Maandagochtend. Het is je tweede week als zij-instromer bij Derec. Twintig kinderen kijken je aan, vol nieuwsgierigheid en vragen. Tussen de lessen door denk je aan de studieopdrachten die je nog moet afronden. Na schooltijd heb je een coachingsgesprek om je lesplanning door te nemen. ’s Avonds werk je aan een opdracht voor je studie. Het is intens, maar ook ongelooflijk leerzaam. Na drie jaar heb je niet alleen je diploma, maar ook drie jaar aan waardevolle werkervaring opgebouwd. Jij bent klaar voor de echte wereld.
Wil je weten wat de eisen zijn om aan dit traject deel te nemen? Ontdek hier hoe ook jij een Leerkracht van Morgen kunt worden.
Hoe houd je het vol? 4 tips om de balans te bewaren
Het is zwaar, maar hoe maak je het haalbaar? Dit zijn onze tips:
- Maak een strakke planning waarbij je tijdsblokken inruimt voor werk, studie én rust. Zonder rust loop je vast.
- Stel prioriteiten. Niet alles hoeft perfect. Soms moet je kiezen wat écht belangrijk is. Dit kan betekenen dat je lessen soms minder uitgebreid voorbereidt of een hoofdstuk oppervlakkiger doorneemt.
- Vraag om hulp als je vastloopt. Coaches, collega’s en medestudenten staan klaar om je te helpen. Lees hier ook alvast onze tips voor beginnende leerkrachten.
- Houd je motivatie voor ogen. Waarom wil je leraar worden? Blijf je doel voor ogen houden om door de zware momenten heen te komen. Ontdek hier zeven tips voor een geweldig schooljaar.
Is het het waard?
Zonder twijfel: ja. Werken en leren voor de pabo biedt enorme voldoening. Je bouwt niet alleen aan je eigen toekomst, maar ook aan die van je leerlingen. En met het toenemende lerarentekort in 2025 speel je een betekenisvolle rol in het leven van veel kinderen.
Dus durf jij de uitdaging aan te gaan? Schrijf je vandaag nog in of neem contact met ons op. Samen zorgen we ervoor dat jij een geweldige leraar wordt.
Wil je meer weten over ons zij-instroomtraject? Leerkracht van Morgen is ons flexibele traject voor mensen die willen overstappen naar het basisonderwijs. We bieden een op maat gemaakt leertraject waarbij je direct aan de slag gaat in de praktijk, met intensieve begeleiding door ervaren coaches. De voordelen op een rij:
- Persoonlijke begeleiding (van Jasper bijvoorbeeld)
- Direct een aanstelling
- In overleg de startdatum bepalen
- Werk- en leertraject op maat
- Vergoeding van de opleiding.
Deel deze blog
Lees meer blogs
Heb je ervaring in het onderwijs en ben je op zoek naar een flexibele manier om je passie in te zett…
Je hebt een belangrijke beslissing genomen: je wilt leraar worden in het basisonderwijs. Tegelijkert…
Je staat al een tijdje voor de klas en voelt dat je meer wilt. Misschien heb je al nagedacht over sc…