Wat verdient een leraar in het basisonderwijs?

Er zijn weinig beroepen waar zoveel over het salaris wordt gediscussieerd als dat van leerkrachten, en dan met name over het salaris van een leraar in het basisonderwijs. Er worden veel aannames gedaan en er zijn veel voordelen. Hoe zit het nu echt met het salaris in het basisonderwijs?

Er zijn weinig beroepen waar zoveel over het salaris wordt gediscussieerd als dat van leerkrachten, en dan met name over het salaris van een leraar in het basisonderwijs. Er worden veel aannames gedaan en er zijn veel voordelen. Hoe zit het nu echt met het salaris in het basisonderwijs?

Vrije dagen

Een leerkracht werkt op jaarbasis bij een fulltime arbeidsverband zo’n 1.659 uur. Dit is ongeveer 31 uur per week, waarbij de vakanties zijn meegeteld. Als je rekent op basis van 25 vakantiedagen per jaar, dan kom je uit op 35 uur per week. Dit komt redelijk overeen met het CAO van andere sectoren, waar men gemiddeld 36 uur per week werkt. Een leerkracht moet naast het lesgeven ook andere werkzaamheden uitvoeren, zoals het voorbereiden van lessen, teambesprekingen en ouderavonden. Hoeveel uur een leerkracht precies voor de klas staat, ligt onder andere aan:

  • De ervaring van de leerkracht.
  • Wat voor soort klas het is.
  • Hoeveel leerlingen er in de klas zitten.

Wat is het salaris van een leerkracht in het basisonderwijs?

Een leerkracht in het basisonderwijs verdient tussen de €2.678 en €5.850 per maand. Dat is inclusief vakantiegeld (8% van het brutosalaris) en eindejaarsuitkering. Er zit een groot verschil tussen het minimum en het maximum. Dit komt doordat er veel mogelijkheden zijn binnen het beroep. Leer je bijvoorbeeld door naar een begeleider of taalcoördinator? Dan heeft dat effect op je salaris als leraar in het basisonderwijs.

Volgens de collectieve arbeidsovereenkomst voor het basisonderwijs moet een beginnend leerkracht in de laagste schaal (L10 of LA) minstens €2.678 per maand verdienen. Omdat er diverse beginschalen zijn (naast L10 zijn er ook L11 en L12), is het gemiddelde salaris van een startende leerkracht in het basisonderwijs in de praktijk €2.680 bruto per maand. Het nettoloon is dan €2.165 euro afgerond. Dit startbedrag is vergelijkbaar met de meeste andere sectoren. Er geldt als leerkracht daarnaast nog een eenmalige betaling van €200 euro voor de Dag van de Leraar. Hoewel er veel discussie is over het salaris van een leraar in het basisonderwijs, verdient een leraar in het basisonderwijs niet minder dan in andere sectoren.

LA- of LB-schalen

Een leerkracht in het basisonderwijs valt gebruikelijk onder de LA- of LB-schaal. Nu vraag je je misschien af wat het verschil is. Een ‘gewone’ leerkracht valt meestal in de LA-schaal en de LB-schaal geldt vaker in het speciaal (basis)onderwijs en kan in het reguliere basisonderwijs gebruikt worden voor leerkrachten die een speciale functie hebben.

Over het algemeen is het salaris van een leraar in het basisonderwijs in de LB-schaal meer dan in de LA-schaal. De school bepaalt of de leerkracht in aanmerking komt voor een opleiding of aanvullende functie. Dan is het mogelijk om in de LB-schaal terecht te komen. De overheid heeft extra budget beschikbaar gesteld, zodat steeds meer leerkrachten in de LB-schaal terechtkomen. Op deze manier zorgt de overheid voor meer doorgroeimogelijkheden in het basisonderwijs.

Wanneer je kiest voor Derec als leerkracht, dan bepalen we samen de juiste inschaling als je begint aan een nieuwe uitdaging. Of je nu in de LA- of LB-schaal valt, wij willen dat je tevreden bent wanneer je begint aan je nieuwe baan als leerkracht in het basisonderwijs.

Het salaris van een leraar basisonderwijs: hoe bereik je het maximumsalaris?

Het maximumsalaris als leerkracht in het basisonderwijs is uiteraard te behalen net zoals in andere sectoren, zeker wanneer je extra opleidingen volgt.

De eerdergenoemde salarisschalen voor leraren in het basisonderwijs, LA (L10) en LB (L11), tellen 15 treden. Het maximumsalaris in schaal LA (L10) is €4.113 euro per maand en in LB (L11) €4.434 euro bruto per maand.

Aan de slag als leerkracht in het basisonderwijs met Derec

Het beroep van leraar is constant in verandering. Zo zijn er talloze mogelijkheden om je verder te ontwikkelen. Ben je op zoek naar een uitdagende baan als leerkracht in het basisonderwijs? Dan ben je bij Derec aan het juiste adres! Wij proberen altijd een passende plek voor je te vinden, die voldoet aan jouw persoonlijke eisen. Al jaren zijn wij specialist op het gebied van het onderwijs en hebben we de mooiste vacatures in het onderwijs. Daarnaast bepalen we samen met jou je salaris als leraar in het basisonderwijs. We vinden het namelijk belangrijk dat je een salaris hebt die bij je past en je voorgaande ervaringen. Op die manier weten we dat we de beste match voor je hebben gevonden. Wil je aan de slag gaan?

Deel deze blog