Rechten als invaller basisonderwijs: help jij scholen straks uit de brand?

Basisscholen zoeken het hele jaar door invallers, voor korte en langere periodes. Als invaller zorg jij ervoor dat het leerproces doorgaat, zelfs als de vaste leerkracht er niet is. Maar weet je eigenlijk wat je rechten zijn als invaller? Algemene voorwaarden zijn over het algemeen taaie kost. Toch is het belangrijk dat je weet waar je allemaal recht op hebt. Daarom hebben we de belangrijkste rechten voor jou als invaller in het basisonderwijs overzichtelijk op een rijtje gezet.

Arbeidsovereenkomsten: wat moet je weten?

Als invaller in het basisonderwijs teken je een arbeidsovereenkomst waarin je werkomstandigheden duidelijk staan omschreven. Hierin vind je details over de dagen waarop je werkt, het aantal uren en je uurtarief. Ook het type contract is helder omschreven. Zo weet je precies wat er van je verwacht wordt en wat je kunt verwachten van Derect.

Lees ook: Invallen in het basisonderwijs: alles wat je wilt weten!

Daarnaast leren we je graag beter kennen! Je kunt bij ons terecht voor zowel korte als langere invalopdrachten. Ben jij zzp’er in het basisonderwijs? Ook dan ben je bij ons aan het goede adres!

Ben je een (beginnende) leerkracht en heb je af en toe dagen vrij? Lijkt het je leuk om in te vallen? Met onze invalpool Derect regel je gemakkelijk invalklussen waar en wanneer het jou uitkomt. Dit is ideaal als je meerdere dagen vrij hebt en wilt werken op momenten die jou het beste passen. Daarnaast doe je veel extra ervaring op bij verschillende klassen en scholen. Zeker in deze tijden maak jij als invalkracht echt een belangrijk verschil voor basisscholen bij jou in de buurt.

Vergoedingen en loon: je financiële rechten als invaller in het basisonderwijs

Als invaller krijg je je salaris van Derec, niet direct van de school. Voor je aan een opdracht begint, weet je al wat je gaat verdienen. Dit overleg je vooraf met de Derect-medewerkers. Je salaris is in lijn met de cao van het primair onderwijs, dus vergelijkbaar met dat van andere leraren. Ook je ervaring telt hierbij mee. Derec betaalt wekelijks uit, dus je zult je beloning snel op je rekening hebben.

Lees ook: Leraar worden zonder diploma, kan dat? 

Meer weten over wat leraren in het basisonderwijs verdienen? Bekijk de relevante cao-richtlijnen en lees: Wat verdient een leraar in het basisonderwijs?

Als invaller in het basisonderwijs heb je recht op: 

  • Vergoeding van je reiskosten;
  • Mogelijkheden voor een overnachting of leaseauto bij ver reizen, als het om een langdurige invalklus gaat;
  • Doorbetaling tijdens alle schoolvakanties binnen je contractperiode. Daarover hieronder meer.

Krijg je als invaller in het basisonderwijs doorbetaald tijdens vakanties?

Ja, als invalleerkracht bouw je voor elk gewerkt uur vakantiedagen op. Hoe meer uren je werkt, hoe meer doorbetaalde vakantiedagen je verzamelt. Deze dagen kun je inzetten tijdens schoolvakanties. Op je loonstrookje zie je precies hoeveel vakantiedagen je hebt opgebouwd. Heb je veel gewerkt in het voorjaar? Dan kun je in de zomervakantie genieten van een flink aantal doorbetaalde vrije dagen.

Werkomstandigheden: jouw rechten als invaller basisonderwijs

Als invaller basisonderwijs heb je recht op een veilige werkplek. De school zorgt voor goed onderhouden faciliteiten en duidelijke veiligheidsinstructies. Er is ook een goede aansprakelijkheidsverzekering, voor het geval dat er iets gebeurt. Zo kun je met een gerust hart aan de slag. Ontdek 7 tips voor een geweldig schooljaar.

Een verkeerde langdurige invalklus kiezen kan iedereen overkomen. Het klikt niet met je collega’s, de school past toch niet bij je of je hebt geen goede band met je klas. Vervelend, maar gelukkig kan Derect je helpen. Je staat er bij ons in ieder geval nooit alleen voor!

Rechten als invaller basisonderwijs bij opzegtermijnen en vervanging

Opzegtermijnen bieden je flexibiliteit. Als een langdurige invalklus toch niet is wat je verwachtte, of als je om persoonlijke redenen moet stoppen, dan ondersteunen de opzegtermijnen en vervangingsregelingen je hierbij. Derec regelt een vervanger wanneer dat nodig is. Zo kan het onderwijs doorgaan en kun je zorgeloos je contract beëindigen.

Lees ook: Snel een invaller in de klas: hier moet je op letten, en zo regel je het!

Voor kortdurig invallen, zoals een dag een zieke leerkracht vervangen, zijn deze regelingen niet van toepassing. In deze situaties is het doel simpel: snel een geschikte invaller regelen zodat de klas niet naar huis hoeft.

Wat zijn je rechten als invaller bij ziekte?

Ziek worden komt nooit gelegen, maar het is goed om te weten waar je aan toe bent als invaller basisonderwijs. Er is een verschil in de rechten die je hebt, afhankelijk van of je kiest voor kortdurend of langdurig invalwerk. Hieronder leggen we uit wat dit voor jou betekent:

Wat zijn je rechten als invaller basisonderwijs bij kortdurend invalwerk?

Wat zijn je rechten als invaller bij Derec voor kortdurend invalwerk? Wanneer een leerkracht onverwacht ziek is, spring jij in om de klas draaiende te houden. Bij deze snelle inzet ontvang je voor die dag een vergoeding, maar verdere doorbetaling bij ziekte vanuit Derec is niet van toepassing. Dit is de kern van wat we doen bij Derect: zorgen dat geen enkele klas zonder leraar zit, óók niet voor een dag.

Wat zijn je rechten als invaller basisonderwijs bij langdurend invalwerk?

Bij langdurig invalwerk, waarbij je voor een langere periode een klas overneemt, zijn de voorwaarden anders. Als je tijdens zo’n langdurige invalopdracht zelf ziek wordt, zorgt Derec voor doorbetaling. Meld dit wel direct volgens onze richtlijnen. Zo kunnen wij de nodige ondersteuning bieden en zorgen dat alles soepel verloopt. Je wordt goed geïnformeerd over hoe lang je recht hebt op doorbetaling, zodat je zonder financiële zorgen kunt focussen op je herstel.

Zie ook: Wat te doen als een leerkracht ziek is? De invalpool van Derect biedt uitkomst!

Vrouw ziek op de bank met dekentje

Succesvol invallen?

Wil jij invallen in het basisonderwijs? Dat juichen wij natuurlijk alleen maar toe! Toch kan het best even wennen zijn om in te vallen voor een klas vol nieuwe gezichten. Heb jij nog niet zoveel ervaring als invaller basisonderwijs, dan is het je goed recht om wat meer tips te krijgen. Daarom bieden we de gratis cursus ‘Succesvol invallen’ aan. Onze onderwijsprofessionals hebben deze cursus zorgvuldig samengesteld. Zo leer je wat je kunt verwachten van een dag als invaller en sta je straks zelfverzekerder voor de klas.

Lees ook: Invalleerkracht basisonderwijs worden? Daarom doe je het!

💡 Onze fieldmanager Jan van der Meer, vroeger meester Jan, deelt zijn ervaringen en geeft tips voor succesvol invallen.

Hoe kan ik mij inschrijven als invaller basisonderwijs?

Klaar voor een invalklus die helemaal bij jóu past? Met Derect is dat zo geregeld. Binnen vijf minuten heb je een profiel aangemaakt. Je kunt aangeven wanneer je beschikbaar bent, op welke scholen je graag werkt en voor welke groepen je voorkeur hebt. Ook bepaal je zelf hoe ver je wilt reizen en welk uurloon je wilt verdienen. Je ziet direct welke vacatures matchen met jouw voorkeuren.

Wil je weten hoe Derect werkt, maar krijg je het liever uitgelegd in een filmpje? Heb jij even geluk! Bekijk hier onze eigen Derect-tutorial. Heb je tóch nog vragen na dit filmpje Neem gerust contact met ons op.

Deel deze blog

Lees meer blogs

Onderwijs

Rondom het roosteren staan schooldirecteuren voor een flinke uitdaging: er is een duidelijk tekort a…

Onderwijs

Basisscholen zoeken het hele jaar door invallers, voor korte en langere periodes. Als invaller zorg…

Onderwijs

Ouderschapsverlof is een belangrijk onderwerp voor iedereen die werk en gezin probeert te combineren…