Leraar worden zonder diploma, kan dat?

Wil je graag in het onderwijs werken, maar heb je geen diploma? Bij Derec begrijpen we dat je passie voor lesgeven niet afhankelijk is van een papiertje. We begrijpen ook dat het spannend kan zijn om de overstap naar het onderwijs te maken, vooral als je momenteel een vaste baan hebt. Maar wist je dat het mogelijk is om leraar te worden zonder diploma? We vertellen je graag welke opties er zijn, zodat jij je droomcarrière kunt verwezenlijken!

Leraar worden zonder diploma: is het mogelijk?

In principe mag het natuurlijk niet: lesgeven zonder de juiste bevoegdheid voor jouw sector of schoolvak. Een lerarenopleiding is namelijk van onschatbare waarde, omdat je daar waardevolle kennis en vaardigheden opdoet om jouw expertise over te brengen op leerlingen of studenten. Toch zijn er enkele uitzonderingen waarbij je wél zonder lesbevoegdheid voor de klas kunt staan.

  1. Als je zij-instromer bent;
  2. Tijdens de lerarenopleiding;
  3. Wanneer je gastdocent/ hybride docent bent.

Zij-instromer: de eerste uitzondering

Als je minimaal een mbo-niveau 4 diploma hebt afgerond en denkt aan een carrièreswitch richting het onderwijs, dan biedt Derec jou de mogelijkheid om te starten met een zij-instroomtraject. Als zij-instromer krijg je namelijk de kans om in het onderwijs te werken, zelfs zonder een diploma in het specifieke vakgebied.

Derec staat klaar om zij-instromers te begeleiden en ondersteuning te bieden bij het doorlopen van een traject om de benodigde bevoegdheid te behalen. Zo kun je jouw passie voor het onderwijs volgen en tegelijkertijd werken aan het behalen van de vereiste kwalificaties.

Voor de klas als basisschoolleraar zonder diploma

Bij Derec hebben we een speciaal programma ontwikkeld voor diegenen die nu direct voor de klas willen staan, nog niet in het bezit zijn van een diploma, maar dat wel willen! Met ons intensieve begeleidingstraject Leerkracht van Morgen krijg je de kans om praktijkervaring op te doen in een basisschoolomgeving, terwijl je tegelijkertijd werkt aan je persoonlijke ontwikkeling. Onze ervaren professionals zullen je ondersteunen bij het verwerven van de benodigde vaardigheden en kennis, zodat je succesvol kunt zijn als basisschoolleraar. De opleidingskosten nemen wij voor onze rekening, en je krijgt ook direct een salaris!

Voor de klas als docent zonder diploma

Droom je ervan om docent te worden? Derec biedt jou de mogelijkheid om die droom waar te maken. Met ons unieke omscholingstraject Docent van Morgen kun je je passie voor lesgeven omzetten in een carrière als docent Nederlands of docent wiskunde. We zorgen voor een op maat gemaakt programma waarbij je de nodige pedagogische en didactische vaardigheden ontwikkelt, zodat je vol zelfvertrouwen voor de klas kunt staan.

Lerarenopleiding: een weg naar bevoegdheid

Een andere uitzonderingssituatie is wanneer je voltijd-of deeltijd student bent aan een erkende lerarenopleiding. Hoewel je nog geen volledige bevoegdheid hebt, kun je in sommige gevallen al wel voor de klas staan.

Via Derect, de landelijke invalpool van Derec, kun je bijvoorbeeld als invalleerkracht aan de slag gaan. Dit biedt jou de mogelijkheid om alvast waardevolle ervaring op te doen en jezelf te ontwikkelen als toekomstige bekwame leerkracht. Je kunt eenvoudig je voorkeuren aangeven, zoals de school waarop je wilt invallen en de maximale reisafstand, en je kiest zelf je uurloon.

Hybride leraar: werken naast je huidige baan

We begrijpen dat je misschien je huidige baan niet volledig wilt opzeggen, maar toch graag wilt werken in het onderwijs. In dat geval kun je ervoor kiezen om als hybride leraar aan de slag te gaan. Als hybride leraar ben je vakdocent die op basis van relevante ervaring een specifiek vak geeft. Het mooie is dat je geen onderwijsbevoegdheid nodig hebt. Je geeft namelijk les onder begeleiding van een docent die wel bevoegd is.

Dus, kan je leraar worden zonder diploma?

Bij Derec begrijpen we dat er situaties zijn waarin je zonder diploma wilt werken als leraar. Hoewel deze uitzonderingen bestaan, benadrukken we het belang van een lesbevoegdheid en de waarde van een lerarenopleiding.

Wij staan klaar om zij-instromers en invalleerkrachten te begeleiden op hun pad naar bevoegdheid.

Neem contact met ons op en ontdek de mogelijkheden om jouw passie voor lesgeven te volgen!

Deel deze blog

Lees meer blogs

Zorg

Wil jij alles uit je zorgstage halen? Start dan met het stellen van duidelijke leerdoelen. Belangrij…

Zorg

Het integraal zorgakkoord 2024. Je hebt er vast al iets over gehoord of gelezen. Het is een belangri…

Zorg

Je koos ooit vol passie voor het leven als zelfstandige in de zorg. Je was op zoek naar vrijheid, fl…