Opleiding leraar basisonderwijs: een goede keuze

Wil jij de toekomst van onze maatschappij helpen vormgeven door kinderen te inspireren en te begeleiden in hun ontwikkeling? Dan is het beroep leraar basisonderwijs misschien wel voor jou weggelegd. Maar voordat je voor de klas kunt staan, moet je wel de nodige kennis op zak hebben. In dit artikel vertellen we alles wat je moet weten over de opleiding leraar basisonderwijs. Zo kun jij goed voorbereid aan je carrière als juf of meester beginnen!

Waarom is de opleiding leraar basisonderwijs zo belangrijk?

Als leraar basisonderwijs ben je verantwoordelijk voor het onderwijzen en begeleiden van kinderen in de leeftijd van vier tot twaalf jaar. Dit is een belangrijke periode in hun leven waarin ze niet alleen veel kennis opdoen, maar ook sociale vaardigheden en levenslessen leren. Door kinderen te begeleiden en te onderwijzen, draag je bij aan hun persoonlijke groei en ontwikkeling. Hierbij is het niet alleen belangrijk wat je de kinderen leert, maar ook hoe je dat doet. Ontdek hier alle taken van een leerkracht basisonderwijs. 

Een goede leraar basisonderwijs weet kinderen dus te inspireren en motiveren om het beste uit zichzelf te halen. Dit maakt de rol van een leraar basisonderwijs niet alleen belangrijk, maar ook inspirerend. Hierom is het volgen van een opleiding leraar basisonderwijs van groot belang om deze rol zo goed mogelijk te vervullen.

Welke opleiding heb je nodig om te werken als leraar basisonderwijs?

Droom je ervan om leraar basisonderwijs te worden? Dan zijn er twee opleidingen waar je uit kunt kiezen. De meest bekende hiervan is de PABO, wat staat voor Pedagogische Academie voor het Basisonderwijs. Hier leer je alle benodigde pedagogische, didactische en vakinhoudelijke vaardigheden om een goede leraar op een basisschool te worden. Maar is ook nog een andere opleiding mogelijk; de Academische PABO. Deze opleiding biedt je ook de kans om je te ontwikkelen tot een professionele leraar basisonderwijs.

Maar een goede leraar basisonderwijs worden, gaat verder dan alleen het volgen van een opleiding. Het is van belang om een sterk in je schoenen te staan en jezelf voortdurend te blijven ontwikkelen. Zo moet je ook geduldig, empathisch en enthousiast zijn. Verder moet je het vermogen hebben om moeilijke onderwerpen begrijpelijk te maken voor jonge kinderen. Wil je starten met de opleiding leraar basisonderwijs? Vergeet dan dus niet dat het alleen maar draait om het behalen van een diploma. Het gaat ook om de persoonlijke eigenschappen en vaardigheden die je meebrengt. Lees hier welke zeven competenties een leraar basisonderwijs moet hebben!

Hoelang duurt de pabo?

De volledige opleiding aan de PABO voor leraar basisonderwijs duurt vier jaar en bestaat doorgaans uit twee fases: de propedeusefase en de hoofdfase. Deze opleiding is bedoeld voor mensen die graag les willen geven aan kinderen tussen de vier en twaalf jaar oud. Het heeft als doel om jouw pedagogische, didactische en vakinhoudelijke kennis en vaardigheden te ontwikkelen; zodat je effectief les kunt geven op een basisschool.

Tijdens de propedeusefase van de opleiding leraar basisonderwijs leer je de basis van het lesgeven en ontwikkel je de vaardigheden die je nodig hebt om voor de klas te staan. Denk hierbij aan het opstellen van lesplannen en het omgaan met verschillende leerstijlen en gedragsproblemen.

In de hoofdfase van de opleiding leraar basisonderwijs verdiep je je kennis en ga je stage lopen op verschillende basisscholen. Hierbij leer je hoe je de theorie in de praktijk kunt toepassen en maak je kennis met de dagelijkse uitdagingen van het lesgeven.

Heb je je diploma van de opleiding leraar basisonderwijs op zak? Dan ben je klaar om de kinderen te inspireren en te begeleiden in hun ontwikkeling.

Wat zijn de verschillen tussen de opleidingen leraar basisonderwijs?

Wil je graag een goede leraar op een basisschool worden? Maar weet je niet welke opleiding het beste bij je past? Derec zocht de verschillen tussen de verschillende opleidingen voor je uit.

De opleidingen tot leraar basisonderwijs verschillen voornamelijk in inhoud en duur. De PABO is een vrij brede opleiding waarbij je niet alleen vakken als rekenen en taal krijgt, maar ook bijvoorbeeld muziek en handvaardigheid. De Academische PABO daarentegen is een universitaire opleiding waarbij je ook wetenschappelijk onderzoek doet naar het onderwijs.

Zoals hierboven ook al besproken, zit er ook een verschil in de duur van de verschillende opleidingen leraar basisonderwijs. De voltijd PABO duurt vier jaar, terwijl de deeltijd- en duale pabo zes jaar duren. De deeltijd PABO is bedoeld voor mensen die al in het onderwijs werken en zich willen omscholen tot leraar basisonderwijs. De duale PABO is een combinatie van werken en leren. Je werkt dan bijvoorbeeld als onderwijsassistent op een basisschool, maar je volgt daarnaast ook nog de PABO-opleiding.

Wat zijn de toelatingseisen voor de PABO?

Wanneer je gaat werken in de kinderopvang zul je flexibel moeten zijn. Je moet je eenvoudig kunnen aanpassen aan veranderende omstandigheden. Kinderen zijn onvoorspelbaar en kunnen op elk moment nieuwe uitdagingen met zich meebrengen. Een pedagogisch medewerker met een ruim aanpassingsvermogen kan bijvoorbeeld snel schakelen tussen verschillende activiteiten of een activiteit aanpassen aan de behoeften van de kinderen.

Om leraar basisonderwijs te worden moet je voldoen aan specifieke toelatingseisen. Hieronder hebben wij deze op een rijtje gezet, zodat je meteen kunt zien wat voor jou geldt:

  • Je hebt minimaal een havo- of vwo-diploma nodig, of een mbo-diploma op niveau 4.
  • Je haalt een voldoende voor de toelatingstoetsen van de PABO. Tijdens deze toetsen wordt jouw kennis over diverse vakken zoals aardrijkskunde, geschiedenis en biologie getest. Lees hier meer over de toelatingstoets van de PABO. 
  • Voor de opleiding leraar basisonderwijs moet je daarnaast een toelatingstoets rekenen voldoende afronden. Hiermee laat je zien dat je goed genoeg kunt rekenen. Met de juiste begeleiding kun jij deze toets zeker succesvol afronden. Wil je daar alvast aan werken? Lees hier dan meer over de CITO Rekentoets.
  • Je hebt een goede beheersing van de Nederlandse taal nodig.
  • Je moet een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) kunnen overleggen.
  • Voor de academische pabo heb je een vwo-diploma of een propedeuse van een hbo-opleiding nodig.

Heb je niet de juiste vooropleiding of voldoe je niet aan alle toelatingseisen? Dan zijn er vaak nog alternatieve routes om alsnog de opleiding leraar basisonderwijs te kunnen volgen. Ontdek daar meer over in onze blog: werken in het onderwijs. Informeer bij ons gerust naar de mogelijkheden.

Opleiding leraar basisonderwijs gevolgd? Ga voor de vacatures van Derec!

Ben je net afgestudeerd aan de opleiding leraar basisonderwijs en ben je op zoek naar een leuke baan? Dan heeft Derec diverse leuke vacatures voor jou! Als bemiddelaar in het onderwijs weten wij als geen ander wat er speelt binnen het onderwijs en wat er nodig is om een goede leerkracht te zijn.

Op onze vacaturepagina vind je verschillende vacatures voor leraar basisonderwijs. Of je nu op zoek bent naar een fulltime of parttime baan, een vaste of een tijdelijke aanstelling, bij Derec hebben we voor ieder wat wils.

Wij begrijpen dat het lastig kan zijn om de juiste vacature te vinden tussen alle opties. Zo kunnen wij op zoek gaan naar een functie die perfect matcht met jouw voorkeuren. Wij begeleiden je graag verder en zorgen ervoor dat jij met het grootste plezier naar je werk gaat. Daarom leren wij jou tijdens een kennismakingsgesprek graag beter kennen.

Deel deze blog

Lees meer blogs

Kinderopvang

De kinderopvang: een omgeving waarin elk kind de kans krijgt om te groeien, te leren en vooral heel…

Kinderopvang

Werk jij in de kinderopvang of sta je aan het begin van je carrière als pedagogisch medewerker? Dan…

Kinderopvang

Volg je momenteel de opleiding tot pedagogisch medewerker en wil je hierna dolgraag aan de slag in d…