De universitaire pabo: zo word je een academisch geschoolde leraar!

Interesse in de universitaire pabo? Geweldig! Dit artikel vertelt je alles wat je moet weten over deze studie. We gaan in op hoe lang het duurt, waar je het kunt volgen en de mooie kansen die er zijn na je afstuderen. Heb je al een hbo- of wo-diploma? Dan laten we je zien hoe Derec je kan ondersteunen bij een carrière in het onderwijs. Lees verder en ontdek hoe jij met de universitaire pabo een topleerkracht wordt!

Wat is de universitaire pabo?

De universitaire pabo in Nederland bereidt je specifiek voor op een onderwijscarrière in het basisonderwijs. Wat maakt deze studie zo speciaal? Het is een combinatie van een reguliere lerarenopleiding en een universitaire bachelor. Je leert dus niet alleen lesgeven, maar ontwikkelt ook grondige kennis in vakken als Nederlands, wiskunde of biologie.

Lees ook: Docent Nederlands worden: alles wat je moet weten!

Wat is het verschil tussen universitaire pabo en pabo?

De universitaire pabo gaat een stap verder dan de reguliere pabo. Het is niet alleen praktijkgericht, maar biedt ook veel academische kennis. Je voltooit zowel een lerarenopleiding als een universitaire studie in een door jou gekozen vak. Dit maakt je een leerkracht die écht specialist is in zijn of haar vakgebied.

Hoelang duurt de universitaire pabo?

De universitaire pabo duurt doorgaans vier jaar. Je combineert de standaard lerarenopleiding met een universitaire bachelor in een vak dat jij kiest. Een langer traject dan de reguliere pabo, maar het resultaat is een combinatie van pedagogische vaardigheden en grondige vakkennis.

Waar kun je de universitaire pabo studeren?

Je kunt de universitaire pabo volgen aan verschillende Nederlandse universiteiten, elk met hun eigen unieke programma’s. Een kleine tip: check altijd de meest actuele informatie op de websites van de universiteiten. In 2024 kun je bij deze universiteiten terecht:

Let op: de beschikbaarheid en specifieke invulling van de opleiding kunnen per universiteit verschillen. Ontdek hier meer over de verschillende pabo-opleidingen en hoe je de juiste keuze maakt. 

Wat kun je doen na de universitaire pabo?

Heb je de universitaire pabo afgerond? Dan ligt de onderwijswereld aan je voeten. Bij Derec weten we precies welke mogelijkheden er zijn:

Basisschoolleraar worden

De meest voor de hand liggende stap is natuurlijk basisschoolleraar worden. Met jouw diploma kun je aan de slag met kinderen van alle leeftijden. Vind jouw perfecte groep, van de allerkleinsten tot de oudere kinderen.

Nog aan het twijfelen over welke groep? Denk dan eens aan invallen via Derect. Het is een flexibele manier om verschillende groepen en scholen te ervaren.

Lees ook: Bruikbare tips voor succesvol invallen van meester Jan

Speciaiseren in een vakgebied

Is er een specifiek vak dat je enthousiast maakt, zoals muziek, kunst of gym? Overweeg dan vakdocent te worden op een basisschool. Dit is een afwisselende baan, waarbij elke leeftijdsgroep een eigen aanpak vraagt. Goed nieuws: er is een groeiende vraag naar gespecialiseerde vakleerkrachten.

Onderwijsadviseur of -begeleider worden

Wil je liever een rol achter de schermen? Denk dan eens aan een baan als onderwijsadviseur of -begeleider. Vanuit deze rol help je scholen en leraren om hun onderwijs te verbeteren en nieuwe methodes te ontwikkelen.

Masteropleiding volgen

Heb je de smaak van het leren te pakken en wil je je verder ontwikkelen? Overweeg een masteropleiding in onderwijs of pedagogiek. En goed nieuws als je via Derec werkt: wij ondersteunen je graag in je verdere studie, zoals met de kosten voor een tweedegraads lerarenopleiding.

Educatieve uitgeverijen en technologie

Je kunt ook je kennis en vaardigheden inzetten bij bedrijven die zich richten op lesmateriaal en educatieve technologie. Zo draag je bij aan het vernieuwen en verbeteren van het onderwijs.

Onderzoek en ontwikkeling

Ben je een echte onderzoeker en denker? Ga dan aan de slag met projecten die het onderwijs verbeteren, zoals het ontwikkelen van nieuwe lesprogramma’s of het evalueren van onderwijsmethodes.

Met de universitaire pabo kun je alle kanten op, binnen én buiten het onderwijs. Jij kiest wat het beste bij jou past! Bekijk hier al onze vacatures in het basisonderwijs. 

Salaris na de universitaire pabo: wat verdien je als leerkracht?

Als beginnende basisschoolleraar met een universitaire pabo diploma kun je rekenen op een startsalaris tussen de €2.500 en €2.800 bruto per maand. Met meer ervaring en specialisatie stijgt je salaris, en in functies als intern begeleider of schoolleider kan dit zelfs oplopen tot €5.000 of meer.

Lees ook: Wat verdient een leraar in het basisonderwijs?

Belangrijk om te weten: Salarissen in het onderwijs veranderen regelmatig. Check daarom altijd de laatste informatie bij de Rijksoverheid over salarisschalen en arbeidsvoorwaarden.

Invallen als universitaire pabostudent Doen!

Volg je de universitaire pabo en wil je alvast ervaring opdoen? Dan is invallen een topidee! Bij Derect bepaal je zelf wanneer en waar je invalt. Druk met studeren? Sla dan over. Tijd over? Ga lekker aan de slag. Jij bepaalt zelf welke groepen en type onderwijs jou het meeste aanspreken. Uiteraard zorgen we dat je goed voorbereid aan de slag gaat via onze stoomcursus ‘Succesvol invallen’. En na je studie? Dan kun je ook heel goed bij ons terecht! We hebben een speciaal traject voor startende leerkrachten waarbij je niet invalt, maar juist op vaste basis aan de slag gaat. Meer informatie over dit traject vind je hier.

Geen (universitaire) pabo gedaan, maar toch voor de klas?

Heb je je universitaire pabo diploma op zak, dan ben je klaar om als leraar aan de slag te gaan. Maar wat als je een andere hbo- of wo-opleiding hebt gedaan en toch wilt lesgeven in het basisonderwijs? Derec biedt een zij-instroomtraject voor de pabo. Dit is jouw kans om je onderwijscarrière te starten, ongeacht je eerdere studieachtergrond. Met Derec aan je zijde wordt jouw droom om een Leerkracht van Morgen te worden werkelijkheid!

Deel deze blog

Lees meer blogs

Onderwijs

Een leuke baan willen we allemaal. Ben jij ook op zoek naar een vacature als leerkracht waar je écht…

Onderwijs

Als je net begint met lesgeven, komt er veel op je af. Je hebt je pabo-diploma op zak en nu sta je v…

Onderwijs

Kevin is docent geschiedenis op De Fontein in Bussum. Van kleins af aan deelt hij al graag historisc…