Wat doet een pedagogisch medewerker en welke competenties heb je nodig?

Als jij iemand bent die het leuk vindt om met kinderen om te gaan en je graag van betekenis wilt zijn in hun ontwikkeling, dan is een baan als pedagogisch medewerker misschien wel iets voor jou. In dit werk begeleid je kinderen in een kinderdagverblijf of naschoolse opvang. Dit kunnen baby’s, peuters en kleuters zijn, maar ook schoolgaande kinderen tot een jaar of twaalf. In dit blog vertellen we je graag alles over een pedagogisch medewerker: van wat een pedagogisch medewerker doet tot aan de opleiding om pedagogisch medewerker te worden.

Ter info: Sinds november 2023 bemiddelt Derec niet meer in de kinderopvang.

Wat is een pedagogisch medewerker?

Een pedagogisch medewerker is iemand die voor zijn beroep kinderen begeleidt. Van het werken met jonge peuters tot aan het ondersteunen van schoolgaande kinderen op speelse wijze: in het beroep van een pedagogisch medewerker ben je een belangrijke factor in de ontwikkeling van kinderen. Door het inzetten van sport- en spel activiteiten houd je de groei van de kinderen op jouw groep in de gaten. Het is daarbij aan jou de taak om ouders tijdig in te lichten als er sprake is van eventuele achterstanden in de ontwikkeling van hun kind.

Met welke leeftijden krijgt een pedagogisch medewerker te maken?

Een pedagogisch medewerker is iemand die werkt met kinderen in de leeftijd tussen de nul en twaalf jaar oud. Als pedagogisch medewerker kun je ervoor kiezen om je specifiek meer te richten op baby’s en peuters: oftewel de horizontale groep. Het is ook mogelijk om als pedagogisch medewerker juist de verantwoording te hebben over een groep met uiteenlopende leeftijden: een verticale groep. Daarnaast is het ook mogelijk om als pedagogisch medewerker op een integraal kind centra aan de slag te gaan, waarin peuterspeelzalen, kinderopvang, basisscholen en buitenschoolse opvang samenwerken.

Je kunt ervoor kiezen om tijdens je loopbaan als pedagogisch medewerker een aantal keer te wisselen van leeftijdsgroep. Zo leer je van kinderen in alle leeftijden de ontwikkeling kennen en kun je ze hierbij ondersteunen.

Wat doet een pedagogisch medewerker?

Als pedagogisch medewerker werk je dus met kinderen variërend tussen de nul en twaalf jaar oud. Maar wat doet een pedagogisch medewerker eigenlijk?

Ten eerste zorg je er als pedagogisch medewerker voor dat de dag in het kinderdagverblijf of de naschoolse opvang goed verloopt. Daarbij is goed kunnen plannen en organiseren van groot belang. Elke werkgever heeft zijn of haar eigen pedagogisch beleid waarin staat hoe je de ontwikkeling van kinderen het beste kunt stimuleren. Op basis daarvan bepaal per dagdeel wat je met de kinderen gaat doen. De uiteindelijke invulling van het beroep van pedagogisch medewerker hangt onder andere af van de leeftijd van de kinderen waarmee je werkt.

Werk je als pedagogisch medewerker in de kinderopvang, dan werk je met kinderen van nul tot vier jaar. Je geeft kinderen voldoende te eten en te drinken, zorgt dat ze op tijd hun middagslaapje krijgen en verschoont ze wanneer dit nodig is. Vaak onderneem je ook leuke en leerzame activiteiten. Denk aan het zingen van liedjes, het spelen van spelletjes en het maken van knutselwerken.

Werk je als pedagogisch medewerker op een buitenschoolse opvang, dan werk je met kinderen van vier tot ongeveer twaalf jaar. Hierbij verzorg je voornamelijk de ontspanning, de kinderen zijn immers al de hele dag naar school geweest. Ieder kind doet dit op zijn eigen manier, waardoor het van belang is dat er een breed aanbod is aan activiteiten op het gebied van sport, kunst en creativiteit.

Met welke personen moet een pedagogisch medewerker overleggen?

Als pedagogisch medewerker ben je bezig met het stimuleren van de ontwikkeling van kinderen. Van deze ontwikkelingen stel je de ouders dagelijks op de hoogte. Je doet dit tijdens de overdracht: bijvoorbeeld per e-mail, via een WhatsApp bericht of in het echt. Ook is het belangrijk dat een pedagogisch medewerker regelmatig overlegt met de andere medewerkers en eventuele deskundigen in de kinderopvang of naschoolse opvang. Dit om eventuele achterstanden tijdig te kunnen signaleren.

Opleiding voor pedagogisch medewerker

Om aan de slag te gaan als pedagogisch medewerker heb je een diploma nodig. Je kan het werk als pedagogisch medewerker uitoefenen met een hbo-niveau diploma, maar ook met een mbo-niveau 3 of 4 diploma op zak.

Mbo-opleidingen voor pedagogisch medewerker

Voor pedagogisch medewerker en peuterspeelzaalwerk moet je in het bezit zijn van een relevant mbo 3 -diploma of mbo 4-diploma. Zo heb je voor niveau 3 de opleiding Pedagogisch Medewerker en voor niveau 4 de opleiding gespecialiseerd Pedagogisch Medewerker.

Hbo-opleidingen voor pedagogisch medewerker

Met een hbo-opleiding is het ook mogelijk om als pedagogisch medewerker aan de slag te gaan. Bijvoorbeeld met een diploma Associate Degree Pedagogisch Educatief Medewerker, hbo Pedagogiek of de Pedagogische academie voor het onderwijs (pabo).

Wat verdient een pedagogisch medewerker?

Als pedagogisch medewerker lever je dus een grote bijdrage aan de ontwikkeling van kinderen in de leeftijd van nul tot twaalf jaar. Je hebt daarvoor gedegen kennis nodig van ontwikkeling en opvoeden van kinderen en jeugdigen, behandelmethodes en groepsprocessen. Je bent ongetwijfeld benieuwd wat een pedagogisch medewerker, met deze kennis, verdient. Begin je net met je carrière als pedagogisch medewerker, dan kun je rekenen op een brutosalaris van ongeveer €1.900,- per maand. Ben je uiteindelijk meer ervaren in het vakgebied, dan kan het salaris oplopen tot ongeveer €2.800,- bruto per maand.

Welke competenties heeft een pedagogisch medewerker nodig?

Als je interesse hebt in het werk van pedagogisch medewerker, dan zijn er een aantal competenties waarover je moet beschikken. Allereerst is het natuurlijk belangrijk dat je het leuk vindt om met kinderen om te gaan en je je kunt inleven in wat hen zoal bezighoudt. Een kind van acht jaar vindt andere dingen leuk dan een kind van twee. Dat ze daarbij veel lawaai maken, aandacht en verzorging nodig hebben, moet je dus niet tegenhouden.

Daarnaast is het van belangrijk dat je beschikt over communicatieve vaardigheden en een flinke dosis verantwoordelijkheid hebt. Ouders vertrouwen jou immers hun kostbaarste bezit toe. Het is belangrijk dat je de verantwoordelijkheid voor hun kind(eren) serieus neemt. De communicatieve vaardigheden komen goed van pas in zowel het contact met collega’s en ouders als met de kinderen.

Verder is het belangrijk dat je zowel zelfstandig als in teamverband beslissingen kunt nemen. Om ervoor te zorgen dat alles goed verloopt, maak je samen met je team afspraken, stel je samen een taakverdeling op en geef je elkaar feedback. Sta je even alleen dan is het maken van zelfstandige beslissingen belangrijk. Ga je eerst Levi zijn luier verschonen, of help je eerst Loïs op het toilet?

Tot slot kun je je voorstellen dat je als pedagogisch medewerker in de kinderopvang of naschoolse opvang een belangrijke factor bent voor de kinderen. Door hun ontwikkeling goed te observeren, kunnen eventuele achterstanden op tijd worden gesignaleerd. Je kunt je dus voorstellen dat je als pedagogisch medewerker kinderopvang alle kennis nodig hebt over de ontwikkeling en het gedrag van kinderen. Daarnaast heb je talent nodig voor plannen en organiseren, maar ook sociale vaardigheden om de kinderen te stimuleren en motiveren.

De leukste banen als pedagogisch medewerker vind je bij Derec!

Is een baan als pedagogisch medewerker op jouw lijf geschreven? Dan helpen we je graag om de baan te vinden die bij jouw past. Dagelijks spreken wij met verschillende kinderdagverblijven. De kans is dan ook groot dat we van vacatures pedagogisch medewerker en vacatures kinderdagverblijf weten voordat deze online verschijnen. Benieuwd welke vacatures wél al online staan? Je vindt ze hier. Neem contact met ons op voor meer informatie over de leukste banen in de kinderopvang!

Deel deze blog

Lees meer blogs

Kinderopvang

De kinderopvang: een omgeving waarin elk kind de kans krijgt om te groeien, te leren en vooral heel…

Kinderopvang

Werk jij in de kinderopvang of sta je aan het begin van je carrière als pedagogisch medewerker? Dan…

Kinderopvang

Volg je momenteel de opleiding tot pedagogisch medewerker en wil je hierna dolgraag aan de slag in d…

Kinderopvang

Denk jij eraan om een opleiding te volgen en aan de slag te gaan als pedagogisch medewerker? Dan maa…

Kinderopvang

Nieuwe maatregelen voor de kinderopvang: met de Wet IKK komen ze eraan. Maar wat houden deze Wet IKK…

Kinderopvang

Wil jij werken in de BSO? Mooi! Momenteel staan er veel vacatures open in de kinderopvang, en dus oo…