Werken in de BSO? Zo kun je aan de slag!

Wil jij werken in de BSO? Mooi! Momenteel staan er veel vacatures open in de kinderopvang, en dus ook in de BSO. Maar om aan de slag te gaan op een BSO, moet je wel in het bezit zijn van een bepaald diploma én voldoen aan de kwalificaties die nodig zijn. In dit blog leggen we je graag alles uit over werken in de BSO, zodat jij weet wat je te wachten staat!

Ter info: Sinds november 2023 bemiddelt Derec niet meer in de kinderopvang.

Wat is de BSO?

De BSO, oftewel buitenschoolse opvang, is opvang voor kinderen in de basisschoolleeftijd van 4 tot en met 13 jaar. Deze opvang is voor veel ouders zeer belangrijk omdat het opvang betreft voor en na de school. Door opvang in de vroege ochtend kunnen ouders op tijd naar hun werk. Omdat scholen vaak eerder uit zijn dan ouders klaar zijn met werk, gaan veel kinderen ook na school naar de BSO. Ook tijdens studiedagen, op vrije dagen of tijdens schoolvakanties is er BSO. Voor de kinderen die naar de BSO gaan, staat er vooral ontspanning op het programma en ligt – in tegenstelling tot op school – er minder focus op leren. Ze krijgen dus alle vrijheid om met elkaar of alleen te spelen. Dit gebeurt uiteraard wel altijd onder toezicht van begeleiding.

Wat houdt werken in de BSO in?

Werk je op een BSO, dan bied je begeleiding aan de kinderen die naar de BSO gaan. Omdat de BSO vooral gericht is op ontspanning en spelen, hoef je geen ‘les’ te geven. Op sommige BSO’s wordt echter wel huiswerkbegeleiding aangeboden, maar dat is niet overal het geval. De focus ligt bij de BSO vooral op het welzijn van de kinderen, waarbij het belangrijk is dat ze een plezierige tijd hebben waarin ze vooral kind kunnen zijn! Dat betekent dat je veel spelletjes met ze kunt doen, maar ook sporten en bewegen, knutselen, liedjes zingen, buiten spelen… Waar jij en de kinderen zin in hebben!

Wat maakt werken in de BSO zo leuk?

Werken op een BSO betekent dat geen een dag hetzelfde is. Je werkt met een groep kinderen die ieder hun eigen behoeften en karakter hebben. Het maakt je werk superdivers en uitdagend! Omdat de focus op een BSO vooral op ontspanning ligt, zijn de mogelijkheden eindeloos. Je kunt zelf een programma samenstellen, maar je kunt het ook aan de kindjes overlaten om te zien waar zij zin in hebben. Voor de oudere kinderen kan het soms zinvol zijn als zij hulp krijgen bij hun huiswerk, daarom bieden sommige BSO’s huiswerkbegeleiding aan.

Welke diploma’s heb je nodig om in de BSO te werken?

Omdat de BSO meer gericht is op de vrije tijd van het kind, zijn er minder strenge eisen dan voor bijvoorbeeld pedagogische medewerkers in de dagopvang van de kinderopvang. Wil je weten of jouw diploma voldoende is om aan de slag te gaan in de buitenschoolse opvang? Je kunt een diplomacheck voor de kinderopvang doen. Hier zie je direct waar je aan de slag kunt met jouw diploma en of dit ook op de BSO is.

Welke kwalificaties heb je nog meer nodig om aan de slag te gaan op een BSO?

Om aan het werk te gaan in de BSO is het vooral belangrijk dat je goed met kinderen om kunt gaan. Dat betekent dat je geduldig bent, je je in kunt leven in de belevingswereld van een kind en dat je tegen een beetje chaos opgewassen bent. Net als volwassenen kunnen ook kinderen hun dag weleens niet hebben, ook daar moet je mee om kunnen gaan. Wil je in de BSO werken, dan werk je op andere tijden dan wanneer je in de dagopvang werkt. Zo kun je sommige dagen extra vroeg beginnen en andere dagen juist wat later op de dag. Voor deze onregelmatige diensten moet er ruimte zijn in jouw agenda én dit moet kunnen rijmen met je privéleven.

Werken in de BSO? Meld je aan!

Zie jij een baan in de BSO helemaal zitten? Top! Meld je dan aan bij Derec. Wij gaan op zoek naar de baan die volledig aansluit bij jouw wensen én je profiteert van al onze voordelen.

Deel deze blog

Lees meer blogs

Kinderopvang

De kinderopvang: een omgeving waarin elk kind de kans krijgt om te groeien, te leren en vooral heel…

Kinderopvang

Werk jij in de kinderopvang of sta je aan het begin van je carrière als pedagogisch medewerker? Dan…

Kinderopvang

Volg je momenteel de opleiding tot pedagogisch medewerker en wil je hierna dolgraag aan de slag in d…