Werken in de kinderopvang: welk kinderdagverblijf past bij jou?

Werken in de kinderopvang is veelzijdig en vergt veel verantwoordelijkheid. Je bent dagelijks bezig met de ontwikkeling en verzorging van kinderen. Wil jij graag aan de slag in de kinderopvang? Goed nieuws! Veel kinderopvangorganisaties staan te springen om goede medewerkers. Welk kinderdagverblijf past bij jou?

Ter info: Sinds november 2023 bemiddelt Derec niet meer in de kinderopvang.

Wat is kinderopvang?

De kinderopvang is een plek waar kinderen in een groep worden opgevangen door pedagogisch medewerkers. De term kinderopvang wordt gebruikt voor alle opvangmogelijkheden voor kinderen, zoals dagopvang, peuterspeelzalen en gastouderopvang. Het is een goed middel om kinderen voor te bereiden op de basisschool. Bovendien biedt de kinderopvang uitkomst voor ouders die werken.

Welke soorten kinderopvang zijn er?

Werken in de kinderopvang is heel divers. Er zijn verschillende soorten kinderopvang waar je als pedagogisch medewerker aan de slag kunt gaan.

Dagopvang

Dagopvang is kinderopvang voor kinderen die nog niet naar de basisschool gaan. Kinderen in de leeftijd van 0 tot 4 jaar worden hier opgevangen in groepen van maximaal 16 kinderen.

Er bestaan horizontale groepen waar kinderen van dezelfde leeftijd bij elkaar zitten. Dit is vaak opgedeeld in een babygroep, dreumesgroep en peutergroep. Heb jij affiniteit met kinderen van 0 tot 2 jaar? Dan is een babygroep dé groep voor jou. In verticale groepen worden kinderen in de leeftijd van 0 tot 4 jaar bij elkaar opgevangen. Als je gaat werken in de kinderopvang kan je veel betekenen voor de ontwikkeling van kinderen in de leeftijd van 0 tot 4 jaar.

Buitenschoolse opvang (BSO)

Werken in de kinderopvang kan ook in de buitenschoolse opvang, ook wel BSO genoemd. Dit is een opvang voor schoolgaande kinderen van 4 tot 12 jaar. Buitenschoolse opvang kan zowel voor- als naschoolse opvang zijn. Op een buitenschoolse opvang vang je kinderen ook op op vrije dagen, zoals op studiedagen en in vakanties.

Bij de buitenschoolse opvang is het belangrijk dat kinderen kunnen ontspannen na een drukke schooldag. Je geeft kinderen de ruimte om te spelen met leeftijdsgenoten of juist lekker uit te rusten. Sommige BSO’s helpen kinderen ook met hun huiswerk.

Op een buitenschoolse opvang worden kinderen in groepen van maximaal 30 kinderen opgevangen.

Peuterspeelzaal / peuteropvang

Een andere optie om te werken in de kinderopvang, is op een peuterspeelzaal, ook wel peuteropvang genoemd. Deze vorm van kinderopvang vangt kinderen op van ongeveer 2 tot 4 jaar. Kinderen worden hier enkele dagdelen per week opgevangen. Samen met de andere peuterleidsters speel je een belangrijke rol in de ontwikkeling van deze kinderen. Op een peuterspeelzaal krijgen jonge kinderen de ruimte om te spelen en daarmee de wereld te verkennen. Doordat ze samen met andere kinderen spelen, leren ze belangrijke sociale vaardigheden, zoals rekening houden met elkaar.

Als een kind niet naar een kinderdagverblijf gaat, biedt peuteropvang een goede voorbereiding op de basisschool. Aan jou de taak om de voorbereiding op de basisschool in goede banen te leiden en om mogelijke achterstanden te voorkomen.

Tussenschoolse opvang

Werken in de kinderopvang kan ook in de tussenschoolse opvang. Dit is de opvang voor kinderen die tijdens hun lunchpauze van school opvang nodig hebben. Kinderen in de basisschoolleeftijd van 4 tot 12 jaar worden hier opgevangen.

Op een tussenschoolse opvang ben je verantwoordelijk voor de dagelijkse organisatie van de overblijf op de school waar je werkt. Dat betekent dat je een groep kinderen begeleidt bij de lunch, binnen- en buitenspelen en je regelmatig leuke activiteiten aanbiedt aan de kinderen.

Als overblijfmedewerker in de tussenschoolse opvang speel je een belangrijke rol in de overdracht naar de leerkracht. Deze functie is uitermate geschikt voor pedagogisch medewerkers en is uitstekend te combineren met het werken in de kinderopvang zoals op een BSO of NSO.

We moeten wel zeggen dat tussenschoolse opvang steeds minder vaak voorkomt: basisscholen zijn in de afgelopen jaren vaak overgestapt op een continurooster.

Met welke opleiding mag je in de kinderopvang werken?

Om te werken in de kinderopvang is een diploma noodzakelijk. Dit kan een mbo- of hbo-diploma zijn. Het is belangrijk dat je weet welke leeftijd bij welke activiteiten passen en hoe kinderen zich ontwikkelen en gedragen. Om dit te leren kun je een mbo- of hbo-opleiding volgen in de richting van pedagogiek of kinderopvang. Maar er zijn meer diploma’s die volstaan. We hebben hieronder een aantal opleidingen voor je op een rij gezet waarmee je kunt werken in de kinderopvang.

Mbo-opleidingen voor werken in de kinderopvang

Met een mbo-diploma is het mogelijk om te werken in de kinderopvang. Om aan de slag te gaan als pedagogisch medewerker of voor peuterspeelzaalwerk heb je een relevante mbo-3 of mbo-4 diploma nodig. Bijvoorbeeld de opleiding Pedagogisch Medewerker Kinderopvang – niveau 3, of Gespecialiseerd Pedagogisch Medewerker, niveau 4. Met een diploma Onderwijsassistent kun je ook werken in de kinderopvang.

Ligt jouw passie bij de buitenschoolse opvang? In de BSO kun je, naast deze diploma’s, ook met heel andere diploma’s aan de slag! Met en sport- of kunstopleiding bijvoorbeeld, maar ook met allerlei docentenopleidingen kun je aan het werk in de BSO.

Hbo-opleidingen voor werken in de kinderopvang

Met een hbo-opleiding kun je ook werken in de kinderopvang. Dit is mogelijk met een diploma Sociaal Pedagogisch Werk, Associate Degree Pedagogisch Educatief Medewerker, Pedagogiek of de Pedagogische academie voor het basisonderwijs (pabo).

Verkorte opleiding voor werken in de kinderopvang

Een mbo- of hbo-opleiding duurt meestal drie of vier jaar. Wil je sneller aan de slag in de kinderopvang? Dan zijn er volop mogelijkheden voor een korter traject, waarin je werken en leren kunt combineren. Bijvoorbeeld het BBL-kinderopvang traject of de deeltijdvariant met stage. Deze opleiding kinderopvang kun je al binnen één jaar afronden en biedt jou de mogelijkheden om direct te gaan werken in de kinderopvang.

Werkgelegenheid kinderopvang

Wil je werken in de kinderopvang? Goed nieuws! De baankansen in de kinderopvang zijn goed. Met een diploma richting de pedagogiek of kinderopvang kun je niet alleen terecht in een kinderdagverblijf, maar ook in de peuteropvang en de buiten- en tussenschoolse opvang. Heb je een hbo-diploma pedagogiek? Dan is het werkveld nog breder en kun je ook aan de slag als sociaal werker of opvoedkundige.

Werken in de kinderopvang? Ga voor de vacatures van Derec

Ben jij in het bezit van het juiste diploma en wil je graag werken in de kinderopvang? Ga dan in onze vacaturebank op zoek naar vacatures kinderopvang! Bij Derec vind je een divers aanbod vacatures in de kinderopvang: pedagogisch medewerker babygroep, dreumesgroep of peutergroep, pedagogisch medewerker BSO, pedagogisch medewerker diverse groepen, pedagogisch medewerker verticale groep en vacatures kinderdagverblijf.

Zit de vacature die je zoekt er niet tussen? Schrijf je dan in en vergroot je kansen! Dan gaan wij op zoek naar een vacature die met jouw voorkeuren matcht. We nodigen je dan graag uit voor een kennismakingsgesprek, zodat we je beter leren kennen. Neem contact met ons op voor meer informatie over de leukste banen in de kinderopvang!

Deel dit blog

Lees meer blogs

Kinderopvang

De kinderopvang: een omgeving waarin elk kind de kans krijgt om te groeien, te leren en vooral heel…

Kinderopvang

Werk jij in de kinderopvang of sta je aan het begin van je carrière als pedagogisch medewerker? Dan…

Kinderopvang

Volg je momenteel de opleiding tot pedagogisch medewerker en wil je hierna dolgraag aan de slag in d…